Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zlatý fond československé animované školy a jedna z věcí, na kterou my i Slováci můžeme být oprávněně hrdí, takový úspěch našeho výtvoru ve světě se málokdy vidí. Dodávat něco více je podle mě i zbytečné. P.S. Omlouvám se za původní zařazení komentáře k pilotnímu filmu "Kuťáci", jelikož jsem o existenci profilu uceleného celku neměl donedávna tušení. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Až jako starší jsem pochopil, že Pat a Mat, ač jsem si to možná dříve myslil, není zábava jen pro děti. Takto vlastně i měl působiti tento seriál když začínal. Ty epizody jsou opravdu dobře vymyšlené a co jako starší musím oceniti je geniální hudební doprovod. Petr Skoumal uměl udělat řadu hudebních doprovodů, ale zde se předvedl s famózním dílem. Některé instrumentály se už ikonické.  Co mě také těší je mezinárodní úspěch. Jestli autoři dostali někoho do světa, byl to právě Pat a Mat. Je známý opravdu skoro všude, v řadě zemích je i dabován a třeba fanouškovská základna v Polsku je až neskutečná. Takový třebaže jednoduchý počin a vlastně geniální. První epizody od roku 1979 jsou excelentní. Stejně tak i epizody z roku 1989/1990. Série z roku 1992 také rozhodně není k zahození a byl to náznak slušného porevolučního pokračování. Epizody vysílané v sérii Pat a Mat a Pat a Mat se vracejí/vrací byli také slušné. Nový hudební doprovod nebyl špatný. Epizody z roku 2009 a novější už mě tolik neoslovují, ale špatné nejsou. Nicméně první čtyři série - tam mám rád vše a vždy jsem schopen si to pustit. 5 hvězd. ()

Reklama

Annevintage 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála Československých večerníčků který musíte bud milovat nebo nenávidět, protože ten děj s dvouma noumama kteří si myslejí že na co sáhnou to jim jde pěkně od ruky a přitom to pokazí vás bud nutí řechtat se smíchy nebo plakat. Já vlastně ale dodnes nevím jestli ho miluji nebo nenávidím, protože miluji je právě za ten nabytý děj a nenávidím za jejich sdlouhavou neschopnost. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem v dětství, opět i v dospělosti. Jednoduché příběhy, absurdně vtipné scénky - skoro jako ze života. Absence dialogů a naopak podkreslení hudbou je tu obrovský plus a dodává jakýsi nádech grotesky, ale hlavně možnost porozumění napříč všemi možnými kulturami. Ať už staré epizody z minulého století, či ty současné (kupříkladu z roku 2019) - stále dobré. Nemám problém dát plné hodnocení. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žádné "Pat a Mat", nýbrž "A je to", prosím (odtud též "ajeťáci"). A jak mi z duše mluví PollyJean (v komentáři k Tapetám) ohledně dalších sérií: oslabení, někdy i výrazné, v řadě dalších a dalších tématických dílů by se dalo prominout. Ale ta svatokrádežná rozbředlá parafráze původního kultovního hudebního motivu (související zřejmě s nepochopitelnou dobovou potřebou intoxikovat diváka nechutnou muzikou), to se neodpouští. Proto za komplet jen tři hvězdičky, ať se ví, zač je toho loket. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (89)

  • Kniha, podle které si Pat a Mat postaví svůj vlastní grill, se poprvé objevila v epizodě Dílna (1979). (SONY_)
  • Když se Pat chytne asi v polovině epizody okapů, než vybalancuje rovnováhu, barva okapů není nijak setřena a ani on nemá špinavou ruku. (Petr.Penicka)
  • Když se v 90. letech měl Pat a Mat objevit na VHS, byl problém s tím, že na jednu videokazetu se vejde málo epizod. Proto se na starších VHS rozhodli distributoři, že ze všech epizod (vně úvodní epizody na VHS) vystřihnou znělku a nahradí ji pouze grafikou s názvem epizody. Stejně tak byly u všech epizod vystřiženy titulky (vně závěrečné epizody na VHS). Teprve na konci 90. let vyšly VHS s Patem a Matem bez jakýkoliv úprav. (mnaucz)

Reklama

Reklama