Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Proč jsou Pat a Mat u nás tak oblíbení? Protože jde o úžasný seriál o českém (československém) fenoménu kutilství a o chuti do řešení problémů, i když se vůbec nedaří. Spojení těchto dvou věcí funguje geniálně. Navíc jsou dva sympatičtí kutilové-nešikové prověřeni časem. Pat a Mat (dříve A je to...) se mi líbili v mládí, líbí se mi i teď a líbí se i mé malé dceři. K dobru jim lze přičíst také to, že mají stále nové epizody, které kupodivu nejdou kvalitou dolů a dokáží opět spolehlivě rozesmát. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Kult svojej doby, najmä v Československu. Tak jednoduché a pritom tak vtipné a trefné, čo sme dokázali v našich podmienkach vyprodukovať je obdivuhodné. Pat a Mat sú jednou z najlepších animovaných dvojíc. Všetko dotvárala vtipná hudba. Nebolo to isto na ocenenie za najlepší seriál v danej dobe, ale mnohé to predčilo svojou nápaditosťou a štýlom. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotlivé díly se sice liší svou kvalitou, především podle sérií a době vzniku, ale i tak jde o český fenomén, který milují děti i dospělí. Seznam jednotlivých sérií a dílů: 1. Kuťáci (1976, 1 díl) 2. ...a je to! (1979 - 1985, 28 dílů) - Tapety, Dílna, Koberec, Houpací křeslo, Obraz, Garáž, Světlo, Grill, Stěhování, Voda, Skokani, Zahrádka, Malování, Křížovka, Budka, Velké prádlo, Snídaně v trávě, Pračka, Déšť, Výlet, Vinaři, Gramofon, Tělocvična, Brusle, Jablko, Hrnčíři, Porucha, Klavír 3. Pat a Mat (1988-1989, 5 dílů) - Generální úklid, Klíč, Dveře, Střecha, Nábytek 4. Pat a Mat: ...a je to! (1990 - 1994, 14 dílů) - Sušenky, Vrata, Cyklisti, Dlaždice, Parkety, Okap, Kabriolet, Nehoda, Kulečník, Živý plot, Trezor, Blatník, Modeláři, Windsurfing 5. Pat a Mat se vracejí (2000-2004, 18 dílů) - Opékají špekáčky, Opravují střechu, Černá bedýnka, Natírají podlahu, Psí bouda, Kolečka, Skleník, Houpačka, Nezvaný návštěvník, Bodygárdi, Natírají okna, Puzzle, Velikonoční vajíčko, Automat, Autodráha, Akvárium, Zavařují, Rogalo 6. Pat a Mat na venkově (2009-2016, 13 dílů) - Bazén, Papírový servis, Podlaha, Postele, Vodovod, Vysavač, Promítačka, Suchý strom, Pomerančová šťáva, Rotoped, Kaktus, Obkladačky, Sluneční clona ()

blondboss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto dvojica je jednoznačne azda najkultovejším počinom v dejinách česko-slovenskej zábavy. Veď kto by ich nepoznal - dvoch nešikovníkov s neuveriteľne pozitívnym prístupom a originálnymi nápadmi, často na hranici ľudského chápania. Seriál je výnimočný najmä tou skvelou atmosférou a hlavne tým, že vytrval už neuveriteľných vyše 40 rokov, čo je naozaj unikát. Treba určite dodať, že tie staršie časti boli tým najlepším a najzábavnejším, tie novšie už boli také priemernejšie, ale stále je to solídna zábava, ktorá musí potešiť nielen deti, ale aj dospelých. Jednu hviezdu ale z objektívnosti treba ubrať. 80 % ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Až jako starší jsem pochopil, že Pat a Mat, ač jsem si to možná dříve myslil, není zábava jen pro děti. Takto vlastně i měl působiti tento seriál když začínal. Ty epizody jsou opravdu dobře vymyšlené a co jako starší musím oceniti je geniální hudební doprovod. Petr Skoumal uměl udělat řadu hudebních doprovodů, ale zde se předvedl s famózním dílem. Některé instrumentály se už ikonické.  Co mě také těší je mezinárodní úspěch. Jestli autoři dostali někoho do světa, byl to právě Pat a Mat. Je známý opravdu skoro všude, v řadě zemích je i dabován a třeba fanouškovská základna v Polsku je až neskutečná. Takový třebaže jednoduchý počin a vlastně geniální. První epizody od roku 1979 jsou excelentní. Stejně tak i epizody z roku 1989/1990. Série z roku 1992 také rozhodně není k zahození a byl to náznak slušného porevolučního pokračování. Epizody vysílané v sérii Pat a Mat a Pat a Mat se vracejí/vrací byli také slušné. Nový hudební doprovod nebyl špatný. Epizody z roku 2009 a novější už mě tolik neoslovují, ale špatné nejsou. Nicméně první čtyři série - tam mám rád vše a vždy jsem schopen si to pustit. 5 hvězd. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (89)

  • V prvním díle Pata a Mata Kuťáci (1976) měl Mat červený svetr a Pat žlutý. Cenzorům ale kombinace svetrů vadila (žlutý, že představuje Čínu a červený Sovětský svaz). Proto měl Mat v sérii A je to! (od r. 1976) šedý svetr. Červený si mohl zpátky vzít až v této epizodě. (halkovka)
  • Úvodní znělka je hraná na klávesový nástroj Clavinet. (Spirit2008)

Reklama

Reklama