Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro lásku většinou obětujeme více, než jsme původně chtěli… Film A. Sedláčkové je vzdáleně inspirovaný skutečnými událostmi, historii vztahu dvou nevlastních sourozenců a jejich marného boje proti vzájemné osudové lásce. Jako dospívající děti je na život a na smrt spojilo tajemství smrti otce, na které měli oba svůj díl viny. Z obyčejně lidské, hluboké a pochopitelné sourozenecké lásky se pak roztočí spirála citů až k psychické závislosti, proměněné ve stravující chorobný vztah. Tento vztah je „prokletý“ a nedovoluje jim žít ani spolu, ani bez sebe a zákonitě vrcholí záhubou obou. Hlavní postavy Jany a Miroslava napsala autorka pro I. Chýlkovou a K. Rodena. Jejich o dvacet let mladší představitele pak nalezla režisérka v M. Hilmerové a V. Škultétym. Snímek byl natáčen v Jaroměři a v Poličce, rodišti Bohuslava Martinů, jehož hudba ve filmu hraje velkou úlohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

So žiadnou osobou z tohto filmu by som sa nikdy nechcel stretnúť. Jeden z viacerých českých pokusov o psychologický art, ktorý je príliš vyumelkovaný na to, aby sa za art mohol vydávať. Dialogy sú na hrane uveritelnosti a tým pádom neverím ani tomu, že takéto postavy by mohli reálne existovať. Oni by mohli, ale to by musel byť film nakrútený iným spôsobom. Film má svoje svetlé momenty, svojim spôsobom sa jedná o sympatický pokus, ale cítiť z neho pachuť akejsi autorskej chcenosti, ktorú nedokáže Sedláčková zakryť. Ani prechody medzi minulosťou a prítomnosťou nie sú zvládnuté bez problémov, nedodržujú totiž žiaden časový rytmus, proste ak sa prechod chodí, tak tam je a je jedno, že raz po pár minútach a potom zase po pár sekundách. ()

Bathoryčka 

všechny recenze uživatele

Byl to typický sourozenecký vzath, kdy jeden nedokáže delší dobu žít bez toho druhého. Dominantní sestra, která manipuluje s bratrem, ze kterého se stane téměř jedinec neschopný vlastního života! Pro svoji sestru objetuje vše - i vlastní štěstí. Naivní hlupáček, který věří, že ho sestra miluje stejně tak, jako on ji, jenže ona potřebuje mít nablízku jen někoho, koho by mohla ovládat.Tím nakonec zničí život nejen sobě, ale i jemu! On ji chce mít pro sebe, proto se pokusí odstranit překážku, která mezi nimi stojí - manžel, ale vše dopadne úplně jinak. Zabije sestru - omylem a nakonec i sebe, protože s tím nedokáže žít! ()

Reklama

mandlova 

všechny recenze uživatele

přidávám 4* po třetím shlédnutí a nemůžu si pomoct, ale ten film mne nějak přitahuje...dokážu dokonce odhlédnout ode všech nedokonalostí, vidím jich tam míň a míň a víc pro mne vylézá na povrch osud těch dvou, hlavně díky Karlu Rodenovi, protože to, co předvádí před kamerou za výkon nemá obdoby...a hudba Bohuslava Martinů k tomu taky slušně dopomáhá...Tento film je pro mne takovou řeckou archetypální tragédii v českém prostředí ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Jen oni dva ví, že smrt jejich otce nebyla taková náhoda, jak si okolí myslí. I když se oba snaží žít svoje životy jejich společné tajemství je vždy dožene a spojí ... Málokdy se mi stane, že u filmu normálně usnu - tak jako se mi stalo u Obětí a vrahů. Sice na podruhé jsem to dokoukal, ale kromě hereckého výkonu Karla Rodena zde není nic, co by stálo za zmíňku (no dobře, ještě Ivana Chýlková). Nicméně DVD dávám do nejhlubší skříně, a doufám že už na něj nikdy nenarazím :) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Je to hodně ujetý film. I když, sám nevím proč, tak Karla Rodena moc nemusím. Tady podal výborný výkon a tak trochu i film „zachránil“ od nižšího procentuálního hodnocení. Film mě osobně přišel moc „psycho“ a na naše poměry trochu divný námět. I když, jak se říká, zkusit se má všechno. Dávám poctivých 60 %. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Andrea Sedláčková natočila film podle vlastního scénáře. (M.B)
  • Andrea Sedláčková napsala scénář přímo pro Karla Rodena a Ivanu Chýlkovou. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo v Poličce, Jaroměři či na nádraží v Kladně. (M.B)

Reklama

Reklama