Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,dívky byly odvlečeny a prodány“ ....MŮŽETE TO ZMĚNIT?....... /// Když v Kyjevě řekne máma holce ,,dělej si co chceš, jsi dospělá“, (asi) netuší, že ji pak bude Američanka Kathryn hledat v Bosně. Jo, jo, svět je malej a o náhody tu není nouze. Film se rozjíždí pozvolna (chápu, Kathryn Bolkovac je skutečná postava) a všechno je tak naivně jednoduchý. Naštěstí Bosna je specialistka na nechutný věci (a nejen díky místním). Rachel (celkem ji to ,,sekne“) čmuchá a slibuje. Čímž vyhlašuje válku tisícihlavý sani. Film s (téměř) autentickým prostředím i drsnými prvky vytváří solidní prostor pro emoce, takže ti slabší si budou donekonečna opakovat ,,je to jenom film, je to jenom ....“. Je to opravdu jenom film? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na misích SFOR jsem chodil do baru Florida. 2.) Na misích SFOR jsem píchal i v jiných barech. 3.) Včera mi řekli: ,,až si odpracuješ svůj dluh, budeš volná“. 4.) Thx za titule ,,ni.na29“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

larelay 

všechny recenze uživatele

absolutne sa stotoznujem s komentarom uzivatela Jeremy.Jk, bola by vobec skoda pisat nieco navyse. Absolutne vystihol to, co som chcela napisat aj ja, a preto ani nic nenapisem. Jedine to, ze zijeme naozaj vo zvratenom svete, kde sa clovek malokedy docka spravodlivosti. A kazdemu slusnemu cloveku by sa pri takomto filme mal zodvihnut zaludok. Mne sa teda zodvihol a nielen raz. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Já zkrátka vím, proč mít krásnou a sympatickou Rachel ve své topce. Ona je jedním slovem výborná ve své roli Kathryn, pracovnice pro OSN. Ani zdaleka netušila, že na své misi v Bosně se střetne s obchodem s bílým masem, tím méně, že jsou do něho zapleteni sami důstojníci a pracovníci Mírových sborů. Pokud si vzpomínám, před pár lety tahle zpráva proběhla médií, aby byla brzy preventivně zapomenutá. Syrové a velmi, velmi smutné. Bohužel, spousta mužů je jen a pouze čistokrevná verbež bez rozdílu rasy, náboženství a původu. A za tím si stojím. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Téma aktuální dnes, před pěti i před deseti lety. Hlavním a vlastně i jediným důvodem, proč jsem po tomhle lehce nadprůměrném dramatu sáhnul, byla Rachel Weisz. Čmuchá, doufá, bojuje, slibuje. Právě přišla o opatrovnictví své dospívající dcery, vůně zlaťáků a možná i nějaké to poslání ji zavane do Bosny, ve které postupně zjistí, že černý trh s bílým masem je hodně lukrativní byznys, a že jen zarputilost a odhodlání nestačí. Snímek ocejchovaný „podle skutečné události“ táhne do nadprůměru syrová režie (i když je cítit ženskou rukou), netriviální scénář a právě nadmíru přesvědčivá a herecky všestranná Rachel Weisz. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

K čemu to opravdu je? "Všem" je už dávno jasné, že vše neprobíhá podle církevních pravidel a ctností a kromě vykulených očí a skvostném pohledu do blba, udělá/l někdo něco pro to, aby to tak nebylo?! Řeknu to nahlas... neudělal, nikdo nic! I nadále prodává Ivan tam někde v dáli nezletilé holky jako kus masa a nějaký bohapustý uchyl to koupí jak krávu na trhu. Je to hnus, hnus velebnosti a co s tím? Je to jen o nás, "o lidech", tyhle snímky mě opravdu dokážou dostat do varu. Normálně jen patřičná alergie na Rachel, která se může snažit, jak chce, no i já jsem jen člověk, ehm. 5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natáčen převážně v Rumunsku, několik klíčových scén pak v Torontu. (Florentyna)
  • Skutočná Kathryn Bolkovac, ktorá bola priamou účastníčkou udalostí zobrazených vo filme, predala práva k príbehu režisérke Laryse Kondracki za symbolických 100 amerických dolárov. (MikaelSVK)
  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)

Reklama

Reklama