Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (198)

tahit 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který je obohacen o neznámé unikátní záběry zpravodajských kameramanů. Dokonce jsou zde záznamy záběrů z kamer nacistických tvůrců. Obraz nejkrvavější a nejstrašnější světové války ve způsobu zpracování látky a výkladu historie otřesných krutostí a zvěrstev je neuvěřitelně působivý. Upoutá a zaujme především svým obsahem. Zajisté zajímavý dokument, v němž si každý zasvěcenec historie dozví mnoho neznámých detailů a bezpochyby si přijde na své. Proto snímek stojí za zhlédnutí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O druhé světové válce toho vím poměrně dost, a dost mám i nakoukáno, přesto mě spousta věcí opět dokázala překvapit a to především v tom negativním smyslu. Druhá světová válka byla ještě mnohem ničivější než ta první a jediným poučením z té první bylo vyvinout lepší (=efektivněji zabíjející) zbraně. K tradičním válečným zvěrstvům jsme si dali ještě navíc bombardování bez ohledu na civilisty, snahu o vyvraždění celých národů a etnik a nakonec také atomovku. Velmi mi zatrnulo při informaci, že se uvažovalo o atomovce v souvislosti s Berlínem. Všichni v Evropě můžeme jen děkovat, že spojenci porazili Hitlera dříve, než byl podobný útok nachystán. Násilná smrt každého člověka je tragédií a ve druhé světové válce takových tragédií bylo padesát milionů… snad se tentokrát poučíme. Opět všem maximálně doporučuji a byl bych jen rád, kdyby obě řady Apokalypsy povinně všichni viděli již ve škole. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentární seriál. Příjemně mě překvapilo, že je barevný. Většina takových seriálů je totiž černobílá. Do rukou nebo špíše do povědomí se mi dostaly informace, o kterých jsem nevěděla nebo jsem si je nějakým způsobem nedávala do souvislostí. Dokonce i moje matka mi řekla, že jim při vyučování ve škole vykládali některé věci jinak nebo jim byly úplně zatajeny, ale to samozřejmě souviselo s dobou, ve které vyrůstala. Dnes je přístup k informacím o něčem jiném. Za sebe můžu jedině dodat, že dokumentární seriály jako je právě tento uvítám s otevřenou náručí a myslí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Už jsme si zvykli na to množství různých černobílých dokumentů z druhé světové. Kdo chce, může jich na různých kanálech TV sledovat hned několik a další haldu kupovat na stáncích a trafikách na DVD.... Tohle je však něco jiného. Zkrátka jinak se člověku kouká na prskající špatně natočený černobílý snímek jakéhosi útoku s řadou kazů a vyčištěný kolorovaný film, kde ta šedivá skvrna na zádech vojáka má teď skutečnou barvu krve... Náhle si uvědomíte o to víc, že to co sledujeme jsou skuteční lidé, skutečné osudy... Barva dodala dokumentu neskutečnou autenticitu od níž se nejde odprostit. Válka byla a je peklem a tady nám jej tvůrci předložili v živých barvách....Samozřejmě nelze opomenout i některé raritní záběry, dříve neviděné a v jiných dokumentech doposud nepoužité . Dokument nás v šesti dílech provádí evropským bojištěm, přičemž nutně občas lehounce ,,zaskočí'' i na pacifické válčiště z důvodu nutných konsekvencí (vstup USA do války, postupy Američanů v Tichomoří atd..). U některých záběrů se budete třást. Zde není o mrtvé nouze. Vidět v barvě znetvořené mrtvoly obalené hejny much či na uhel spálené japonské vojáky zpola vylezlé z děr atolů po tom co je sežehly američtí mariňáci plamenomety chce silný žaludek. I přes svou brutalitu má každý z těchto záběrů smysl. Tohle je za plný počet hvězd. Nutno vidět! * * * * * ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka - nejvetší konflikt v dějinách. Frantíci nám ukázali, že mají nadání nejen na filmy, ale také na dokumenty. Já, který se zajímám o tento konflikt, jsem viděl nespočet dokumentů, a abych pravdu řekl, od tohoto jsem nečekal nic jiného, než shrnutí těch nejpodstatnějších událostí. Ale po shlédnutí všech šesti dílu bylo překvapení na světě. Co se týče událostí, tak v tom dokument nekraluje, tady je to spíše viděno všechno z rychlíku, protože do šesti hodin se to fakt nevejde, něco mi tam chyblo, něco zase naopak potěšilo (hlavně některá zcela nová fakta). Pokud hledáte kvanta podrobných informací, toto asi nebude ta správná volba, i když ..... Co ale dělá tento cyklus výjmečným, je styl, jakým je to předkládáno divákům. Někdy mi přišlo, že se dívám na film. Dalším plusem byly nové archivní záběry, které jsem ještě neviděl a taky to, že se za celých šest hodin ani jeden neopakoval. Vše v barvě (myslím tím kolorizované originální černobílé sekvence) je pak jenom perlička, protože to těm záběrům dodává jiný rozměr. Navíc naprosto dokonalá hudba Kenjiho Kawaie. Asi jeden z nejlepších současných dokumentů o druhé světové, 95%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama