Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 2

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (999)

choze 

všechny recenze uživatele

Ryan Reynolds jako nejosamělejší člověk na světě (ač celým světem bedlivě sledován na Youtube), který si potřebuje vyřídit pár životně důležitých telefonních hovorů. Klaustrofobie dekády, ve které můžete vidět variaci na Telefonní budku (hrdina uvězněný na jednom místě, životně důležitá komunikace přes telefon), ale ta stála na něčem jiném (hrdina je úkolován záporákem a veden tak k napravení svého křivého charakteru). Ne, že by tu Ryan taky nedostal nějaký ten úkol a nepochopil, že terorista nemusí být nutně fanatik, ale jen obyčejný zoufalý člověk jako on, ale je to o něčem jiném. Ultimátní minimalismus, atmosférické jako sviň, hodně silných scén, hodně znásilňování logiky a samozřejmě palčivá otázka, jak jen to proboha celé dopadne. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, že někdo dokáže natočit film s jedním jediným hercem, který se celý bez výjimky odehrává uvnitř rakve a který je přesto - opět celý - napínavý a vlastně strhující? Ano, Rodrigo Cortés to dokázal a já skoro ani nemohu uvěřit, že to funguje, přesto je tomu tak. Dramatu svým konceptem podobnému Telefonní budce sice musíte jako divák odpustit pár stěží uvěřitelných věcí - především extempore s plazem, neuvěřitelný dosah telefonního signálu a nerespektování fyzikálních zákonitostí, respektive stačí rozdýchat to, že hlavní hrdina všechno nevydýchal, ale když přistoupíte na režisérovu hru, dostanete skutečně originální biják. Svým vyzněním hodně protiválečný a z podstaty věci protiamerický, dávající za pravdu serveru WikiLeaks ... ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Celý film odehrávající v jedné rakvi, ale Rodrigo Cortés si s tím poradil velmi působivě. Ryan Reynolds byl výborný, který táhne sebemenší detail do poslední minuty, které jsou velmi fascinující a strhující! Scény a pocit blížící se k smrti jsem ve filmu dlouho nezažil. K plnému hodnocení chybí opravdu málo. Doporučuji. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Proč si člověk svítí zapalovačem před displejem mobilu, aby viděl, co zadává, nebo když hledá signál? V Íráku asi nemají mobily made in China :o) Evidentně logika v tomhle filmu nehraje hlavní roli, což mě osobně nevadí, když mi ukážete, jak se dává výpověď v Americe! Řadí se mezi ty nejhnusnější scény, které jsem viděla! Jinak co říct, strach z malého prostoru nemám, ale odedneška mi v něm už nebude tak přjemně. Ryan odvádí dobrou práci, slušná atmosféra a má představivost souhlasí s tím zbytkem, co se odehávalo na druhým konci aparátu! Z toho všeho mi je ouzko! Jdu volat příteli. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Napínavý film se dá natočit i na menším prostoru než Telefonní budka. Byl jsem napnutý od nějaké dvacáté minuty a jak minuty ke zhlédnuté stopáži přibývaly, dech se zrychloval a v samotném závěru jsem paradoxně téměř nedýchal. Musím vyseknout poklonu Ryanu Reynoldsovi, ve vší úctě - takový výkon jsem od něj nečekal, i když patří k mým oblíbencům. Na podobné téma se nejspíš příliš originálních nápadů vymyslet nedá, a tak se klaním i tvůrcům za to, že s ním přišli jako první. Buried není nic pro klaustrofobiky, dokonce i já měl s tou stísněnou atmosférou co dělat. Ryane, ještě chvíli a poputuješ do topky. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)
  • Jedná se o film natočený na nejmenším prostoru. (luxik007)
  • Rozpočet filmu je menší ako 2 milióny dolárov. (Shakers)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama