Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (501)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $201,857(len Kanada)║Tržby Celosvetovo $60,000,000Takýto film dokáže človeka doslova nakopnúť, či nabiť radosťou, príjemná oddychovka o akých si v Amerických filmových končinách môžu nechať len snívať. Francúzi v poslednej dobe filmársky ožívajú a ponúkajú žánrové delikatesy. To detské zoskupenie by si rad radom zaslúžilo Oscarov. Krátke výstupy "Slávika v klietke" Gerarda Jugnota a šéfa žandárov zo Saint Tropez Michela Galabru sú čerešničkou na torte. /videl v kine: 95%/ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Malého Mikuláše mám moc rád. Nestárne, je to stále fajn čtení se skvělými ilustracemi. K filmu jsem přistupoval s rozpaky a s přibývajícími kladnými recenzemi jsem ho stále více odsouval na později. Nakonec jsem si ho pustil...a...velmi příjemné překvapení! Současné rodinné komedie mě děsí, jedno či americké, německé nebo české. Ale Francouzi stále umí! I když Knoflíková válka zůstane zřejmě nepřekonaná, tenhle film se povedl. Milý, úsměvný, občas jsem smíchy vybouchl. Co mě ze všeho nejvíce dostalo - parkování maminky malého Mikuláše! Bože, takhle umět zaparkovat v naší neustále přeplněné ulici....Souhlasím s woodym - jak se Francouzům nedaří převést na filmové plátno Asterixe, tak se to naopak zde vydařilo velmi dobře. Když jsem viděl dohližitele Polívku, pomyslel jsem si - hele, ten vypadá jako Michel Galabru, akorát tomu už dnes musí být.....a pak, můj bože, kde se vzal, tu se vzal - Michel Galabru! ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie jsem četl několikrát, mám je strašlivě moc rád a doma i s přáteli si z nich občas citujeme. Tohle mi přijde jako milý film z rodu Bylo nás pět, Páni kluci..., ale pro mne to Mikulášovy patálie s jejich legračním naivním vyprávěním a stále dokola se opakujícími motivy a hláškami nejsou. To není hana, spíše je to pro mne potvrzení mého předchozího přesvědčení, že tahle literatura je do filmu převoditelná jen velmi obtížně. Sám to však považuji jen za svou soukromou potrefenost, nikoliv za pokus o objektivní hodnocení. I tak je to však i pro mne moc povedený film. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Adaptovat geniální knížku s geniálníma ilustracema je těžká práce, protože čtenář si už zkrátka ty postavy nějak utvořil v hlavě a vůči filmařově představě bude mít vždycky tak trochu výhrady. Tady jsem je ale v podstatě neměl - ty postavy sedí ke knížce parádně (no, snad jen soused, pan Burda, toho jsem si vždycky představoval tlustšího). A vlastně celá ta atmosféra a dialogy a gagy. Že to je celkově sled scének myslím nevadí, to je knížka taky. Jedna kapitola nemá obvykle víc než tři čtyři stránky. Celkově myslím jedno z nejpovedenějších převedení knížek na plátno. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mikulášovi patálie lehce připomínají Bylo nás pět...ale jenom z lehka. Chápu ale, že tenhle film bude vtipnější, když vybral ty nejlepší scény z celé knihy. Jsem ale rád, že ho Francouzi natočili, protože se na něj nádherně koukalo. Bylo to opět takové příjemné, jak Francouzi umí, ale dlouho jsem se od nich ničeho takového nedočkal. Jsem rád, že tu frantíkovství nezapomněli a pořád se můžu těšit na další a další vtipné francouzské komedie, které nám zpříjemňují život už hodně dlouho. Také jsem koukal, že Michel Galabru ještě hraje. V jeho letech sklízí můj ohromný obdiv, protože to nemůže být tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Drsné ale je, jak od posledního filmu, který jsem s ním viděl, zestárl. Ale tak pravda, od Asterixe s Obelixem uteklo už dlouhých deset let. K tomuhle filmu se s radostí vrátím znovu, a znovu...nejspíš neustále. Jako k těm nejlepším francouzským komediím, které v jejich zemi kdy vznikly. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se objeví na okamžik Gérard Jugnot, jeho přítomnost v miniroli učitele hudby odkazuje na film Slavíci v kleci. (claudel)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)

Reklama

Reklama