Reklama

Reklama

Indiana Jones a nástroj osudu

  • USA Indiana Jones and the Dial of Destiny (více)
Trailer 7

Na Oscara nominovaný Harrison Ford se ve snímku Indiana Jones a nástroj osudu naposledy vrací ve své ikonické roli pohotového a rafinovaného archeologa, aby prožil své poslední napínavé dobrodružství, které ho jako tradičně zavede do nejrůznějších koutů světa. (Falcon)

Videa (12)

Trailer 7

Recenze (896)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nostalgická dobrodružná jízda, kterou měl ovšem Mangold prostříhat o některé zbytečné CGI záběry a zrychlit tak tempo. Harrison Ford je každopádně tahoun a hlavně v emocionálních scénách (závěr) umí chytnout za srdce. Znovu jsem ale měl nedobytný pocit, že když píše scénář více lidí je to na škodu. Ty úvodní honičky jsou sice formálně fajn, ale vlastně jsou dost zbytečné. Jedna kratší by bývala stačila. Depresemi zžíraný, bolavý Indy je o dost lepší. Vombatka by bez problémů utáhla vlastní film/sérii jako civilnější Lara Croft a vlastně jako jediná Fordovi stačí. Mads je nevýrazný padouch. Záporáky on umí, jenže jeho nacistický vědátor vlastně padouch úplně není. Spíš takový chytrý nekňuba. Zcela bez poskvrny ovšem zůstává pověst Johna Williamse jehož nadčasový motiv a hravá témata udrží každého pravověrného až dokonce závěrečných titulků. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mojí mámě se ten film bude líbit. Zhruba s touhle myšlenkou jsem odcházel z pětky Indiana Jonese, která podlehla zvláštnímu fenoménu posledních let – ignoraci věku hlavního hrdiny. Pátý Indy by klidně mohl fungovat jako old schoolové dobrodružství, v němž Harrison Ford hlavně rozdává moudra, řeší hádanky a kraluje dojemným scénám, jelikož tohle všechno v osmdesáti zvládá na jedničku. V Lucasfilmu se ale místo toho rozhodli, že ho na sílu narvou do epického blockbusteru, který usilovně sype z rukávu jednu akční scénu za druhou.   Nástroj osudu vám tedy hodinu a půl hází do obličeje honičky a přestřelky často pochybné trikové kvality (a s velmi starým pánem v centru dění), jen aby se po „celém filmu“ konečně vyložily karty na stůl a začal ten opravdu důležitý příběh, k němuž snad nešlo dojít složitěji. Jakmile se začnou dít klíčové věci, je vlastně skoro konec – a vy máte pocit, že to celé sice bylo fajn, ale mohlo toho být výrazně méně, ocenili byste prokreslenější záporáky a nevadilo by vám, kdyby Helena byla opravdová postava a ne jen Phoebe Waller-Bridge hrající Phoebe Waller-Bridge.   Takže ano, bavil jsem se a občas jsem byl dojatý, ale chtělo to ubrat na prázdné akci, přisypat Forda v dramatickém módu a nechat si víc prostoru k řešení hlavního příběhu. Takhle je z toho jen slušná velkolepá oddechovka, která však na legendární trilogii kouká z opravdu úctyhodné dálky. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na posledního Indyho chystal a musím říci, že jsem si pošmákl jako za starých časů. Hned v úvodu začne hooodně akční jízda a akce střídá akci. Vše je plné neskutečných nápadů u kterých jsem se výborně bavil, třeba ten flakový vagón zasažený kotlářem a vlak jedoucí do zatáčky.  Perfektní! A samozřejmě tam toho bylo víc. Neskutečné honičky, taky kupa srandy. Prostě Indy tak jak to má být. Zmíním třeba jen ty vyvalené astronauty Apollo11 v otevřené limuzíně zírající v úžasu na Indyho. :-). Madse jsem snad v roli nácka ještě neviděl a to krom Lenina snad hrál už všechno. A samozřejmě skvěle. Starýho Banderase jsem málem nepoznal, ale je to pořád on s těma jiskrnýma rošťáckýma očima.  Phoebe je asi další Britka, do které jsem se zamiloval. A pak, že Angličanky jsou prý ošklivé... Závěr byl v pravdě epický a doslova jsem zíral kam až se Indy dostal. Je vidět, že s nadupaným rozpočtem a nadupaným písíčkem lze dnes opravdu už natočit naprosto cokoliv.  Jedinou výtku mám samozřejmě k tomu Heinkelu -111. Proč tomu do háje tvůrci dali rohatej ocas jak od Dornieru-17?  Tohle nikdy za války nelítalo a mám dojem, že po přistání v nacistickém Německu by na to divně vejrali sami Němci. Celkově ale velká spokojenost a na závěr hluboce smekám před starochem Fordem. Dávám za 4 kousky dórských sloupů do bazénku, aby tělesa ponořená do kapaliny byla nadlehčováno silou, která se rovná tíze kapaliny stejného objemu jako ponořené části těles. * * * * ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Poslední dílek skládačky nedal vydechnout. Řetězec akcí, brilantních nápadů a velké srdce na stříbrném podnose s tou nejupřímnější snahou diváka potěšit. A já jsem potěšená byla. Indy je legenda. Ikona. Láme mi srdce, že už je konec. Výtky vezdejší jsou v tomto případě na vodě, je to kult a Mangold dostál důstojnému rozloučení. Je borec, o Fordovi nemluvě. Špičkový biják a kdo to nepochopil, nezaslouží si ho. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

No konečně film, kde američan a britka mluví starořečtinou jen s nepatrným přízvukem a ne jako když mají plnou hubu ovesných vloček. Na to, jakou měl ne moc pozitivní pověst (protože každý se musí povyšovat a tvářit, že jeho h***o nesmrdí), skvělý zážitek. Akorát tedy jako obvykle zaostřené na titulky a nikoli na film, takže na konci strašně bolí hlava z toho, jak je v CZ podřadném kinu mizerná technika. Pořádně zaostřené filmy jsem viděl jen v zahraničí :-( Indy válí, dík za něho, a samozřejmě značnou část dojmu dělá důstojný padouch, který je velkým hercem, a odvaha do toho šlápnout i na stará kolena. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (47)

  • Když je u Archimédovy hrobky Helena (Phoebe Waller-Bridge), v jednom ze záběrů si můžeme všimnout stínu na jejím čele. Jedná se o mikrofon. (LaserJet)
  • Nacisté ve filmu k cestě skrz časovou trhlinu použijí německý bombardér Heinkel He-111. Filmový stroj má dvojité ocasní plochy, to žádná ze skutečných verzí tohoto letounu ale nikdy neměla. (Foxhound#1)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

Guillermo Del Toro málem natočil Star Wars

23.09.2023

Scenárista David S. Goyer (Muž z oceli, Terminátor: Temný osud) čerstvě dělal rozhovor v podcastu Happy Sad Confused a kromě jiného taky potvrdil jednu dlouholetou Star Wars spekulaci. Totiž že v… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama