Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

dormouse 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přílis artový a meditativní snímek, působící místy jako dokument z křesťanské komunity. Ano, je hlubokymslný, ale myšlenky, jimiž se zabývá, bůhví jak revoluční a vyjímečné nejsou. Pro mne je největší záhadou, jak se mniši dokáží naučit tak nepravidelně neharmonické a nerytmické melodie svých náboženských básní. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Musela jsem v půlce odejít...ale dám tomu jednu hvězdu, protože věřím, že kdybych na to bývala byla měla náladu, mohla bych vydržet až do konce. Jinak v té části, kterou jsem JÁ viděla nebyl žádný děj, žádná hudba (až na ty jejich oratoria), jenom takové napětí, že za dalších deset minut se ale už opravdu něco stane... ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus sa to až príliš vlieklo a množstvo scén pôsobilo len ako predstavenie každodenného života týchto odhodlaných mníchov. Celý film sa niesol v duchu akejsi dilemy, či je lepšie zostať alebo odísť pred blížiacou sa hrozbou ozbrojených rebelov. Miestami to pôsobilo až príliš lyricky, a to ja pri filmoch, ktoré sa snažia pôsobiť ako drámy fakt nemusím. Ale uznávam, že námetovo to bolo naozaj zaujímavé a aj sledovať tie vzájomné vzťahy mníchov a ich názorové úvahy o budúcnosti. Ten koniec prišiel tak náhle, až som bol sklamaný, že mu bolo venované toľko málo priestoru, čo je naozaj veľká škoda. No ten záverečný monológ bol naozaj silný, taká výnimočná bodka za celým tým fádnym podaním celého príbehu. ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Zejména z počátku má film velmi pomalý rozjezd, postupně ale dějová linie vyplouvá na povrch. Mj. opětovně výborné užití filmové hudby - Labutí jezero od P. I. Čajkovského, jako např. v Billy Elliotovi. Bratr Amédé je ztvárněn francouzským hercem - Jacques Herlin, který je u nás znám např. ze seriálů Teta (popř. Pehavý Max a strašidlá) http://www.csfd.cz/film/70524-teta/, Dobrodružsví Viléma Tella http://www.csfd.cz/film/47916-dobrodruzstvi-vilema-tella/, a např. z fimu Šimon a Matouš (role komisaře) http://www.csfd.cz/film/41738-simon-a-matous/. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. V jednu chvíli film příšerně nudí a v té druhé, i když se zdánlivě nic nemění, působí nesmírně uklidňujícím dojmem a vyzařuje z něj to nejpomenovatelné "něco". Upřímně řečeno vůbec nevím, jaké k tomu zaujmout stanovisko. Jasno mám akorát v tom, že pokud Beauvois zamýšlel složit hold zavražděným trapistům, podařilo se mu to dokonale a jsem přesvědčen, že pro křesťanskou komunitu se jedná o dost zásadní snímek. Každopádně já stále tápám, takže volím zlatou střední cestu. 50% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Ihneď po tom, čo bol dokončený scenár, bola jeho verzia odoslaná príbuzným mníchov, aby producenti získali ich súhlas a mohlo sa začať natáčať. (MikaelSVK)
  • Natáčanie prebiehalo na severe Maroka v meste Azrou, predovšetkým však v neďalekom kláštore Tioumliline. (MikaelSVK)
  • Název filmu je odkazem na Žalm 82, 6–7, jenž se objeví též v úvodní scéně filmu: „Ač jsem řekl: ‚Jste bohové, všichni jste synové Nejvyššího,‘ zemřete též jako jiní lidé, padnete tak jako každý vladař.“ (Misericordia)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama