Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 000)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když se zatloukalo víko rakve, někdo tam kromě napětí, úzkosti, paniky, originality a Reynoldse zapomněl šoupnout ještě fištrón. Zajímalo by mě třeba to, proč si Paul jako Američan sice nastaví telefon do angličtiny, ale stejně jako pohunek z chicagské FBI mluví španělsky? To jako výraz díků, že USA film koprodukovala? V tom případě mohla být rakev vyvedená ve francouzské trikolóře. No ale jinak to ovšem byla podívaná neuvěřitelná! Už aspoň trochu vím, jaké to jednou bude pod drnem a jestli se do povinné výbavy přidá ještě kávovar nebo rotoped, snad se tam budu i těšit. Byl bych docela rád, kdyby se filmový Paul Conroy skamarádil se skutečným Aronem Ralstonem (127 hodin), protože jejich společný čundr, to by teprve byla prča. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Beru zpět vše, co jsem kdy tvrdil o kulervoucích začátcích filmů: Buried hned po úvodních titulcích "vystartuje" s tak úderným knock-outem, že jsem se potmě svíjel nervozitou ještě dvacet následujících minut - absolutně nezapomenutelné. Zpětně - když teď hodnotím po dni - mě ještě příjemně zaráží, že všechno uteklo podivuhodně rychle - člověk by od filmu s tak jednoduchými kulisami čekal, že se bude nudit. Ne. Zářný příklad toho, co všechno se dá vytřískat z talentovaného herce a dobrého nápadu. Škoda těch několika papírem šustících scének navíc, ale moc se nezlobím... P.S. Konec by měl dostat každého, kdo nerad spoilery, a kdo si před shlédnutím nezjišťuje od snímku první poslední. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

wow, kdo by to řekl, že film, kde není ani jediná jedna scéna mimo rakev, a hraje v něm tedy vlastně jenom jeden herec, může být tak napínavý. To, že je taky hnusně depresivní, klaustrofobický a komorní samozřejmě překvapení není, ale bylo krásné sledovat, jak výtečná práce s kamerou dokáže tvořit atmosféru. A samozřejmě i s ozvučením. Reynoldsův doposud nejlepší herecký výkon a rozhodně nejlepší one man show za posledních x let. A nepříjemný drásavý pocit na pár dní 100% zaručen. I kvůli posledním neskutečným 10 minutám, které s divákovy nervy zametají jako s tím nejšpinavějším hadrem. Fuj, jak je krásné mít kolem sebe čisto (no...) a hlavně prostorno. Od tohoto filmu si toho začnu asi opravdu cenit. PS: úžasné úvodní titulky ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chcel som len uživiť svoju rodinu. Nevedel som, aké to tu bude.“ – „To nevedel nikto.“ Ryan Reynolds je dobrý herec, ktorý vie dôveryhodne zahrať aj nevďačné scény, v ktorých musí plakať alebo sa ospravedlňovať. Nie som jeho fanúšik (možno raz budem), ale JE dobrý. To je proste fakt. A ďakujme za to, pretože ak by bol zlý, nedal by sa hodinu a pol dlhý BURIED vydržať, nakoľko 100% deja (žiadne retrospektívy, žiadne scény, ako sa zúfalá vojenská jednotka v poslednej sekunde približuje k „hrobu“) sa odohráva v rakve niekoľko metrov pod zemou a Reynolds je tým pádom jediný ľudský herec (zvieracích nerátam... radšej), akého uvidíme. Takže ak by bol nanič herec, bol by nanič celý film. Našťastie nad takou možnosťou nemusíme rozmýšľať; stačí sa nechať unášať extrémne „situačným“ námetom. Na jeden raz príjemné osvieženie, druhýkrát by som si to ale asi nepozrel. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Od Rodriga Cortése jsem nic neviděla a tak jsem byla docela zvědavá s čím zajímavým vyrukuje. A musím konstatovat, že udržet diváka v pozoru hodinu a půl pod zemí s Paulem a jedním mobilem v rakvi je pořádný kus umění a tady se to podařilo na výbornou. Ale co mě naprosto překvapilo, byl parádní výkon Ryana Reynoldse od kterého bych to vůbec neočekávala a který to navíc celý táhl sám. Povedený klaustrofobický thriller a za Ryana prostě musím tu jednu hvězdu přihodit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)
  • Jedná se o film natočený na nejmenším prostoru. (luxik007)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama