Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (813)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho, jak mladí lidé jsou zblblí ze všech těch hororových klišé a automaticky v lese číhá nebezpečí. Není tomu tak, jak se na první pohled může zdát. Blbý a blbější se vmísili do všech hororových filmů, které známe a máme z toho parodii sršící vtip za vtipem, který ale bohužel stoupající minutáží klesá. To ale neubírá nic na skvělé atmosféře v kině. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Hororová komedie postavená na vtipné premise, že strašidelní vidláci jsou tu ve skutečnosti roztomilí nekňubové, ale kvůli různým náhodám si typičtí američtí vysokoškoláci na výletě myslí, že to jsou krvežíznivá monstra. A těch náhod je fakt hodně, takže už se jedná skoro o grotesku. Děj je dost předvídatelný, ale kupodivu je zábavný, i když ke konci už je to přeci jen trochu na jedno brdo. Pohodová odpočinkovka o mílích vidlácích a teenagerech, co jsou omylem masakrováni. (7/10) ()

Reklama

giallo 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že už to asi nikdy nenapíšu, ale Craigovi se opravdu povedlo namíchat vtipný a zároveň krvavý koktejlek. Není to sice taková prča jako Brain dead či evil dead 2, nicméně několikrát jsem se zasmál a opravdu mě to bavilo. Což se o naprosté většině novodobých horrorů říci nedá. Proto palec nahoru a doufám, že takováhle dovolená mě letos nečeká. This vacation sucks! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom milé prekvapenie. To, že je i poriadne krvavé snáď neprekvapí. Ide predsa o hororovú komédiu a tá sa fakt vydarila. Predsudky a nedorozumenie vedú k sérii neuveriteľných úmrtí. Ako policajtovi vysvetlíte, že vám niekto úmyselne! skočil do drtičky s ksichtom celým od krvi? Dobre som sa pobavil aj pri behaní s motorovou pílou po zarezaní do osieho hniezda. Mŕtvol pribúda a všetko sú to náhody tak divoké, až sa pýtate, či to náhodou nebude pokračovanie Nezvratného osudu. Dobre obsadenej hlavnej dvojici to klape. Vtipné situácie a dobrý humor z toho robia viac ako iba ďalší krvák v rade a myslím, že táto hororová komédia je právom v červených číslach. 80%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Teraz sme vo Vidlákove. Kvičte ako prasatá.“ Hixploitation (VYSLOBODENIE, HORY MAJÚ OČI, PACH KRVI) je jeden z mojich najobľúbenejších hororových pod-žánrov, preto som sa tešil na pokiaľ viem vôbec prvú hixploitation paródiu na svete. Rôzne parodické odkazy boli už napr. v komédii ROAD TRIP, ale celovečerná paródia len ČISTO na hixploitation tu, ak sa nemýlim, nebola. Našťastie už prišla – a je dobrá? Nanešťastie nie. Tvorcovia zrejme boli veľkí hororoví fanúšikovia a vedia, čo majú citovať, bohužiaľ to, že vedia, že k hixploitationu patrí motorová píla ešte neznamená, že scéna, v ktorej ju použijú, bude automaticky vtipná. Film síce vychádza z vynikajúceho nápadu (bojazliví sedliaci verzus všetkého schopní americkí tínedžeri z mesta pokladajúci ich za kanibalov a masových vrahov), ale nestačí to ani na tak skromnú minutáž, ako je 89 minútiek. Je to škoda, pretože výprava sa podarila, na ústrednú dvojku (vedenú Alanom Tudykom) sa pozerá dobre a kto nevidel trailer (ktorý ukazuje jednotlivé vtipné „vraždy“), bude zrejme milo zaskočený. Nápad je vtipnejší, ako samotný film. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Vyhrál cenu Nejlepší film v kategorii-Režisér Eli Craig. (Čiban)
  • Hoci sa dej odohráva v Apalačskom pohorí v Západnej Virgínii, natáčanie prebiehalo v kanadskej provincii Alberta. (džanik)
  • Počet mrtvých: 12. (ČSFD)

Reklama

Reklama