Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Poctivé drama (nejen) otce a dcery (konflikt rozdílných povah, rozdílných názorů na svět a budoucnost, konflikt dvou generací…) odehrávající se v šedi tuzemské reality, bez zbytečných příkras či stylizace. Výtečně odvedená práce režisérky (a zároveň autorky scénáře), která příběh bez zaváhání ukočírovala. Výtečná psychologie postav. ~ Jeden z nejlepších česko-slovenských (či slovensko-českých?) filmů posledních let! Jen ten naprosto absurdní český dabing mě – a použiji tentokrát expresivní výrazivo – s prominutím sral… ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Vcelku tradičné "wanna be ultra deep" slovenské depresso. Enigmatická hlavná hrdinka, nepokojná dokumentárna kamera a brutálne pomalé tempo. Vďaka fajn atmosfére a presným hercom ma to síce vyložene nesralo, ale v žiadnom prípade sa mi to nepozeralo jednoducho. Hlavná zápletka je totiž pomerne jednoduchá, čo by nevadilo, avšak remeselná forma sa vehementne snaží navodiť dojem, že pod povrchom snáď buble niečo oveľa silnejšie. Nebuble. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten film funguje a zajímá zhruba prvních a posledních 20 minut (tudíž 40 minut), ten zbytek je dlouhá nuda, kde se rozvíjí vztah, co prostě fungovat nebude.Do toho spousta záběrů krajiny a jízd autobusem, jenže roztřesenou kamerou (chvílemi jsem měl pocit, že se dívám na found footage). Musí se ale uznat, že to má pár dobrých scén a dobrou hudbu. Ale jako celek to spíš nudí, než aby to nějak zaujalo. 2* EDIT: Tu hvězdičku navíc teďka po letech přidám, na dvě to fakt není. 3* ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dobre napísané a obsadené postavy v zaujímavom prostredí sto minút riešia plytkú, neemotívnu a miestami ohromne nudnú rodinnú drámu (a ešte nudnejšiu romancu). A tento kľúčový nedostatok vynikne v nevýraznom remeselnom spracovaní trojnásobne. Ak je toto film, ktorý Liová konzultovala s Jamesom Raganom, tak si neviem predstaviť, akou nevýslovnou sračkou musel byť Dom pred jeho dramaturgickým zásahom. "Máš to riedke..." znie jedna z posledných replík filmu. Nuž.... hej. (5/10) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Právem oceňovaný a uznávaný dokument. Výtečně vykreslené pocity, parádní cesta časem, při níž jsou patrné i sebemenší změny ve vzájemných vztazích i osobních postojích jednotlivých postav. Z filmu naléhá stísněnost a smutek, stejně jako z něj občas vytryskne nenápadná kapka naděje. I když všichni všechno myslí dobře, ještě to není zárukou štěstí, že? Jo a zase jsem se zamiloval... ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení probíhalo ve městě Čadca a jeho okolí. Dům, kde filmová rodina bydlela a nové stavěla, se nachází na okraji obce Malá Lehota. (benyxxx)
  • Film získal ocenenie na filmovom festivale v Palm Springs v kategórii New Voices / New Visions, čo sa ešte žiadnemu Česko-Slovenskému filmu nepodarilo. (gogo76)
  • Slovenská herečka Judit Bárdos získala za stvárnenie 18-ročnej Evy ocenenie Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)

Reklama

Reklama