Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Asi nějak takhle funguje každá zkouška na škole, kam chodim. Osm lidí. Všichni zavřený v jedný depresivní místnosti. Je v ní spousta světel, osm papírů, jeden dozorčí (moc toho nenamluví) a jeden budík, jehož funguvání mi na konci lehce zamotalo hlavu. Každej člověk se uchází o prestižní zaměstnání, každej něčim vyniká, všichni mají něco společnýho a všichni hledaj otázku, která zřejmě neexistuje. Hledaj jí tak silně, že neváhaj zabíjet. Spousta myšlenek, teorií a situací se nakonec ze zdánlivě chytrýho psycho thrilleru promění v tak trochu zbytečnou a vlastně nicneříkající hru na chytráka a blbce, která se v samotnym závěru silně pokouší zamotat divákovu hlavu. Film má svoje nedostatky, ale i tak mě držel po celou dobu v napětí. Atmosféra je slušná, hudba výborná, herci docela dobře vybraný a dokonce se ve filmu do určitý části chovaj inteligentně. Kdyby by byl film ve výsledku něčim víc, než čim je takhle, tak bych těch pět hvězd asi dal, ale protože mi přijde dost bezvýznamnej, tak dávam tři. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Celkově spíše pomalejší film, který má své přednosti v půlce první a pak až na úplný závěr. První polovina byla prostě výtečná. 8 Lidí bojuje o své místo a tak přicházejí na různé nápady, jak přijít na tu proklatou otázku. Pár jich vypadne a nápadů je čím dál míň. Postupem času přichází nervozita, násílí atd. Druhá polovina je možná až moc zbytečně užvaněná a není ničím zajímavá ani napínavá, až na ten závěr, který mě docela potěšil. Hezký průměr, který se sice trošku táhne, ale jako thriller funguje dobře. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů mám rád, postavit lidi někam do místnosti a sledovat co se bude dít. Tady se jedná o hodně divný konkurz na místo ve firmě o , které nikdo skoro nic neví. Odpovědět na otázku, která ale na papíře není vidět. Solidní psychárna, kdy se postupně odkrývá, kdo jaký je, ale stále nevíme nic moc o pozadí konkurzu. Zkoušel jsem tipovat kdo nakonec bude ten štastný, ale až později mě to došlo. Velice povedený film. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavý námět, který se ovšem dal zpracovat daleko lépe a zajímavěji. Zpočátku je vše v pořádku příběh nabírá na obrátka, ale zhruba v půlce si začnete říkat: "Panebože ono je to furt stejné". Žádné výrazné zvraty. Soutěžící sice odpadávají, ale nějaký hlubší dopad jsem v tom hledal marně. Čekal jsem na spasení ve formě šokujícího závěru, ale ten taky nepřišel. Můj komentář zní velmi negativně, ale i přes mé výtky je film vcelku slušný dramatický průměr, který ani nijak nepobouří, ale do stropu z něho taky skákat nebudu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Námět existenciální situace během neotřelého výběrového řízení do zaměstnání je hodně zajímavý. Samotný film má však pro rozhleděného diváka značnou smůlu v tom, že ze Zkoušky (ač není rugelérně horrorem) až příliš často cítit, jak se doslova ponáší na podobně vystavěné horrory z uzavřeného prostoru. Takže jakkoliv zápletka působí v prvních minutách originálně, v průběhu filmu začínáte mít pocit čehosi už x-krát viděného. Obzvlášť, když v průběhu řízení začínají přítomní doslova vypadávat ze hry, nemohl jsem si nevzpomenout na starší, dávno viděný kanadský horror Kostka, kterým obrovská popularita podobných filmů v posledních 25ti letech nejspíš začala, či o něco mladší napínavou „vyvražďovačku“ Circle. Působí to sice zajímavě, použít stejnou výstavbu i na děj, kde nehrozí nebezpečí tragické smrti, jen riziko jednoho neúspěchu a také je děj Zkoušky v jistých ohledech napínavý. Pointa ohledně záhadné otázky i odpovědi hodně zajímavá, překvapivá i smysluplná. Ale poté, co mi stále více docházelo, jakým způsobem se zhruba většina děje bude ubírat, od jisté chvíle se mi film začal táhnout a působil až jako místy zbytečně vyhrocené a prodloužované čekání na pointu. Opakované zhlédnutí s její znalostí poněkud ztrácí význam. Uvítal bych méně žánrových prkvů s laděním do thrilleru a naopak hlubší propracování psychologie postav či v ději přítomného morálního dilematu. Vedle pointy oceňuji funkční využití opakovaně použitých prvků (např. sponka, tužka) a postavu „Hluchého“ Francouze. [60%] ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama