Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

fajnes 

všechny recenze uživatele

Najlepší dokument o 2. svetovej vojne, aký som kedy videl. Krásne retušovaný obraz vo farbe a neskutočné množstvo záberov, ktoré v žiadnych dokumentoch neboli (popravde som si myslel, že keď všade opakujú tie isté, ani také nie sú). Máte pocit, ako keby išlo o hranú rekonštrukciu, pričom sa jedná o autentické zábery, čo je fenomenálne :). ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

S přehledem nejlepší válečný dokument jaký je k mání. Francouzi se doopravdy vytáhli, shromáždili obrovské množství dosud běžně neviděných záběrů a pomocí počítačové techniky je okolorovali. Díky tomu tenhle skvost vypadá tak realisticky jak je to jen možné. Dojem ještě umocňuje skvělá režie a vložení pohledů do běžného života civilistů a nebojových aktivit vojáků. Chybí mi jen infografika a mapky fronty, protože přehlednost trochu pokulhává. ()

Reklama

thunnus 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, který, jak zde již bylo řečeno, ukazuje válku z mnohem zajímavějšího a atraktivního pohledu, než jak se učí ve škole. Ale přecejen bych měl výhrady k poslednímu dílu, který mi připadal jako dělaný nějak narychlo, aby se to dokončilo. Podle mého názoru měly být ještě probírány následky války a Norimberský a Tokijský proces, které jsou s ní neodmyslitelně spjaty. To by ale asi bylo ještě na další díl. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

1. díl: Povedený "pilotní" díl do druhé světové války, který mne minimálně ze začátku až překvapoval svojí rychlostí. Vždyť neuběhne ani patnáct minut a Němci už pálí na Gdaňsk. Každopádně jsem tomuhle tempu postupně přišel na chuť, měl příležitost vychutnat si ty skvělé, obarvené a (z 90%) dosud neviděné záběry a také jsem se dozvěděl něco nového (konkrétně, že Angličané a Francouzi opravdu v září 1939 zaútočili, i když jen tak symbolicky). **** 2. díl: Druhý díl se věnuje především obsazení Francie a Bitvě o Británii. Upřímně, na rozdíl od ostatních uživatelů mi celý díl věnovaný pouze těmato dvěma událostem příliš nevadil (stejně jako mi nevadila obhajoba francouzské prohry, přeci jenom, kdo z nás by si dovolil kritizovat vlastní armádu, že! :) ). Na druhou stranu, Bitva o Británii si určitě zasloužila větší prostor než jenom desetiminutovou zmínku ve stylu "jo a mimochodem...". Tudíž hodnotím stejně jako první díl, uvidíme večer. **** 3. díl: Konečně díl, kterému můžu zcela jednoznačně udělit plný počet. Tenhle dokument se mi začíná líbit čím dál tím víc. ***** 4. díl: Jak jinak než pět hvězdiček. ***** 5. díl: Hm, nějak se s těmi pěti hvězdičkami roztrhl pytel, ale nemůžu si pomoct. Jen začínám mít pocit, že to definitivní vítězství spojenců bude pořádný kvapík :( ***** 6. díl: Mé obavy se bohužel naplnily, poslední díl a definitivní vítězství spojenců je pořádná jízda (vždyť taky zachycuje období 1944 - 1945). Je to podle mého názoru škoda, osobně si myslím, že kdyby autoři celou látku rodělili do třeba i tři dílů, vůbec by to nikomu nevadilo. Mně osobně tedy ne. **** a půl Celkové zhodnocení (průměr 4,5): Apokalypsa: 2. světová válka je bezesporu vynikající dokument, který bych doporučil opravdu každému. Jeho největší slabinou bude zřejmě stopáž, která je bohužel až příliš krátká a některé věci jsou tak ukázány jenom tak z rychlíku a nebo vůbec (třeba SNP nebo Pražské povstání, našlo by se toho určitě víc). Francouzi si však pět hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tak po včerejším Nejdelším dni jsem měl příležitost se dneska po ránu podívat v TV na pátou epizodu tohoto dokumentárního seriálu. Už jsem tedy viděl některé díly i dříve, ale zatím jsem je nekomentoval. Výborně natočený, sestříhaný a tematicky uspořádány dokument s řadou unikátních záběrů a dobře napsaným doprovodným komentářem. Doporučuji všem, rozhodně to stojí za zhlédnutí. Po týdnu jsem si nenechal ujít poslední, šestou epizodu, a byť jsem ji viděl už dříve, s chutí jsem se podíval znovu. Na to, že se jedná o dokument, to má neskutečné tempo. Nuda nehrozí ani na chvíli. Jen škoda překladu do českého dabingu, mohli si dát více záležet a nechat to zkontrolovat nějakým historikem. Kodex Bušidó skutečně není kódem, jak v posledním díle dvakrát zazní. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno