Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debut režiséra Ermeka Tursunova přináší vyprávění o zradě, touze, vraždě a pomstě. Při sledování Kelin budete mít pocit, že sledujete epos, který přetrval věky. Jeho univerzalita je potvrzena absencí dialogů i hudby. (MFF Cinema Mundi)

Recenze (10)

Daddko 

všechny recenze uživatele

Kazachstan má pozoruhodnú kinematografiu, žiaľ v končinách Európy temer neznámu. Kelin je zvláštny film v niekoľkých ohľadoch. Vo filme divák nepočuje slovíčko, len výkriky, vzdychy a zavýjanie vlkov (titulky jednoducho nie sú). Hrajú ochotníci a možno práve preto výborne. Film opisuje obdobie dejín kdesi v Kazašskom horstve v ktorom rodiny žijú pôvodným životom kočovníckych pastierov do ktorého ešte nezasiahli šíritelia náboženstiev. Duchovno partí mystike a šamanom. Nevesta Kelin dospela a je na predaj. V čestnom tendri ju vyhrá bohatší z dvoch záujemcov, ale tu platí právo silnejšieho, prežiť a zachovať rod. Tomuto sa podriaďuje všetko. Skvelý dej a niekedy až zatají dych. Feministky a zástancovia Istambulského dohovoru očakávejte šok. Ako povedal prenesene jeden SK min. pôdohospodárstva, žena patrí tomu - kto ju obrába...a keď sa pominie otec, pokračuje syn. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Veľmi podivný film a veľmi zvláštny.Film sa odohráva v odľahlej časti Kazachstanu v Altajskom pohorí.Krásna zasnežená príroda,lesy,kopce,skutočná nádhera.Zároveň je to aj film o zrade,pomste,ale aj vražde.Bez dialógov,takmer bez hudby,len zvuky prírody a občas nejakého mrmlania starej baby a zvukov radosti pri sexe.Kvôli sexu mal aj tento film veľké problémy s cenzúrou doma v Kazachstane,ale režisér odmietol tieto scény z filmu povystrihovať. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, ve kterém mi absence dialogů ani nevadila. Naopak se mi fakt, že jsem musel přemýšlet a některé věci došly se spožděním, líbil (přestože mi ne úplně vše bylo napoprvé jasné a určitě budu chtít film vidět znovu). Dávám minimálně 4*. Podmanivé svojí jednoduchostí. ■ Nejpochopitelnější pro mě byla ta stařena. ■ Myslel jsem, že Kelin je jméno hlavní hrdinky, ale není. Konzultoval jsem s rodilou mluvčí a znamená to "snacha". Anglický název je správně. ■ Jeden z filmů nominovaných v roce 2010 na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nedávno se vrátil kamarád z tříletého čundru na Altaj. Nepřivezl si však žádnou znalost některého jazyka, ani ruského. Teď už to trochu chápu. Jazyk není jediným systémem semiotických znáků pro porozumění skutečnosti, zde jde především o kódy chování, jejich správným skládáním je podmíněna existence v přírodě i společnosti. Podobně jako např. "kód hybnosti" (počáteční výhodu v souboji má ten, kdo má větší hybnost), je možno snadno dekódovat všechny ostatní děje a vztahy, z nichž nejsložitejší jsou, jako všude, vztahy tanatické a erotické. V našem příběhu je přirozená následnost mladšího bratra u vdovy atakována touhou a urážkou pvního, v počátku odbytého, nápadníka. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Málokterý film se obejde bez mluveného slova a přece zůstane zajímavý. Kelin vás chytne nepředvídatelností, nevšedním sledem záběrů, kouzlem přírody, podmanivou hudbou i svébytnými postavami, které silně utvářejí svůj osud a současně své břímě nesou způsobem, který se až blíží fatalismu. Vskutku pozoruhodný snímek, jen té syrovosti mohlo být o kapku méně. Také se nedokážu ubránit dojmu, že film nevidět, kromě nevšedního filmového zážitku a krásu kazašské přírody, o nic bych nepřišla :( ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama