Reklama

Reklama

Santiniho jazyk

(TV film)
  • angličtina Santini's Enigma
TV spot

Obsahy(1)

Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění... Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit své postavení. Práce ho nepřímo zavede na stopu tajemných vzkazů dávno mrtvého architekta, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. Martin se pouští do honby za rozluštěním těchto zpráv. Jeho cesta je lemována záhadnými vraždami, které nějakým způsobem musí souviset s jeho pátráním. Fascinující síla světa, do kterého se postupně propadá, vylučuje možnost, že by od svého záměru odstoupil. Musí dojít až na konec, kde čeká odhalení, které od základu změní celý jeho, doposavad pečlivě udržovaný, pohled na svět. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (267)

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Režisér Jiří Strach opět dokázal tímto filmem své kvality a režisérský talent, který na poli české kinematografie již dlouhá léta chybí. Nebýt něj a Jana Svěráka tak jsem na české filmy totálně zanevřel. Stydím se, že se na kdejaké rádobywesterny, trapné komedie a nudná dramata peníze najdou, mají možnost být uvedeny v kinech, a tento klenot se musí potýkat pouze s televizním uvedením (a rozpočtem). Fandím Jiřímu Strachovi aby jeho režisérský um dosáhl širšího uznání a těším se na jeho další filmy. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak špatný a nefunkční film. Scénář je tak chatrný a děravý, že naprosto není jasné, jaké jsou motivace postav. Jejich chování většinou naprosto nedává smysl. Do toho jsou bez nějakého vztahu k ději vkládány další a další záhady (např. tajemná droga - proč?!) a téměř nepřetržitě hraje dost otravná chrámová hudba. K tomu se hromadí mrtvoly a každému, včetně policie je to úplně jedno. A nadto, když se ukáže to, co se dá tušit, totiž že klíč k Santiniho šifře je asi na stejné úrovni jako u jednoduché mystery geokešky (což nakonec není špatná inspirace pro založení geokešky věnované Santinimu), tak už se člověk musí smát. Kdyby se to alespoň nepřetržitě netvářilo jako velký film o velké záhadě, jejíž rozluštění změní svět. Možná to ale byla skrytá komedie a nepochopil jsem to. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Nebyla to ani kriminálka Hostivař (Švehlík, Stropnický), ani skvělý Brainstorm .. Byla to pro mne jen taková cestománie po barokních sakrálních stavbách zaměřená primárně na českou spešl věc - barokní gotiku a já bohužel čekal víc... Což o to, kamera úžasná, hra světel, průhledy z jedné kaple do druhé....Člověk se cítí malým a pokorným v paprscích světla či snad Božího jasu... Ale to je filozofie a účel baroka a takto kostely byly zkrátka stavěny... Natočit to tedy s dobrým světlem nemusí být až takový problém... Zbytek příběhu byl u mne na odpad, nejsem příznivcem ,,šifer Leonarda a da Vinciho kódů" . Proto mne podobné thrillery ponechávají chladným. Po čtvrté vraždě jsem bez výčitek přepnul a rozuzlení si nechal s klidem ujít. Pane Strachu, fandím Vám, ale už prosím žádné Strážce duší či filmové bedekry tohoto typu. Hvězda jen za ty krásné průhledy do Santiniho lodí. Jan Blažej Santini - to byl skutečný borec. * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Prostředí 6/10/// +David Švehlík, jisté tajemno je lákavé -upřímně docela nudné, 90 minut se zdá dlouhých, kdo má rád reálné české filmy bude otráven/// Santiniho jazyk je typický český mysteriózní film, tak jak je Češi (ne)umějí. Výhodou je naše české prostředí, které žádný americký nebo jiný film nenahradí a také fakt, že v tomto žánru moc filmů nemáme. Nevýhodou pak samotný děj, který jen tak tak udržel moji pozornost. Nicméně bylo celkem potěšující vidět Marka Taclíka v záporné roli a několik známých tváři v rolích vedlejších. Jen nechápu jak mohl Jiří Strach natočit takový průměrný film./// Celkem 47%/// ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jsem je obyčejný divák, který v podstatě zkonzumuje téměř všechno s větším či měnším úspěchem. Od tohoto filmu jsem očekávala, že dostanu něco jako Šifru Mistra Leonarda po česku. Ale místo toho jsem dostala jen povrchní, nevěrohodný a nereálný příběh. Přišlo mi hrozně divné, že nějaký chlapík z reklamky se pustí do luštění záhad, aniž by měl co dočinění z archeologií nebo architekturou a rovnou se z něho stane Indiana Jones, který samozřejmě všemu příjde za pomoci několika dalších osob na kloub. Taclík jako padouch byl idiot. Není náhodou většina těch kulturních a architektonických památek, které zde hrají významnou roli, přistupná pouze při prohlídce s průvodcem? Oni si tam pobíhali jak se jim zrovna zachtělo. Ty vraždy, které se tu děly, byly taky pouze vysvětleny tím, že to byly nepohodlné postavy, které by mohly hlavní postavě ublížit. Tak nechápu proč znázorňovaly symboliku a tvářily se, že mají větší význam než ve skutečnosti měly. Zřejmě měly vypadat jako, že je má na svém triku nějaký náboženský fanatik. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Natáčení se muselo vměstnat do 19 dnů. Filmaři v podstatě nebyli jediný natáčecí den v ateliéru. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Při natáčení v kostelech měli tvůrci k dispozici jen jednu plošinu a pár světel. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (hippyman)
  • Santini byl pohřben na malostranském hřbitově v Praze, který ale dnes už neexistuje. Ve Šporkově ulici je hřbitovu i umělci věnována pamětní deska. (sator)

Související novinky

Psycho Film 2011

Psycho Film 2011

21.05.2011

Psycho Film 2011 se uskuteční ve dnech 3. – 5. června 2011 v Praze a 8. – 10. června 2011 v Opavě. Věnuje se tématům psychiky člověka, letos se zaměřuje na hranici mezi vírou a duševní nemocí.… (více)

Reklama

Reklama