Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Z dvojky jsem měl velké obavy. Nejen proto, že většinou jsou pokračování horší než původní film, ale i proto, že se tohle točilo okolo politiky. To první se naštěstí nepotvrdilo a to druhé se nakonec ukázalo býti dobrou volbou. Škoda, že i my v ČR nemáme někoho jako Roberto Nascimento, který by zatočil se všemi zkorumpovanými politiky a všemi těmi lobbisty, mezi politickou elitou, senátory a šéfy velkých podniků. Jeden z hlavních hrdinů jedničky Matias byl odsunut do pozadí a tak se stavebním kamenem stala další důležitá postava jeho velitel Nascimento. Brazilské ghetta vystřídalo celé zkorumpované Rio a opět se dočkáme místy brutální a surové podívané (kupříkladu jak se zbavují nepohodlných novinářů), ale tím to nekončí. Mrtvých je tu hromada, nechybí emoce, zrada, korupce a svým způsobem i jistá forma spravedlnosti…Nicméně boj s prohnilými politiky a elitami je jako boj s Hydrou. Jednu hlavu useknete a jsou hned dvě další… ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Možno o málinko menej akčnejšie, no zato vizuálne nadupanejšie ako jednotka. A hlavne je tu viac ľudskej špiny, ktorá sa tentoraz preniesla z chudobných štvrtí veľkomesta do bohatého centra a medzi politikov. Inak nič nové pod slnkom, politické špinavosti sa dejú všade na svete, možno len nie tak explicitne ako vo filme. Hnus, z ktorého sa chce slušnému človeku vracať. Výborná záležitosť. 85/100 ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Padilha se rozhodl, že pokračování svého fašistického policejního thrilleru pojme z úplně jiné, temnější stránky. Druhý díl je pak především zdrcující společenskou kritikou pomaličku se utvářející brazilské demokracie. Teprve pak jde o politický thriller s množstvím zkorumpovaných poldů a politiků. Někde na konci toho vše se dočkáte pár akčních scén a několika silných sekvencí (zbavování se mrtvol v pralese). Většinu lidí takový vývoj zaskočí a rozhodí, já ovšem hýkal blahem. Po velmi dlouhé době se jedná o nebývale politicky angažovaný snímek ze současnosti. Otevřeně se vysmívá liberálním a levicovým klišé (přednáška o vězeňství), na druhou stranu prokazuje střízlivost a ukazuje, že represivní - fašistické - metody nemohou být uplatňovány jen na plebs, jak to podle některých prezentoval první díl. Padilha reaguje na množství skandálů a předkládá svou vlastní kroniku Brazílie. .... Čím více jdu do hloubky, překvapuje mě, jak mnohovrstevnatý snímek to je; kolik předkládá otázek o dalším směřování největší jihoamerické demokracie, které středoevropanovi mohou unikat. Tropa de Elite 2 není dokonalým filmem - dramaturgie je rozpadlá a klidně se stane, že hlavního hrdinu čtvrtinu filmu jen zahlédneme a soustředíme se na - propracovaný, nutno zmínit - rozmach policejní korupce ve slumech. Nebýt Padilhovy dokonalé režie a Mouraova soustředěného výkonu, rozpadlo by se to jak domeček z karet. Chyby jim dokážete odpustit, kvůli jedné věci. Tou je závěrečný voiceover Bety během záběrů hlavního města, centra politické moci a korupce, který je však tím více naléhavějším, když si uvědomíte, že korupce - největší ohrožení západní demokracie - je i naším problémem. ..... Bylo by úžasné, kdyby něco podobně nesmlouvavého vzniklo i u nás. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

O něco málo lepší než předchozí díl, ale stále jde z filmu cítit televizní vydání. Nejvíce mi asi vadila ta třesoucí se kamera,málem jsem z ní onemocněl ! Plno nezajímavých dialogů, akce inspirovaná Hollywoodem s drobnou Brazilskou příchutí a obyčejný scénař s tragickým popisem jak to chodí v Riu...Pokud si přeji, aby film už skončil v polovině něco tady nehraje. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie Elitnej jednotky v kvalite nepoľavilo a ponúka nám opäť nelichotivý obraz prepojenia politiky a kriminality v Rio de Janeiru. Nečakajte žiadnu bláznivú akčnú jazdu, napokon ani prvý diel taký nebol, Je to opäť vážna dráma o tom, že pod lampou je najväčšia tma. Atmosféra a uličky chudobných slamov idú v ostrom kontraste s prepychom a nahrabanými peniazmi politikov a mafiánov. Hlavný záporák ovládajúci celé slamy bol slušný hajzel, preto trochu zamrzí záver, v ktorom tvorcovia nevenovali pár sekúnd jeho poprave. Je to iba detail, inak fakt spokojnosť a ak raz vznikne Elitná jednotka 3, rád si to pozriem. Prvý diel vyšiel na dvd, dúfam, že sa nájde niekto, kto vydá aj ten druhý. 80%. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • K roku 2012 se jednalo o 818. nejvýdělečnější neanglicky mluvený film a 8 756. nejvýdělečnější film se zohledněním inflace. (chelseaman22)
  • Film byl na 84. udílení cen akademie vybrán jako brazilský kandidát na nejlepší neanglicky mluvený film. Do užšího výběru se nedostal. (chelseaman22)
  • Diogo Fraga (Irandhir Santos), člen komise pro lidská práva, je podložen skutečnou politickou postavou. Jeho předobraz je dokonce možné spatřit i ve filmu, a to během úvodní scény, kdy se odehrává přednáška jeho filmového protějšku, jako osobu osazenou hned v první řadě. (Conspi)

Reklama

Reklama