Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Reynolds u mě poslední dobou stoupá v ceně a Buried to jenom potvrzuje... Kdo by čekal, že se bude při téhle jednohubce s předvídatelným závěrem nudit, je na omylu. Čeká Vás velmi dobře rozehraná psychologická hra, odehrávající se na 3x1 metru plném nefalšované hrůzy a beznaděje - 80%. PS: Pokud trpíte klaustrofobií, nedívejte se na film v menších prostorách, protože při sledování tohoto výtvoru, se Vám udělá ouzko i na otevřeném prostranství ;). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Mám nepříjemné Dežo-ví, že už jsem to někde viděl. Jen telefonní budku nahradila telefonní rakev. No, když si vzpomenu, jak u nás na chatě lítám jako zevní genitál, abych ulovil alespoň jednu čárku a najednou vidím frajera, jak dva metry pod zemí uprostřed pouště ve státě, kam před deseti lety dorazilo šestnácté století, vesele telefonuje jako by se nechumelilo, v němém úžasu smekám před Iráckými telekomunikacemi. Jen jsem čekal, kdy detekuje wifinu a začne čtyřiceti megabitama tahat nudou z internetu pornáče. Na druhé straně by to možna tuhle neoriginální uanmen žvanivku bez jakékoliv pointy trochu oživilo! Navíc se jedná pouze o nazáživnou, skrytou reklamu na mobilního operátora! Pan Rejnolds je dvě hoďky v rakvičce se dvěma kubíkama vzduchu, kde si hodinu chytře prosvítí zapalovačem a dalších dvacet minut si přitápí roztomilým táboráčkem, aby zaplašil hady. Je tedy nad slunce jasnější, že jediným provajdrem, který je schopen takovéto prostředí pokrýt kvalitním signálem, aniž by se volající zadýchal, je OUTÚ! ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film prinasi presne to, co byste podle nazvu cekali. Pojem one man show dotazenej k dokonalosti, tady od prvni do posledni minuty vidite jen a pouze Reynoldse v rakvi. Reziser nepotrebuje zadny flashbacky, aby vysvetlil, co se stalo nebo s kym mame tu cest a vetsinu filmu tak vyplnujou telefonaty. Hlavni hrdina neni zadnej idiot, takze zavola poldy, fbi, velvyslanectvi, proste chova se podle me rozumne. To uz se neda rict o osobach na druhym konci, ktery maj neustale dokola stejne idiotsky dotazy, je to banda neschopnejch idiotu a je to vicemene jedina vec, ktera natahuje stopaz. Coz ale vubec nevadi, i tak se z toho vytriskalo paradni napeti, par opravdu nervydrasajicich okamziku a sympaticky nehappyendovej cernohumornej konec. Navic Reynolds, ackoliv k nejakymu oskarovymu herectvi ma daleko, tak zahral proste dobre a zaroven vam na jeho postave bude zalezet. Takze pro me nakonec hodne mily prekvapeni. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ještě, že tenhle film jsem vidět teď v tomhle věku. Kdybych byl starší, tak v závěru filmu dostanu infarkt. Scénář kvalitně napsán, jen mě mrzí, že se jedná zase o další téma války v Íráku. každopádně skvělá one man show, která nenudí. Nevěřil jsem, že se na tak malém místě s "jedním člověkem" udrží tempo filmu, ale Buried mě přesvědčil o opaku. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Obstojné. Na herecký prejav Ryana Reynoldsa je radosť pozerať, ale pri atmosferickej jednohubke s originálnym konceptom to končí. Na to aby sa divák nezačal zamýšľať ešte počas filmu nad absurditou niektorých situácií, by totiž film naozaj musel byť kratšie, čo by prospelo aj tempu a celkovej údernosti. Práve záver síce údernosť nepostráda, lenže nie natoľko aby som bol naozaj spokojný. Keby však spoň raz za čas niečo tak originálne natočili u nás... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Samantha Mathis, která namluvila ženu Paula Conroye (R. Reynolds), hrála dříve ve filmu 83 Hours 'Til Dawn (1990), kde byla taktéž pohřbena za živa. (CliffLee)
  • Pro film bylo použito sedm rakví. (CliffLee)
  • Průměrný člověk dokáže přežít zavřený v dřevěné rakvi přibližně 60 až 90 minut. Pokud by tam byl malý otvor, můžeme počítat i více. Paul (Ryan Reynolds) strávil v rakvi podle filmu 90 minut. Přestože propadal panice, zběsile dýchal, telefonoval, měl zapálený zapalovač či kašlal, můžeme celkem s jistotou říci, že mohl mít na konci stále zbytek kyslíku. (civrss)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama