Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin se překvapivě věnuje důležitému tématu a tím se zdá, že má divákům co říci. Ale je tomu opravdu tak? Za prvé - klobou dolů co dokázal natočit za dvacet milionů dolarů. Za druhé - to je snad jediné, za co Renyho pochválím. Udělat z Gruzínsko-Ruského konfliktu cestu za sebepoznáním válečného fotografa s romantickou vložkou... Všechno by bylo v pořádku, jen z filmu vystříhat rodinné znovusetkání, nejrůznější objetí, polibky a potřásání rukou, patos a závěrečnou tříminutovku, kterou snad Reny okopíroval ze Schindlerova seznamu. Ale to by nám z celkové stopáže moc nezbylo. Alespoň jsem se bavil. Akční scény Reny stále ještě umí a ty jsou možná to jediné, co drží mé hodnocení nad podprůměrem. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s názorem tvůrců, ale takovouhle odfláklou agitkou ho moc nepodpoří. Ty nejodrbanější klišé, nudná akce, příběh postavený na stereotypech a často až otřesné herectví. Nejsmutnější je, když točíte film dle skutečných událostí a odfláknete reálie, to už je normální ignorance a film tím u nezaujatých vzbuzuje posměch a zaujaté uráží. Rychlé zapomenutí tohoto díkla bude výhrou pro všechny zúčastněné... 20% ()

Reklama

Chermy 

všechny recenze uživatele

5 days of war je pěkný paskvil! Pocit, že sledujete zajímavý film, který vás vzdělá v Rusko - Gruzínském konfliktu, každou chvílí přehluší nějaký idiotský nápad ve scénáři! Hlavně z toho udělat Hollywoodskou akční jízdu. Tak závažné sdělení, jaké film mohl předat, najednou zapadá v nánosu zbytečných hloupostí příběhu. Nakonec zbyde jen pachuť a otázka: Tak bylo to s Gruzií takhle? Nebo je to stejně přepálené, jako osud nesmrtelného novináře? ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Béčko na silných steroidech, které diváka rozhodně neurazí. Za prvé svým námětem - přehlížený rusko-gruzijský konflikt není tak dávný a většina z nás si ještě dodnes pamatuje Putinovu ignoranci při snaze o ovládnutí tohoto regionu. A i když se jedná stále o film, který vždy bude potřebovat přetvářet realitu tak aby na plátně fungovala, je tahle konfrontace sil zobrazena poměrně citlivě. Za druhé - Renny Harlin je béčkář jak vyšitý a za svou kariéru nasbíral spoustu zkušeností jak udělat přeslazené scény. Kupodivu ty tady fungují. Harlin totiž děj vyplňuje většinou nějakým tím jezdícím tankem, střílejícím komparzem a tak si může dovolit sem tam nějakou tu prvoplánovou citovku, která jednou za čas na škodu není. Navíc námět válečného reportéra prostě funguje a baví. Za třetí - kamera a střih. Pěkné záběry, svižně sestříhané. Sečteno podtrženo úspěch. Jen je to pořád celé takové nějaké "umělohmotné". P.S. málem bych zapomněl. Andy Garcia je bezchybný Saakashvili. ()

AD P 

všechny recenze uživatele

Mám síce rád tento tip filmov, ale toto ma akosi nezaujalo. Od môjho obľúbenca R.Harlina čakám o dosť viac. Neverím že tvorca hitov ako Die Hard 2, Cliffhanger či Deep Blue Sea robí takéto (podla mňa) nemastné-neslané tituly. Val Kilmer je tu zbytočný, Dean Cain plochý ( ako vždy ) a neverím že velikán ako Andy Garcia padol až takto hlboko. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)

Reklama

Reklama