Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem neviděl originál, nedokážu soudit. Když to ale budu brát z pohledu tohodle filmu, moc se mně to líbilo. Adrien Brody a Forest Whitaker byla výborná volba, protože toho prvního jsem hrozně dlouho někde neviděl, a toho druhého naopak vídám často a rád. Škoda jenom, že nápad nebyl originálnější, a že tvůrci klasicky a zbaběle využili nápad německého scénáristy a výsledného německého filmu se stejným názvem. Rád bych ho viděl, protože tak zajímavý nápad jsem dlouho neviděl. Spolu s výbornými dialogy tento film nemá chybu a výsledná scéna mě okamžitě zarazila, nedonutila mě přemýšlet, pouze mi vyjasnila fakt, který dávno vím. Tenhle film za to stojí, ale pokud bych mohl, radši bych viděl originál. I když tady mi dost ve výsledném hodnocení dopomohla samotná dvojka herců. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Premyslel jsem i o 3*, ale nakonec jsem nemohl jit tak vysoko. Dve hvezdy za celkem slusne zpracovani a Whitakera, co mi vadilo byl (tradicne) Brody a hlavne fakt, ze takhle ten experiment neprobihal. A ja mam rad fakta nebo aspon snahu o nakou presnost ve filmu, ne ovsem ulety typu, ze v prubehu tam zemrel clovek apod. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

The Experiment je remakem slušného (nikoli však vynikajícího) německého filmu Das Experiment, který jsem viděl poměrně dávno, takže se vyhnu bližšímu srovnání. Je zde hned několik problémů. The Experiment je po vzoru svého předchůdce strašně předvídatelný, divák je schopen naprosto přesně odhadnout, co se bude dít dál - a to i bez znalosti původního filmu, či povědomí o skutečné události z roku 1971. Dalším problémem jsou bez výjimky nesympatické postavy - i ten Adrien Brody, který mi normálně vůbec nevadí, zde na mne působil velmi nepříjemně. No a do třetice ta nejzásadnější výtka - když v psychologickém thrilleru nejste absolutně schopni uvěřit vývoji postav, je zle. Kdyby se jednalo o originální projekt, byl bych smířlivější, za daných okolností však nemůžu dát víc než dvě hvězdy - remake, který není lepší než originál, je špatný. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Citujem zaverecne slova z filmu: "Stale si myslis, ze sme na evolucnom rebricku vyssie ako opice? Ano, pretoze veci dokazeme zmenit." Som pesimista a negativista, a preto si to nemyslim. Sme obycajne zvierata a niekedy sa spravame horsie ako oni. A na to nepotrebujeme ziaden Stanfordsky experiment, ktory v konecnom dosledku ani inak nemohol dopadnut, ako dopadol. Nie som si ista, do akej miery je nemecka ci americka verzia vierohodna, co sa reality tyka, ale kazdopadne tak ci onak, pocit moci dokaze robit zazraky. A to nemyslim ako kompliment. Prijemne herecke obsadenie, fajn atmosfera a co ma naozaj bavilo bola posledna sekvencia, kedy utekaju obidva "tabory" a do toho hra fantasticka hudba! Uzasna praca s kamerou. Ani chvilku som sa nenudila. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)
  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama