Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 19
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Blue.Shark k tomuto seriálu (4)

Hra o trůny (2011) 

Tento seriál je důkaz toho, že kniha se opravdu dá přenést na televizní obrazovky, aniž by výsledek ztratil větší část svého kouzla. Jako poznamenaný knižní předlohou se prostě nemohu vyvarovat častého srovnávání s knihami (a byla by hloupost nesrovnávat). Seriál určitě trochu trpí krátkou stopáží. Narvat tak obsáhlou story do deseti dílů po šedesáti minutách tak, aby to bylo srozumitelné a hezké, musí být těžké. Ale povedlo se! K tomu připočítáme pečlivě vybrané herecké obsazení, uvěřitelné prostředí, pořádnou výpravu, okořeníme to trochou sexu a krve, zamícháme a dostaneme pořádnou chuťovku, kterou zblajzne každý, kdo je unavený všemi kriminálkami a nemocnicemi a dynastiemi... a srdce mi vždycky radostí poskočí, když vidím, že se HBO nebojí těch věcí, ve kterých spousta lidí vidí tabu. Nemohu dát méně, než pět hvězdiček, protože seriálová dokonalost takových rozměrů se jen tak nevidí. Dějové linky propletené jako proutěný košík, epické záběry...prostě nádhera. Jen škoda těch bitev. A to, že se během odvysílání čtyř dílů stala Hra o trůny 18. nejlepším seriálem na čsfd, taky o něčem svědčí...no ne? Edit 25.6.2011: Pátý díl v závěsu s šestým tomu nasadily korunu! Edit 21.5.2019: Jak to dopadne, když geniální předloha nemá pokračování a všemocní scénáristi se začnou cítit jako spisovatelé? Pohodlně se usaďte a vychutnejte si zmršenou osmou sériii. ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Nemůžu popřít, že je v této epizodě spousta blbostí, ať už z pohledu válečného stratéga (Např. nechat si zabít za 5 vteřin půlku armády, to fakt?) nebo příběhového ("Máte štěstí, že jdu zrovna kolem, nepotřebujete zapálit?"). Jenže veškeré výtky jako řidký výměšek tlustého střeva rozmazává naprosto bravurně, excelentně, kulervoucně a božsky zpracovaná bitva, která je tím nejlepším, co jsem viděl od dob Pána Prstenů. A upřímně seru na to, že LOTR byl tříáčkový film a oba projekty dělí bezmála 20 let. Pravda, realističnost nikde, všechno to boří naprostá debilita scénáře, epileptický střih a klepání kamery, co sem tam scénu postihne. Celý díl jinak dýchá atmosférou zoufalství a předem prohraného boje, což je obrovský úspěch. Ano, závěr stojí za hovno, protože člověk od paralely Saurona očekává fakt pořádný mazec. Ale i tento zápor se rozplývá v tsunami tiché smrti, kterou Night King přinesl, a která je zatraceně stylová. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Scénaristické hovno zabalené do špičkové audiovizuální polevy. Problém je, že když se zakousnete, stále sežvýkáte hovno. Takhle dojebaný a nelogický paskvil jsem nečekal, i když jsem tušil, že to podle posledních dílů nebude samo sebou. Tohle se stane, když scénárista vypne mozek a nasere na to, co budoval 8 let. Přijde mi, že se tvůrci nechali unést ohromným rozpočtem a kvůli tomu zapomněli, že ten seriál býval promyšlený a chladně logický. Na co je krásný obal, když uvnitř není duše? Postavy se rozhodují a chovají naprosto nesmyslně, ve světě přestávají fungovat nastavené přírodní zákony, to, co je možné v předchozím díle, najednou možné není (nájezd s Drogonem? to jako vážně?). Bitvě o Zimohrad jsem dokázal všechno odpustit, protože atmosféra toho dílu je výborná. Ale tady? To není přešlap, to je couvání protisměrem, zatímco řídí retardovaná opička a v autě je kokešová párty. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

SPOILERY: Hele, já bych fakt neměl problém s tím, jak to skončilo. Ale cesta k tomu konci je fakt bolestně blbá. Síla celého GoT byla v konverzacích, při kterých měli diváci srdce až v krku. Byla v neočekávaných zvratech, kdy najednou umřela postava, která přece zcela jasně měla žít ještě tři série. Děj byl prostě nekompromisní. Jak je možné, že Dany, jejíž osud jsem rád sledoval už od počátku, umřela, a já byl naprosto letargický? Jak je možné, že Jon i Tyrion přežili? Drogon si odletěl na výlet? Arya, nejdokonalejší vrah v celém západozemí dělala co? Bran, který tři série drží hubu, najendou sedí na trůně? Kdy se zase rohodl mluvit? Tohle je zklamání. I u kreslených seriálů často prožívám ukončení příběhu víc, než tady. Do sedmé řady jsem rád vysvětloval lidem s opačným názorem, proč se mi GoT líbí. Po téhle sérii už to nemusím dělat, protože jsem přešel do jejich tábora. Je to důsledek nekonzistentního, uspěchaného a často nelogického scénáře. ()

Související novinky

Rod draka přiletí i se třetí sérií

Rod draka přiletí i se třetí sérií

18.06.2024

Jsou zprávy, které sice nejsou nikterak překvapivé, o to víc ale potěší. Žhavými intrikami a ještě žhavějšími bitvami natřískaný Rod draka je obřím hitem - pilot první série dodnes zůstává… (více)

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama