Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

zette 

všechny recenze uživatele

Ackoliv ve filmu neni zadna sympaticka postava a strasne mi vadilo predabovani hercu, tak ma film co nabidnout. Slusne socialni drama ze slovenskeho venkova a osud jedne, neprilis stastne rodiny. Dej filmu nikde netlaci a nechava usudek na divakovi. Slabsi ctyri hvezdicky a jedna z dalsich vlastovek, ktere by mohly predpovidat lepsi filmovou budoucnost v nasich koncinach. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Rozmýšlel jsem se, zda film hodnotit 3 nebo 4 *. Tři hvězdičky proto, že působil velmi televizním dojmem a byl předabován, což u mnohých herců zní příšerně. Také mi vadila neustále se pohybující kamera. Nevím, zda to bylo proto, že děj se tolik nehýbal a spíše jste ho cítili, než viděli, ale právě proto se mi roztřesené obrazy líbily o to méně. Čtyři hvězdičky proto, že děj působí syrově, realisticky, prostředí je stejně mrazivé a nevlídné jako vztahy v rodině a také za krásné oči Judit Bárdos. Takže asi 3,5. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Miroslav Krobot a jeho kamenná tvář. Ten člověk se snad nikde neusměje a tyhle role mu prostě sedí. Ostatní obsazení filmu je taky výborné - Táňa Medvecká v roli matky nebo Judit Bárdos v roli Evy. Dramatický příběh vyloženě ze života. Jsem moc rád, že se občas v nynější česko-slovenské produkci objeví vyjímečný a přitom pěkně lidský příběh. Hudební složka je taky velmi povedená, hlavně ten klavír. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kvalitná psychologická dráma, ktorej veľmi veľa dáva solídna réžia a najmä a predovšetkým herci Krobot a Judit Bárdos (a v menšej úlohe Marek Mitaš). Nad celý filmom sa vznáša pochmúrna, depresívna, vďaka nikdy nedokončenej stavbe miestami akoby až apokalyptická atmosféra. Našťastie je tu koniec, ktorý dáva istú nádej. Napriek silným myšlienkam a dobre spracovanému vzťahu extrémistický otec/dospievajúca dcéra, nie je film až taký úderný, aký mohol byť a občas nudí. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Poctivé drama (nejen) otce a dcery (konflikt rozdílných povah, rozdílných názorů na svět a budoucnost, konflikt dvou generací…) odehrávající se v šedi tuzemské reality, bez zbytečných příkras či stylizace. Výtečně odvedená práce režisérky (a zároveň autorky scénáře), která příběh bez zaváhání ukočírovala. Výtečná psychologie postav. ~ Jeden z nejlepších česko-slovenských (či slovensko-českých?) filmů posledních let! Jen ten naprosto absurdní český dabing mě – a použiji tentokrát expresivní výrazivo – s prominutím sral… ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Domy dvoch dcér boli postavené len pre účely natáčania. Po skončení boli rozobraté a dnes už na danom mieste nestojí nič. Rodičovský dom samozrejme stojí stále. (mikinko51)
  • Presné umiestnenie domov je v obci Malá Lehota v časti Blažkov štál. (mikinko51)
  • V roku 2007 získala Zuzana Liová v Cannes Cenu Krzyzstofa Kieslowského TVP AWARD 2007 za najlepší stredoeurópsky scenár. (Flego)

Reklama

Reklama