Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo tak špatné, jak jsem se bál. Pokud to někdo srovnává se SAW, pak pro mne Exam vyhrává na celé čáře - jistě, je to stejný nízkorozpočtový flák s mizernými televizními herci a trochu slaboduchým dějem, má ale rozhodně mnohem lepší kameru a střih, hudba je taky celkem slušná. Jedinou "předností" SAW tedy může být maximálně to, že je mnohem krvavější, což rozhodně není faktor, který by mohl zvrátit mé hodnocení. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Víc než Saw mi to připomínalo Cube. Ale tímto parádním kouskem to bylo jen ovoněné, skutečná kvalita chybí. Jde o značně pitomý pokus na úrovni ročníkové práce netalentovaných trumpet z nějaké slovenské, popř. moravské rádoby akády, která se mocímermo snaží dotáhnout se na FAMU, ale chybí lidi, prachy, nápad, prostě všechno. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Námět existenciální situace během neotřelého výběrového řízení do zaměstnání je hodně zajímavý. Samotný film má však pro rozhleděného diváka značnou smůlu v tom, že ze Zkoušky (ač není rugelérně horrorem) až příliš často cítit, jak se doslova ponáší na podobně vystavěné horrory z uzavřeného prostoru. Takže jakkoliv zápletka působí v prvních minutách originálně, v průběhu filmu začínáte mít pocit čehosi už x-krát viděného. Obzvlášť, když v průběhu řízení začínají přítomní doslova vypadávat ze hry, nemohl jsem si nevzpomenout na starší, dávno viděný kanadský horror Kostka, kterým obrovská popularita podobných filmů v posledních 25ti letech nejspíš začala, či o něco mladší napínavou „vyvražďovačku“ Circle. Působí to sice zajímavě, použít stejnou výstavbu i na děj, kde nehrozí nebezpečí tragické smrti, jen riziko jednoho neúspěchu a také je děj Zkoušky v jistých ohledech napínavý. Pointa ohledně záhadné otázky i odpovědi hodně zajímavá, překvapivá i smysluplná. Ale poté, co mi stále více docházelo, jakým způsobem se zhruba většina děje bude ubírat, od jisté chvíle se mi film začal táhnout a působil až jako místy zbytečně vyhrocené a prodloužované čekání na pointu. Opakované zhlédnutí s její znalostí poněkud ztrácí význam. Uvítal bych méně žánrových prkvů s laděním do thrilleru a naopak hlubší propracování psychologie postav či v ději přítomného morálního dilematu. Vedle pointy oceňuji funkční využití opakovaně použitých prvků (např. sponka, tužka) a postavu „Hluchého“ Francouze. [60%] ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

Sledovat na malém prostoru a v omezeném čase (v tomto případě závěrečný konkurs s podivně nastavenými pravidly) psychologii chování a konání postav je téma, které mě vždy naláká. 8 inteligentních, ambiciozních a stejně motivovaných žen a mužů se utkává o jediné lukrativní místo. U některých z nich je ve hře i silná osobní zainteresovanost získat právě toto konkrétní místo, která vede až k absurdnímu chování. Ale už jednou prozrazená pointa dělá z tohoto snímku film na jedno zhlédnutí. Nikoliv však ztrátu času. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

To, co se zajímavě a poutavě rozjelo, se přehouplo v samoúčelnou a nenápaditou fádnost. Dobrý nápad tak ve výsledku vyzněl jako nuda a šeď. Vše zůstalo vlastně tak nějak na půli cesty - polovina herců skvělá, druhá polovina zoufale přehrává, první část filmu je napínavá, druhá nudná, snaha šokovat je chvílemi na místě a chvílemi je zcela absurdní... Takhle bych mohl pokračovat dál (nemluvě potom o skutečně delikatesním závěru založeném na, s prominutím, blbém chytáku typu "když předběhneš druhého, kolikátý budeš?"), ale jelikož mám slabost pro filmy "z jedné místnosti" přikláním se nakonec ke 3*. // Rada na závěr: nevytvářejte si oblíbence - máte-li štěstí, jako já, skončí váš favorit velmi brzy ;) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama