Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé a drsné zpracovaní o zajímavém experimentu. Normálně bych hodnotil na 3 hvězdy, ale za skvělý vývoj děje a za závěrečnou scénu a i herecké obsazení, které mi vyhovovalo , dám o hvězdu více. Originál jsem neviděl, ale co v nejbližší době si ho určitě pustím. Protože tímto remakem jsem byl nadšen. A remaky vznikají proto, že originály jsou dokonalé. Tak jsem zvědav ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Sociálně psychologická sonda, kdy se ukazuje fakt, že když dáte utlačovanému možnost, tak utlačování zpozná celé jeho okolí. A kdyby násilím, to je ta lepší možnost. Psychický teror je tu na prvním místě a ponižování člověka je na denním pořádku. Z racionálně uvažujícího člověka se jednoduše stane člověk, který si stanovuje vlastní pravidla, morálku a zákony. Stačí mu dát moc a možnost stát se Bohem. Vítejte na hereckém koncertu Adriena Brodyho a Foresta Whitakera. 78% ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Keby sa jednalo o original, a o nieco nove co tu este nebolo...dalo by sa uvazovat o priemernom kusku, ktory sa snazil vystupnovat napatie a dostat nas do varu, co mu nakoniec aj tak nejak nevyslo. Ale kedze sa jedna o nieco co tu uz bolo, filmik to stavia este do vacsej nevyhody, ktoru nezachrani uz ani Brody, Whitaker a ani Wood...nazdar ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Bylo to tak na **, ale Brody je Brody. Poněkud nepovedený experiment s Experimentem. Nevím, jestli mají Němci s tímto tématem "více zkušeností", ale v německé verzi je krásně vidět postupný vývoj postav a postupné dělení stáda na lovce a lovené. Pochybuji, že by se postava jistého dozorce vyprofilovala tak rychle. Ad verbal111 Elijah Wood přeci pozoroval experiment tou kamerou ... ! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama