Reklama

Reklama

Dracula

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na panstvo grófa Draculu (Christopher Lee) prichádza nový knihovník Jonathan Harker (John Van Eyssen), ktorý sem však prišiel z úplne iných dôvodov. Má v pláne navždy zničiť Draculu. To sa mu však nepodarí a dokonca sa aj sám zmení na upíra. Prichádza za ním jeho priateľ, profesor Van Helsing (Peter Cushing), ktorý vyslobodí jeho dušu a spolu s Arthurom Holmwoodom (Michael Gough) sa rozhodnú pokračovať v tom, čo Jonathan začal. HORROR OF DRACULA je prvý zo série filmov s Christopherom Leem v úlohe Draculu. (pivo)

(více)

Zajímavosti (29)

Jinnah (1998)

  • Voľba Leeho hrať hlavnú úlohu viedla v Pakistane k veľkému množstvu mediálnych kontroverzií kvôli jeho predchádzajúcim úlohám v hororových filmoch (ako Dracula, 1958), pričom Lee dostal počas natáčania vyhrážky smrťou, ktoré si vyžadovali osobných bodyguardov. BBC uviedla, že vyhrážky boli spôsobené jeho predchádzajúcimi filmovými úlohami, a nie to, že je Európan, ktorý hrá Aziata. Niektorí kritici dokonca požadovali zákaz filmu. (Sunwheel)

Christopher Lee

  • Byl slavný mimo jiné i díky opakovaném ztvárnění legendárního hororového Drákuly, kterého si poprvé zahrál ve filmu z roku 1958: "Celkem jsem ho hrál asi šestkrát nebo sedmkrát... a nikdy správně. On měl být mnohem starší, než jsem byl, když jsem ho hrál poprvé. A ve druhém jsem odmítal mluvit. Přečetl jsem si scénář a ani trochu se mi do těch hrozných dialogů nechtělo. A pak to pomně chtěli ještě asi třikrát nebo čtyřikrát. Vždycky jsem to odmítl s tím, že ho nemám možnost hrát tím správným způsobem. Ale vždycky mě nějak přinutili. Zazvonil telefon, na druhé konci byl ředitel studia Hammer a naříkal, že je mu jedenašedesát, že je starý člověk a že se z toho zhroutí. Prosil mě a škemral, ať znovu hraji Drákulu, a když jsem mu řekl, že nechci a nemusím, odpověděl: 'Musíš!' - 'Proč?' - 'Protože už jsem to prodal americkému distributorovi i s tvým jménem.' A pak řekl něco opravdu hnusného: 'Pomysli na všechny lidi, které bys připravil o práci...' Odporné vydírání. Byl to jediný důvod, proč jsem Drákulu točil dál." (NIRO)

Dům smrti (1971)

  • V poslední povídce "The Cloak" zmiňuje Paul (Jon Pertwee) že má rád klasické horory. Ve výjmenovaných je i Dracula (1931), u kterého upřesní: "Ten s Belou Lugosim, né ten nový". V novější verzi filmu Dracula (1958) hrál hlavní roli právě Christopher Lee, který se objevil v předchozí povídce "Sweet to the sweet". (rasasak)

Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002)

  • Při natáčení bojových scén hraběte Dooku se světelným mečem sloužil jeho představiteli Christopheru Leemu jako referenční bod malý model Yody. Model byl mírně upraven, aby měl upíří tesáky, které odkazovaly na hercovu známou roli hraběte Drákuly ve filmu Dracula (1958). Lee na to reagoval slovy: "To nebudu komentovat. Nečekal jsem, že mi to uděláš, Georgi!" (reich)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Van Helsing se dočká rebootu

Van Helsing se dočká rebootu

02.12.2020

Studio Universal oznámilo reboot slavného lovce monster Van Helsinga. Snímek natočí Julius Avery (Overlord), co je ale důležitější, bude ho skrze svoji společnost Atomic Banners produkovat mistr… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama