Reklama

Reklama

Student medicíny Miloš Bedrna (V. Dlouhý) byl na gymnáziu vynikajícím žákem a doma má jako jediný, milovaný syn všechny podmínky. Jenže hned v prvním semestru se mu ve studiu nedaří. Náhodná informace, že se na školu dostal vlastně protekcí, je pro něj důležitá. Matka (J. Švorcová) je zaskočená synovou reakcí a chce poznat pravdu. Její známý, profesor Böhm (R. Lukavský) ji ujistí, že její syn se na fakultu dostal díky dobrému prospěchu a úspěšnému přijímacímu řízení. Mladík odhalí, že jeho otec (V. Menšík) skutečně za profesorem byl, ale pak dal někomu jinému pro jistotu úplatek deset tisíc… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Televizní hra o tom, že přestože si pár pomýlených jedinců může myslet, že i ve vyspělé společnosti reálného komunismu se neobejdou bez úplatkářství, ve skutečnosti tomu tak není, protože na důležitých postech jsou naopak jedinci uvědomělí, kteří bdí nad tím, aby vše, tedy i přijímací zkoušky na medicínu, probíhalo čestným způsobem. Opravdu "ze života" - stejně jako dialogy postav, které snad čerpají z dobového tisku, nejlépe z Rudého práva. I přes tuhle ne zrovna lehce překonatelnou překážku drží inscenaci jakž takž nad vodou některé herecké výkony. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslel jsem, že příběhy z tohoto moc fajn televizního cyklu mám nakoukané takřka všechny, ale jak se ukázalo, není tomu tak. Inscenace Výhoda patří v rámci celé série k tomu nej, nej a důvod je neoddiskutovatelný - herecké orgie. Dlouhý, Juřička, Švorcová, Menšík, Lukavský...opravdu blázinec. Námětem sice pro mnohé banální moralitka, ale geniální dialogy zápletku jako takovou totálně přetrumfly - bravo! Nebýt pětihvězdičkový klub obsazen skutečnými perlami světové i české kinematografie, šoupnul bych tam tento nenápadný kousek okamžitě...tak alespoň čtyři z pěti +. ()

Reklama

milos.bradik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý námět, Menšík i Lukavský výborní, ale naprosto to shodila Švorcová, která všechny role odříkává jako z tribuny komunistického sjezdu a Vladimír Dlouhý je v té roli taky naprosto strašný, hraje to stejně jako v seriálu Dobrá voda, je to sice i charakterově podobná postava, ale zahraná stejně špatně. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krom všeho to byl pro mne návrat do analogové televizní techniky, kdy už v záznamu a tedy nezávisle na současné tv technice je vidět vertikální pomalé vlnění obrazu jako byste se dívali přes akvarium. Zřejmě měla kamera problém s filtrací v napájení. Nebo spíš kamery či ještě pravděpodobněji nějaký další článek při natáčení, protože je to, myslím, v celé délce pořadu a při všech záběrech. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodní epizoda z úspěšného televizního cyklu Tak se ptám, který býval zaměřen na ožehavé problémy v tehdejší společnosti, rozehrává nadčasový konflikt o úplatkářství, o tom, že znalosti (ne)lze vyvážit penězi a vlivnými protekcemi, a také o ztrátě důvěry a pocitu vlastní nedostatečnosti. Nepochybně kvalitní scénář Otto Zelenky byl svěřen do rukou Jiřímu Adamcovi, který do hlavních rolí obsadil Jiřinu Švorcovou, Vladimíra Menšíka a Vladimíra Dlouhého. Všichni hrají otřesně: Dlouhý hystericky, Menšík a Švorcová schematicky. Celek je bohužel nesnesitelně přepjatý a svým způsobem i nechtěně komický. A přitom jde o závažné věci... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Otec Bedrna (Vladimír Menšík) čte knihu „Spomienky z detstva“ od rumunského spisovatele Iona Creangă. (sator)

Reklama

Reklama