Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počítačový technik Brad Harris má poněkud zvláštního koníčka – miluje ptáky a jako vášnivý ornitolog-amatér, takzvaný ptáčkař, se chce zúčastnit velké celosvětové soutěže, která se jmenuje Velký rok. Brad ale neví, že má velké konkurenty. Úspěšný obchodník Stu Preissler si také chce splnit celoživotní sen a stát se nejlepším světovým ptáčkařem. Celý život svou účast ve hře odkládal a teď přišla ta správná chvíle. Oba muži si vezmou v práci volno a vyrazí za svým snem. Oba však netuší, že proti nim stojí skutečný protivník, kterého není jen tak lehké porazit. Kenny Bostick je světoběžník a vítěz posledního ročníku ptáčkaře roku. Také on vyráží do přírody udržet si svůj titul... Kenny doma nechá svou mladou a krásnou manželku, která je nešťastná, že nemůže otěhotnět. Postupně se všichni tři vášniví ptáčkaři setkají a brzy zjistí, že všichni se soutěže účastní. Zatímco Brad a Stu soutěží férově, Bostick tyto zásady nezastává a je rozhodnut oběma protivníkům soutěž co nejvíc znepříjemnit... (TV Prima)

(více)

Videa (12)

Trailer

Recenze (301)

juta 

všechny recenze uživatele

V dnešní době je možné soutěžit v ledasčem, ale o tomhle koníčku slyším poprvé. Bohužel některé koníčky nejsou pro každého. Je to hlavně otázka financí, takže zase zpátky k filmu. Zpočátku jde o průměrnou podívanou, která se postupem času mění v něco, na co se člověk rád dívá a začne fandit honbě za viděnou co největšího počtu ptáků byť jen jednomu, nebo rovnou všem účastníkům. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Ornitolog zrovna nejsem, ale tenhle snímek, který se věnuje jedné americké "ptačí" soutěži a feel-good atmosféra z něho prýští na kilometry daleko, si mě ihned získal. Nejenže Jack Black, Steve Martin a Owen Wilson zde vystupují v poměrně civilních rolích, které jim ovšem náramně svědčí (na rozdíl od někdy předimenzovaného humoru posledních let), ale komediálně laděný snímek nabízí i něco více než jen přehlídku ptáků a pár povedených dialogů. Přináší totiž přirozený a neagresivní humor, jenž je zabalen sice v tradičním, ale osvědčém hávu běžných životních pravd. 10/10! ()

Reklama

MMR 

všechny recenze uživatele

Co všechno je člověk schopen udělat pro vítězství. I já nerad prohrávám, ať už je to cokoliv. Velice pozoruhodná komedie, originální, nápaditá a s obrovskou myšlenkou. Jsem šťastný, že jsem mohl tento snímek spatřit. A vyvolalo to ve mě vzpomínku na školu, někde na 8.třídu, kdy jsme psali poznávačku ptáků, a já jsem měl správně 2 z 20ti. Poznal jsem sojku a u ostatních jsem téměř všude psal Sýkora Koňadra, a jednou jsem se trefil =D I když možná 3, ještě Sovu, ale to už si přesně nepamatuju :-D ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Aby bylo jasno, ptáci jsou tu vedlejší. Hlavní je, že tu hraje super parta, která se příjemně doplňuje a každá má svůj kvalitní prostor. Za vykreslení hlavních postav určitě palec nahoru. Jenže scénář celkově působí dosti fádně a neuvěřitelně (v negativním slova smyslu). Takže i když se pořád něco děje, legarace je to minimální. Nebýt pěkného závěru, tak tomu šoupnu jednu hvězdu. Jo, a fakt to skoro neutíká! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Podle obsazení si člověk může myslet, že uvidí bláznivou komedií, ale není tomu tak. The big year je slušná road movie, kde skupina bláznivých fanoušků ptáků cestuje po světě a snaží se vidět co nejvíce opeřenců. Nejsem zrovna fanda filmů, kde ze 100 minut je 60 minut záběrů na ptáky. Tyhle eko filmy nesnáším, ale naštěstí film rychle uteče, takže se to dá bez potíží vydržet. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Chyba v českém dabingu. Stu Preissler (Steve Martin) nazve ptáka, kterého vidí z lanovky,"raven", což je v překladu "krkavec". A krkavec velký (corvus corax) je také v záběru. V českém dabingu jej ale Stu Preissler označí za havrana. (Prochy38)

Související novinky

Steve Martin se vrací před kameru

Steve Martin se vrací před kameru

23.08.2014

Čekali jsme tři roky, ale vyplatilo se! Komediální klasik Steve Martin se naposledy objevil v kinech v roce 2011, když sekundoval Owenu Wilsonovi a Jacku Blackovi v Nadějném roce. Od té doby jsme o… (více)

Reklama

Reklama