Reklama

Reklama

Počítačově animovaný 3D snímek Velká vánoční jízda studia Aardman konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem celého filmu je ale příběh, jehož složky jsou jako vystřižené z klasického vánočního příběhu – úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův fascinující podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem, během kterého má za úkol doručit poslední vánoční dárek na světě dřív, než se rozední. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (275)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Studio Aardman v poslední době prostě jede. Jeho poslední film "Piráti" měl úspěch u diváků i u kritiky, nejinak tomu bylo v případě snímku "Velká vánoční jízda", který zase jednou ukázal, že je ještě stále možné natočit zajímavý a vtipný vánoční snímek. Po příšerném velikonočním štěku "Hop", jsem se bál dalšího svátečního průplachu, ale Aardman nejsou ořezávátka. I když mě nijak nedostal "Spláchnutej", teď jsem se skutečně bavil. Dobře, bavil jsem se hlavně první polovinu, kdy člověk zjišťuje, jaký je ten aardmanovský svět a jak je to vlastně s těmi dárky a jejich rozdáváním. Santa už má tu práci docela zmáklou, takže to není úplně dřina, ale nejlepší na tom celém stejně je, jak je to promyšlené. Dokud zjišťujete, jak svět Santy funguje, jaká je jeho rodina, je to zábava. Jenže pak přijde hlavní zápletka, kterou je doručení dárku dítěti, které jako jediné nebylo obdarováno. Holt moderní technologie nefungují dokonale ani v případě Santy. Druhá polovina je tak natahována akcí, která se snaží zabránit tomu, aby vyšlo na povrch, že je film příběhově prázdný. Vynahrazují to ještě skvěle namluvené charaktery. Poznáte, kterou postavu mluví Hugh "Dr. House" Laurie? Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/08/lode-stud-zoo-marylin-pulnoc-v-parizi.html ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi originální vánoční animovaný akční film, který na tom už je nebo časem bude dost možná stejně jako Burtonova předvánoční noční můra - lze si ho pustit kdykoliv, v zimě nebo v létě, a vždycky pobaví. Aardmanovská poetika působí stejně půvabně jako v legendárních plastelínových (či digitálně plastelínových) příbězích, myšlenka, že vánoční nadílka je jedna velká vojenská operace, nemá chybu, a celá ta špionážně parodická atmosféra se s "bojem o moc" dvou Santových synů skvěle doplňuje. Pochválit musím i Gregson-Williamsovu hudbu, jež z první jízdy starými saněmi udělala velkolepý zážitek, a samozřejmě také originální anglický dabing, který mi udělal radost i roztomilou účastí Michaela Palina. Bylo to zkrátka senzační a já už se těším na výlet do Trelew (jen ještě nevím, do kterého). ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nějak nic moc nečekal a taky jsem nic moc nedostal. Průměrná animace a podprůměrnej příběh o doručování jednoho zapomenutýho dárku. Postavy jsou veskrze nesympatický, vtipů minimálně. Aspoň, že to relativně svižně odsejpá, na vypnutí mozku a zabití hodiny a půl asi v pohodě, ale to je tak vše. Slabší 3*. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vánoční animák přímo vybízí kE klišé. A tady se vydali přesně očekávanou cestou bez nějakých větších nápadů. Takže tu máme nepříliš výtvarně originální kresbu (fakt mě z vizuálních gagů pobavila snad jen bradka ve tvaru vánočního stromku) a nepříliš nápaditý příběh o zdatném synovi, mladším popleteném synovi (alias hloupý Honza z našich pohádek) a jejich otci Santovi, který se rozhoduje, komu předá nástupnictví. Schválně: uhodnete to? ____ No, ale nad přece jen šedý průměr to vytahuje cynický a velmi pragmatický Santa dědeček („dětem naliješ whisky a do rána si nic nepamatujou“) a upovídaná skřítka v jejíchž tlapičkách se balící papír a stužky staly téměř smrtícími zbraněmi. SHRNUTÍ: Nikdy jste nevěřili na Santu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Když nadělování vánočních dárků proměníte v jakousi obří (polo)vojenskou operaci, zákonitě je cca 1/2 vánoční atmosféry v trapu. Leč není třeba hned klesat na mysli: Pořád ještě nějaká zbývá - a dokonce se ke slovu dostává i tradiční sobí spřežení, takže se ještě dá leccos zachránit ! Nicméně ... má to jeden drobný háček: Myslíte, že je výchovné Santu - či spíše Santy představit jako sebestředné namyšlené týpky, opájející se vlastní důležitostí ? A co člověk - jestlipak obstojí ? No jistě - předvede se v celé své kráse ... jak jinak ! Když se na obzoru objeví COSI, čemu tak docela nerozumí - a tudíž si není jistý, co má od TOHO vlastně očekávat, čistě pro jistotu TO briskně zastřelí a celou záležitost tak pěkně po lidsku vyřeší. Jinými slovy: Provede přesně cílený preventivní úder a potencionální neznámé nebezpečí jednou provždy zlikviduje. Taky moc hezký příklad - zdá se, že i v komediálním rodinném animáku řídí náš svět partička šílenců. Milé pohádek chtivé dětičky, zdalipak si odnesete do života to správné ponaučení ... copak nám z vás za pár let asi vyroste ? P.S.: Jsem převelice ráda za českého nemoderního a neakčního, ale poetického a bezelstného Ježíška. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Herec, mluvící dědečka (Bill Nighy), je stejně starý (ročník 1949) jako herec mluvící jeho syna (Jim Broadbent) a pouze o deset let starší než herec, mluvící jeho vnuka Stevea (Hugh Laurie). (DellEthing)
  • Peter Bayhem, ktorý napísal scenár k filmu, pracoval v tom istom roku aj na ďalšej snímke, ktorej názov obsahuje mužské meno Arthur, konkrétne komédii Arthur (2011). (toi-toi)
  • V Mexiku neexistuje mesto Trelew, avšak mestečko s týmto názvom sa nachádza v Argentíne. (toi-toi)

Související novinky

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

Nominacím na Zlaté glóby vládne Clooney

15.12.2011

Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby, které jsou tradičně považovány za oscarové předskokany. Letos se nejvíc těší George Clooney… (více)

Reklama

Reklama