Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 000)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

(Ne)Skutečně napínavé, v závěru téměř na infarkt. Uf. Hlasoval bych sice pro, aby se film odehrával kdekoliv jinde než v Iráku, nicméně místo děje bylo nakonec tím posledním, co mě zajímalo. Téma živého pohřbu je čtenářsky a divácky vděčné už od dobe E. A. Poa a režisér Cortés si s ním poradil skvěle. Atmosféra by se dala krájet, dějí se nepředvídatelné věci, a z toho, jak hlavní hrdina telefonuje od čerta k ďáblu a snaží se najít kohokoliv, kdo by mu pomohl, v jedné ze závěrečných scén mrazí více než ze samotného podzemního pobytu. Ryan Reynolds podal skvělý výkon a chválím i poctivě nadupanou hudbu Victora Reyese.__P.S. Film Pohřben zaživa je možno si bez obav pustit i s českým dabingem, Martin Stránský se hlavní role zhostil na jedničku. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výbavu, z níž by MacGyver vyrobil hornický vrták, zásobu vzduchu překračující fyzikální hranici objemu a telefonní signál, za nějž by běžný operátor platil zlatem, vynahrazuje nepředvídatelný děj a výborný Ryan Reynolds. Nejvíc překvapí to, že originální koncept režisér ždíme po celou stopáž, bez výraznějšího propadu či vrcholu. Rodrigo Cortéz je do budoucna pojem a nejen pro ty úvodní ‚hitchcockovské titulky‘. 4 a ½. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Film prinasi presne to, co byste podle nazvu cekali. Pojem one man show dotazenej k dokonalosti, tady od prvni do posledni minuty vidite jen a pouze Reynoldse v rakvi. Reziser nepotrebuje zadny flashbacky, aby vysvetlil, co se stalo nebo s kym mame tu cest a vetsinu filmu tak vyplnujou telefonaty. Hlavni hrdina neni zadnej idiot, takze zavola poldy, fbi, velvyslanectvi, proste chova se podle me rozumne. To uz se neda rict o osobach na druhym konci, ktery maj neustale dokola stejne idiotsky dotazy, je to banda neschopnejch idiotu a je to vicemene jedina vec, ktera natahuje stopaz. Coz ale vubec nevadi, i tak se z toho vytriskalo paradni napeti, par opravdu nervydrasajicich okamziku a sympaticky nehappyendovej cernohumornej konec. Navic Reynolds, ackoliv k nejakymu oskarovymu herectvi ma daleko, tak zahral proste dobre a zaroven vam na jeho postave bude zalezet. Takze pro me nakonec hodne mily prekvapeni. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

A lítají třísky!!! Vynikající ukázka toho, jak málo stáčí k útoku na divákovu signální - prostřednictvím obav z toho, že se jednou probudí každý ve své vlastní rakvi. Výborná a zatraceně ztísněná devadesátiminutovka s fuckujícím Ryanem Reynoldsem na ploše cca 2,5 m x 1 m. Tak bezmocně jsem se cítil jen u několika málo filmů (V devíti u Čelistí, o několik let později se Sandrou Bullock lapenou v Síti a nedávno u Pádu do tmy). Když už to vypadá, že film ztrácí, spolu s hlavním hrdinou, dech přijde nečekaně nový, osvěžující prvek a drásá nervy až do závěrečné desetiminutovky, která si hraje s divákem a očekáváním takovým způsobem, že máte chuť křičet: "Až vylezeš ven, nakopej všem zadky!!!". Jedna z nejlepších One man show za poslední roky! Wille promiň! PS: rozhodně nic pro klaustrofobiky. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mužské plémě je na tom zřejmě dosti bídně, když i takový chlapák jako Ryan Reynolds honosící se mimo jiné i titulem Nejpřitažlivější muž světa 2010 se nedokáže popasovat se situací, ze které se něžnější pohlaví běžně vyhrabává levou (Uma) zadní (Noomi). A ač tak činí po celou dobu celkem zajímavě a nenudícím způsobem, tak se stejně nelze zbavit pocitu, že by tomu slušela spíše kratší stopáž. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)
  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama