Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tak trochu novinářská propaganda, ale tak proč ne. Toho národního hrdinu jsem mu docela i věřil. Nebývale osobní vztah dvou hlavních hrdinů - prst nahoru. Co dokáže Harlin natočit za 20 mega - opět palec nahoru. Není to sice rozmáchlé a technicky tak vycizelované jako jiné snímky s větším rozpočtem a podobnou tématikou, ale v rámci "independent style" je to povedená věc. Jednoduchost, přímočarost. Základní věci a hodnoty jsou zde řečeny naprosto jasně a bez skrupulí. A ůvodní scéna v autě je jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vojna je kruta a Rusi su svine. Ale nejak ma to nedojalo. Keby ma mal dojat kazdy konflikt na svete, tak od rana do vecera placem. Ale mozno za to, ze ma to nedojalo, moze ten cool blockbusterovy styl akym to je natocene v ktorom hrdina novinar ide spomalene voci kamere a za nim vybuchuju budovy, vrtulniky a neviem co vsetko. Harlin si asi myslel, ze toci dalsi diel Die Hard. Ale technicka stranka je fakt prvotriedna. 6/10. ()

Reklama

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

No neviem či práve na Balkánskom poloostrove zúri(la) spomínaná vojna, ale čo viem určite je to, že film je napriek svojmu zaujímavému námetu a lokalite pre mňa tak trocha sklamaním. Zasa raz boli Rusi vykreslení ako tí najhorší ako môžu byť a z Gruzíncov sú chudáci, až na pár výnimiek. Keďže však obdivujem prácu vojnových reportérov (odporúčam film Triage s C. Farrellom) dávam 3*** ()

fallangell 

všechny recenze uživatele

Mohli to být druzí Warriors. Mrazivé, drsné a zavrtávající se pod kůži svoji reálností. Pan režisér si ale řekl ne, uděláme z toho akční film, ve válce té akce přeci moc není. Přihodíme špetku romantiky, aby ženský nebrblaly. Děj nám trochu nesedí, tak vložíme kouzelné postavy, které se nám zjevují dle potřeby a máme vítěznou kombinaci. Houby vítěznou, je to jak dort od pejska a kočičky, škoda. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru docela povedený kousek. Zkousl jsem tady i tu digitální kameru. Je to krapet syrovější, ale v rámci možností. Rozhodně se mi líbilo obsazení, kdy se v hlavních rolích objevily čerstvé tváře, kdežto v těch vedlejších byli ostřílení matadoři (Garcia, Kilmer). Kdo má rád filmy válečnéhoh charakteru bude určitě spokojen. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Gruzínska armáda poskytla na natáčanie obrnené vozidlá, zbrane, vrtuľníky a dokonca aj svojich vojakov. (m.a.t.o.)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)

Reklama

Reklama