Reklama

Reklama

Martha Marcy May Marlene

  • USA Martha Marcy May Marlene (více)
Trailer 1

Martha (Elizabeth Olsenová) po dvoch rokoch utečie zo sektárskej komunity a snaží sa vrátiť späť do normálneho života s pomocou sestry a jej manžela. Pobyt v sekte ju však príliš poznamenal, začína trpieť paranoidnými stavmi a prestáva rozoznávať sny od reality. Má ešte nejakú nádej, alebo už je príliš neskoro? (TV JOJ)

Videa (22)

Trailer 1

Recenze (93)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hutný indie ponor do rozeklané duše Marthy Marcy May Marlene, psychologický snímek s thrillerovou atmosférou a skvělými hereckými výkony. Mimořádně vyzrálý debut. ~ Minulost se překrývá s přítomností, a to jak v rozpolcené hlavě labilní MMMM, tak i formálně (děj je pravidelně přerušován flashbacky z období pobytu v komunitě). Díky těmto navracením se do minulého má divák možnost vcítit se do pocitů a dilemat hlavní hrdinky (koupání v plavkách / nahá, sex coby intimní záležitost dvou osob / hromadný sex, hromadění majetku / skromnost, kariéra / jiné hodnoty…), pochopit těžkost jejího návratu a adaptace do jiného / (staro)nového / normálního (?) prostředí. MMMM totiž stále existuje na pomezí dvou rozdílných světů, z nichž ani jeden není bez chyb a ani jeden není ten ideální. (Důrazně odmítám chování sekty a jejího vůdce, některé myšlenky těchto lidí však jdou správným směrem. I když i oni jsou náchylní – stejně jako všichni ostatní – ze svých zásad snadno ustoupit nebo se kvůli nim dopouštět jiného nedobrého chování.) Kterýže to svět nakonec vyhrál? Vyhrál vůbec nějaký? Dostane se MMMM na tu správnou kolej? (PS Konec mě překvapil, čekal jsem, že si půjde zaplavat…). ~ ~ Nikdy nejsme skutečně živí ani mrtví, prostě jen existujeme. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

No .. už dávno mi tak nekypela žlč, ako pri scéne krádeže v tom prvom dome. Špeciálne po tých rečiach, ktoré mala Martha pri večeri .. o inom spôsobe života, o prostej existencii. Sean sa s nami pohrával a karty odkrýval postupne .. tým urobil tento film zaujímavým. Len škoda, že ich neodokryl úplne. Skvelá kamera. 3,5* ()

Reklama

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Velmi mě zaujalo po vizuální stránce. Představitelka hlavní hrdinka je zvláštně hypnotická a neskutečně "filmová" a hlavní linka je provokativně nekonkrétní, uveřitelná a příjemně příliš netuctová. Naopak flashbacky jsou na jednu stranu doslovné, na druhou stranu ale strohé, nějak mi tam silně chybí motivace všech postav, především postavy hlavní. Přitom by stačilo jen lehce něco málo naznačit. A emoce. I když to evidentně přesně takhle chladně a s odstrupem tvůrci chtěli, já mám pocit, že přesně pro tu propast mezi tou šílenou kopající holkou u sestry a tou tichou Marcy z chatky na tenhle film bohužel brzy zapomenu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

On to není špatný film, rozhodně je citlivě natočený a celkově je po technické stránce precizní. Ale ten příběh...dnešní filmaři si asi pletou originalitu a umění s nudou. Tady převládá to druhé. Hlavní ""hrdinka""je prostoduchá (pardon) blbka, stejně jako většina vedlejších postav (a teď samozřejmě nemyslím její sestru a švagra). Různí sektáři nebo náboženští fanatici mě dokáží opravdu naštvat, ale tohle je krásná ukázka toho, jak lehce se dá člověk zmanipulovat řečmi jako "Tvoje poprvé tě očistí a zbaví tě všech jedů" nebo "Smrt je ten nejkrásnější okamžik". Samozřejmě mluvíme-li o těch prostších a ovlivnitelnějších jedincích :) Každopádně na to, že je to debut, to dobré je... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nikdy nie sme skutočne živí, ani mŕtvi - proste len existujeme... Podľa popisu k filmu to vyzeral byť perfektný námet, len čo sa týka spracovania tak už to bolo horšie, a to oveľa. Takže mi to je aj celkom ľúto, lebo som sa tešil na túto tému sekty a následného návratu do reality. Bolo pekné ako jej chcela sestra s manželom pomôcť späť do bežného života, ale aj tak Marthine myšlienky stále zostávali akoby v sekte. Čo sa mi páčilo bolo určite to striedanie scén z reality a zo sekty, a následná neschopnosť Marthy rozoznať situácie. Ani po tom všetkom neviem, či mi jej má byť ľúto alebo nie. Ale aj tak škoda, pretože potenciál to malo vysoký. A ten koniec - to by ma zaujímalo či to bola realita alebo len ďalšia paranoja. No a ak to bola realita, tak pokračovanie by mohlo byť ešte dosť dobré - to tam ešte mohli dať ako záverečnú bodku celého filmu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Sean Durkin chcel film natočiť ako niečo zážitkové a nie politické, preto bagatelizoval ideológiu a ciele kultu. (Arsenal83)
  • Elizabeth Olsen (Martha) byla do své role obsazena jen dva týdny před začátkem natáčení filmu. (Terva)

Reklama

Reklama