Reklama

Reklama

Série(8) / Epizody(128)

Hlavní inspirací pro jejich příběhy je manuální nešikovnost. Důležitá však není jen legrace, ale i optimistický postoj Pata a Mata k životu. I když je vše ztracené, nikdy neskládají ruce do klína a nakonec jsou vždy se svým řešením spokojeni. Sláva hvězd rostla až do roku 1995. S novým tisíciletím se Pat a Mat vracejí opět na scénu v nových příbězích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (261)

lele

všechny recenze uživatele

Když to ještě bylo A je to! (z jakého důvodu není tento název seriálu zde v databázi, je mi záhadou), byla to hrozná sranda. Kdysi jsme šli se synem nějaký pohádkový les a jedno stanoviště bylo tihle dva kutilové. K trase byl takový sešitek s popisem pohádek a seriálů. U A je to! bylo krásně popsáno poselství původního seriálu. I když to dva troubové všechno podělají, nikdy se na sebe nenaštvou, pořád se snaží spolupracovat v zájmu vyřešení problému, a nakonec problém taky vždy vyřeší. Byť často velmi netradičně. No, a pak po letech se objevila jakási další série, to už jako Pat a Mat, a vtipu tedy notně ubylo. A co nejhůř - ten pozitivní závěr často, ne-li vždy, úplně chybí. Prostě už z toho čiší z větší části jen trapnost. ()

JurajKa 

všechny recenze uživatele

Neprekonaný zábavný seriál o dvoch skvelých priateľoch, susedoch nie len v CeskoSlovensku, ale na celom svete, dovolím si tvrdiť. Dokonalý nápad!!! Dôkaz, že skutočne skvelý seriál pre deti a určite aj pre dospelých sa dá robiť bez strieľania, bez blikajúcich subliminačných efektov, bez idiotských dialógov a bez politického vymývania mozgov. Kto tomuto seriálu nedokázal dať 5 hviezd*, potom ho asi vôbec nedokázal pochopiť. Možno preto, že mu chýbajú práve negatíva, ktoré som už opísal. Nič v zlom. :) :) :) :) :) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je zkrátka klasika, která nestárne a nerezaví. Stále funguje a šlape jako správně namazaný stroj. Některé epizody jsou opravdu velmi zábavné a i ty méně zábavné jsou pořád nadprůměrné. Oceňuji obrovskou nápaditost, zpracování, ale rovněž vtip a hudbu. Kdo by neznal slavnou znělku "Pa pá pa! Pa pá pa!"! Suprsupr. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

Až jako starší jsem pochopil, že Pat a Mat, ač jsem si to možná dříve myslil, není zábava jen pro děti. Takto vlastně i měl působiti tento seriál když začínal. Ty epizody jsou opravdu dobře vymyšlené a co jako starší musím oceniti je geniální hudební doprovod. Petr Skoumal uměl udělat řadu hudebních doprovodů, ale zde se předvedl s famózním dílem. Některé instrumentály se už ikonické.  Co mě také těší je mezinárodní úspěch. Jestli autoři dostali někoho do světa, byl to právě Pat a Mat. Je známý opravdu skoro všude, v řadě zemích je i dabován a třeba fanouškovská základna v Polsku je až neskutečná. Takový třebaže jednoduchý počin a vlastně geniální. První epizody od roku 1979 jsou excelentní. Stejně tak i epizody z roku 1989/1990. Série z roku 1992 také rozhodně není k zahození a byl to náznak slušného porevolučního pokračování. Epizody vysílané v sérii Pat a Mat a Pat a Mat se vracejí/vrací byli také slušné. Nový hudební doprovod nebyl špatný. Epizody z roku 2009 a novější už mě tolik neoslovují, ale špatné nejsou. Nicméně první čtyři série - tam mám rád vše a vždy jsem schopen si to pustit. 5 hvězd. ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Nesmrteľná legenda. Už nespočetné roky sú Pat a Mat synonymom neschopnosti. A pritom každá práca, do ktorej sa dali, vyzerala tak sľubne. Miloval som časti,keď robili víno či opekali v byte, pretože tie boli pre nich viac menej úspešné. Nie je čo ďalej dodať, táto rozprávka tu bude navždy a každé malé dieťa, ktoré ju nevidelo, stratilo kúsok svojho života. A netreba ani slová. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (89)

  • Seriál za svoje pôsobenie prešiel viacerými štúdiami. Pre nedostatočné „socialistické cítenie“ sa produkcie ...A je to! spočiatku chopilo bratislavské štúdio Československej televízie, ktoré bolo najďalej z dosahu pražských cenzorov. Seriál sa vtedy natáčal v pražskom Krátkém filmu. V druhej polovici 80. rokov vznikal už priamo pre Krátký film a s iným názvom Pat & Mat. V roku 1990 založil Lubomír Beneš svoje vlastné AIF Studio a z neho zišlo ďalších 14 dielov. Všetkých 49 epizód štúdio začalo distribuovať na medzinárodnom trhu. V rokoch 2002 až 2004 pribudlo k päťdesiatim už existujúcim nových 28 epizód. Vyrobené boli v Ateliéri Bonton Zlín. Od roku 2009 patrí seriál pod Patmat film. (Raccoon.city)
  • Jediná epizóda, kde ikonické auto Pata a Mata nemá svoju charakteristickú červenú farbu. (Ghost_666)
  • Postavy sa pri činnosti vždy pozorne sledujú a nikdy neprejavujú pochybnosti i pri zrejme chybných pokusoch toho druhého v riešení problému. Keď sa ukáže, že sa situácia skutočne namiesto vyriešenia zhoršila, nikdy sa nehnevajú, iba zavrtia hlavou. Aj to pôsobí ako konštatovanie neúspechu namiesto negatívneho hodnotenia úsilia toho druhého. Existujú však výnimky, keď sa na seba postavy hnevajú, napríklad v epizóde Búdka (1983) sa Mat na Pata nahnevá, lebo nepočkal na posunutie dosák, kvôli čomu rozrezal stôl. V epizóde Hrnčiari (1985) sa Mat nahneval na Pata pre jeho neúspešné nápady pri výrobe hrncov. Nakoniec sa obaja vždy rýchlo udobria. (MerlinPolcic)

Reklama

Reklama