Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Atmosféra navozená naprosto fenomenálně, narušuje ji jen Walda (jehož zpěv byl v tomto filmu sice jako vždy krásný, ale snad poprvé a naposledy také zhola zbytečný). Naprosto luxusní hlášky, neuvěřitelné dedukce, ze kterých by zůstal na větvi i Sherlock Holmes (Kde je mé dítě?" - "Bude se ženit." - "Tedy je to syn. Dcera by se vdávala."), okouzlující Oldřich Nový, čarovná a šarmantní Květa Fialová, výtečný Marvan, tajné chodby, mrtvoly, které nejsou mrtvoly, fantastické herecké výkony (kromě již zmíněných stojí za zmínku Filipovský a geniální Skopeček), kouzelná braková atmosféra ve stylových kulisách... prostě další česká parodie, která je naprosto super. Lepší než Kdo chce zabít Jessii a skoro stejně tak dobré (ale mnohem více okouzlující), jako hrad v Karpatech. 85%. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Šílená facka rulezz! Jak říkáme my ruštináři. Jinak také potěšil výzor Víta Olmera, který doopravdy vypadal jak anglický gentleman, zato Matuškova divokost a ďábelskost působila přes veškerou jeho snahu dost hraně. Film poskytl i příležitost k úvaze nad technickým a společenským pokrokem, který v drtivé většině oborů znamenal úlevu od tvrdé práce, s několika mála výjimkami, jakou je například bubnování. Zatímco na začátku minulého století si hudebník Emil při Bizetově Carmen stihne v pohodě přelouskat celý román, jen sem tam je vyrušen povinností bouchnout do bubnu, a zcela nezpocen odchází po představení domů, aniž by si musel dávat sprchu, dnešní metalový bubeník by si během svého koncertu nestihl přečíst ani jedno slůvko, natož našel čas na otočení stránky. Samozřejmě za předpokladu, že vůbec umí číst. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Stylově dokonalý film, decentní suchý anglický humor, výborně obsazené role. Trochu jsem se obával, že budu mít problém s hudebními čísly, ale i ta byla do příběhu zakomponována tak dokonale, že to nejen nezpomalovalo samotný příběh, ale příjemně ho to oživilo. Scéna, kdy všichni zpívají s Matuškou alelujá patří mezi nejpovedenější fóry. Jinak je jich tu spousta - Dnes už nekrmit, Ta facka byla šílená... Moc povedený film. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Čítala som niekoľko kníh E. Wallacea a musím uznať, že atmosféra jeho románov je vystihnutá celkom pekne. Problém je v tom, že na komédiu obsahuje skutočne málo naozaj vtipných scén, pri väčšine sa len pousmejete. Film stráca tempo, potom ho získava a takto vlastne funguje až dokonca, je to strašne nevyrovnané. Takže to nakoniec musia zachraňovat herecké výkony, hlavne Nového a Marvana. 3 a pol *. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Poletíte mým osobním dvojplošníkem. Gut lak!“ Úděl bicích v divadelním orchestru občas tkví v nevytíženosti a když k tomu přidáte bujnou fantazii, vznikne český Fantomas kontra Scotland Yard, nepokrytě těžící z dobové popularity Waldy El Mariachiho. Nemohu si pomoci, ale z hrátek s různými detektivními klišé šel vytěžit mnohem větší ohňostroj humorných i absurdních situací, ovšem třeba doživotní majordomus českého filmu Jan Skopeček se svým na prach vysušeným humorem oddaného sluhy zaválel a připomněl mi můj oblíbený vtip ze soudku lakonického služebnictva: "Londýn sužují obrovské záplavy a voda se dostane až k zápraží domu Lorda Hamiltona, který zrovna sedí se sklenicí whisky u krbu a pročítá sobotní Timesy. Do pokoje k němu vkráčí sluha a stylem, jakým se ohlašují návštěvy, praví: „Lorde, Temže..“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)
  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)

Reklama

Reklama