Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

topi 

všechny recenze uživatele

Pokračování "Medené veže" je z mého pohledu o dost povedenější, výrazná linka přátelství plní bez kýče mnohem lepší efekt, než v předešlém filmu. Příběh neoplývá ani takovou naivitou, postavám zkrátka věřím to, co hrají. Dva kamarádi se vracejí z vězení na stejné místo, které jim bylo nejmilejší, na horskou chatu Stratená dolina, aby mohli pokračovat v jejím provozu. Jenže se jim do cesty staví nadporučík, který je před dvěma lety dostal za mříže. Bývali kdysi kamarádi, situace je nyní však jiná. Ivan Mistrík s Ivanem Rajniakem versus Vlado Müller. Obsazení vynikající, hvězdnou sestavu doplňují krásná, mlaďoučká Andrea Čunderlíková (Tonka) a Július Vašek (Prašivec). Bitka v bazénu má ohromnou sílu a Július Vašek opět dokazuje, jakým velikým a dramatickým umělcem byl. Záběry na horské hřbety a přírodu jsou v kombinaci s širokoúhlým kinoformátem pastvou pro oči i duši. Zdeněk Liška střídá pár hudebních motivů a všechno do sebe krásně zapadá. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Souhlasim, ze Medena veza je lepsi, i tak je Orlie pierko nadprumerny ceskoslovensky film. Opet nadherna hudba Zdenka Lisky, krasna priroda a vyborni herci. Scenar ma jednoduchou dejovou linii, ale dokaze zaujmout. Zde jeste Andrea Cunderlikova vypada jako takova seda myska, aby se jen o par let proslavila v roli atraktivni Iny v Nemocnici na kraji mesta. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Medenej veže recyklovalo hlavný hudobný motív, postavy a zliezlo nadol nielen z hory do doliny ale aj kvalitatívne. Pritom to tak nemuselo byť. Takmer 2/3 času ukazujú postupný rozklad ľudí, ktorým zobrali zmysel žitia. Pašovacie fóriky sú len unavenou reakciou smutných chlapov. Umelecká filmová štúdia postupného alkoholického rozkladu sklamaných a mocou utlačených by bola skvelou poctou všetkým potácajúcim sa troskám, ktoré kedysi zažívali hviezdne hodiny, a ktorých sú plné odumierajúce stredoslovenské dediny. Podanie pomocnej policajnej ruky sľubne sa rozvíjajúci motív spoľahlivo znormalizovalo. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování, které začíná tam kde minulý díl končil. Jenže už jen recykluje to co v Měděné věži fungovalo na výtečnou. Ano, stále jsou tu kvalitní herci, majestátné podhůří Vysokých Tater, ale chybí tomu ten náboj "kamarádství nade vše", na kterém původní snímek stál. Scénář je relativně nudný a nezajímavý, hudba naprosto totožná, lokace shodné. Celé je to takové zhola zbytečné, pěkně zahrané nic. Koukat se na to dá, ale kvalitativně je to podprůměrný snímek. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Každý jednou může skončit v medvědí kůži….." Ve volném pokračování Medené veže se z tatranských hor přesuneme do tatranského podhůří, abychom sledovali osudy dvou bývalých chatařů ze Ztracené doliny po návratu z vězení. Přiznám se, že jsem po většinu času nechápavě kroutil hlavou na tím, jaké hlouposti dotyční vyvádějí (všechny ty zbytečné provokace a naschvály vůči nadporučíkovi Pardekovi). Když pak ale na konci filmu dostali oba konečně rozum, skončí celý film až nezvykle idylický. Možná právě v tom je zásadní rozdíl mezi prvním a druhým filmem. Zatímco v Medené veži celý příběh graduje až do tragického finále, zde jako by autoři filmu moc nevěděli, zda točí komedii nebo drama. Co zůstává je skvělá Liškova hudba. Vzhledem ke změně žánru filmu mi ale opětovné použití hlavního motivu příliš nesedlo. Co mě naopak sedlo byla postava naivní dívenky, kterou ve filmu ztvárnila krásná Andrea Čunderlíková. I díky ní přimhuřuji jedno oko a dávám tři hvězdičky. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Hoci sa zábery stretnutia hlavných hrdinov s Prašivcom (Július Vašek) odchádzajúcim z Tatier točili na stanici v Tatranskej Lomnici, samotný odchod vlaku bol natáčaný už 9 km vzdialenej stanici Studený Potok. Navyše vlak na zábere z Tatier neodchádza, ale naopak do Tatier prichádza. (Raccoon.city)
  • Andrea Čunderlíková (Tonka Surka) spomína: "Mám milú spomienku na scénu v maskérni. Mala som Ivana Rajniaka (Valer) zvádzať a dať si dole podprsenku. Samozrejme som sa nechcela vyzliecť, to bolo jasné. Povedala som pánovi režisérovi, že to teda nie. Ale on na tom trval - vraj kamera bude zozadu, nič nebude vidieť. Dohovorila som sa s maskérkou a nechala som si oblepiť prsia leukoplastom. Martin Hollý povedal: Budeme to točiť naostro, nikto tam nebude. Všetkých vyhodil. Ale chudák pán Rajniak bol vidieť z "enfacu". Dala som si dole podprsenku a on sa začal strašne smiať. Keď videl tie prsíčka oblepené leukoplastom, dostal hysterický záchvat smiechu. Aj vo filme má v tejto scéne prekvapený výraz. Tak to je preto, že som tam mala leukoplast." (Raccoon.city)
  • Filmovalo se i na železniční stanici Tatranská Lomnica. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama