Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ze všech tří Trabantů ("...napříš Afrikou" a "až na konec světa") asi nejslabší díl, neboť je tu nejméně setkávání s lidmi z cizích zemí, nejméně komentářů hlavních hrdinů, nejméně "trabantích" cestovatelů a také nejméně zajímavých míst, ačkoliv i zde je řada atraktivních lokací. Přesto však mohu opět pochválit samotný nápad, hudbu, zpracování, ale i celkovou dobrodružnou atmosféru. Delší stopáž by vůbec nevadila, naopak. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je hrozně cítit, že natočení nějakých záběrů bylo pro expedici dále než na druhé koleji. Celá výprava byla pro zúčastněné určitě hrozně krásným a nezapomenutelným zážitkem. Diváci jsou však brutálně ochuzeni. Na tento dokument jsem se koukl spíše jako na předskokana na tolik opěvovanou Afriku a posléze i celý svět. Žádný zázrak jsem nečekal a žádný zázrak se ani nedostavil. Když se chce, tak to jde. Tahle výprava hrozně chtěla. Vydat se nejhorším autem přes úseky pokryté pískem a prachem, tam by se objevily problémy i mnohem lepším autům. I to málo, co se chtělo cestovatelům natočit je extrémně zajímavé. Stopáž je naprosto přiměřená. Už i do tak krátké stopáže se dostaly záběry, které by zde být nutně nemusely. K dokumentu má projekt hodně daleko, ale je nezbytné ocenit silné odhodlání a obrovskou odvahu vše podstoupit. Dokonce mi přišlo, že cesta byla jen hodně provizorně naplánovaná a i to málo, co naplánované bylo se stejně nějak zkomplikovalo, takže se vše neslo v rytmu obrovské improvizace. Dávám 3 * a těším se do Afriky. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Proti pozdějším trabantím projektům dosti unylá a nezáživná věc. Lecos zachraňuje hodinová stopáž, jelikož těch několik málo atraktivních momentů by delší film neutáhlo. Faktem ovšem je, že Daň Přibáň tímhle začal a dokázal trabantománii vyšvihnout tam, kde baví i inspiruje, byť tady zřejmě natáčení nebylo na prvním místě. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Najslabší spomedzi trojice dokumentov o Trabantoch na cestách. Síce prvotina a preto treba oči prižmúriť. Ale vôbec to nebolo také vzrušujúce ak cesta po Afrike či Južnej Amerike. O rýchlosti prechádzania jednotlivých krajín ani nehovorím a suchý, profesorský, nezainteresovaný komentár tomu vôbec nesedel. 60-65% ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Trabantí filmové cestování jsem začal nejprve posledním dílem a teď jsem přeskočil na první. Extrém mezi těmito dvěma díly je znatelný. Tak jako u Do posledního dechu je zaměření více na osobní příhody a strádání, Hedvábná stezka toto postrádá a věnuje se převážně ukázce cizích končin. Z tohoto cestopisu je cítit amatérské zpracování, které nic nemění na zajímavé cestě a „hrdinství“ sériového a neupraveného bakeliťáku. Punc "filmu" ovšem dodává komentář Miroslava Táborského. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)

Reklama

Reklama