Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 2

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (209)

tron 

všechny recenze uživatele

O slovo sa hlási nová generácia, čiže Lundgren a Van Damme majú skôr už iba cameá. Jean-Claude sa vo finále pokúša hrať Marlona Branda z Apokalypsy, takže sranda. Scott Adkins ako nový hlavný hrdina je  akceptovateľne sympatický a dôveryhodný ako v akčných, tak prekvapivo i v neakčných scénach. Potešilo ma intenzívne finále akoby nakrútené na jeden záber. Snímka je prekvapivo drastická, ale násilie sa do takto vystavaného príbehu hodilo, nepripadalo mi samoúčelné. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím, jestli jsem někdy potřeboval vidět zrovna Univerzálního vojáka stylizovaného do utahaného (a blikajícího!) psychohororu, v němž se z Van Dammeova hrdiny stane rádoby parafráze plukovníka Kurtze z Apokalypsy... Akční scény jsou díky choreografii a kameře chvílemi velmi dobré (navíc opravdu hodně krvavé a násilné), bohužel jich je na skoro dvouhodinovou stopáž poměrně málo (navíc stárnoucí Lundgren při souboji s mrštným Adkinsem viditelně nestíhá) a prakticky vše mezi nimi je nepříjemně rozvleklý a otravně nabubřelý pokus udělat z opakovaně vydojené béčkové látky dílo, nad nímž budou mohutně onanovat milovníci festivalových bizárů. 40 % ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to bylo velmi zajímavé. Trochu netypické uchopení, tak odlišné od předchozích UV. Snad až lynchovské pojetí nejistoty, nevědomí a objevování nových a nových věcí, mi přišlo hodně fajn a až se mi nechtělo věřit, že tohle může fungovat. Jenže... Scénáristé dobře, nápaditě a nezvykle rozjetý příběh nedokázali ukočírovat ke stejně pojatému konci. Někde cestou jakoby vyčpeli a tak to ukončili samospásným závěrem. Na první pořádnou akční scénu si divák musí počkat skoro hodinu (ale stojí za to, rvačka ve sportovních potřebách je super). Pomalé tempo vyprávění by bylo fajn, ale u takřka dvouhodinové stopáže příběh nepříjemně rozplizne. Van Damme zde vypadá, že je již pět let po smrti(ale možná to byl záměr). Lundgren je fajn, ale jeho postava je až moc (nechtěně?) komická. Kdyby to bylo kratší a fakt se toho chopil Lynch, byl by to další z jeho překvapivých a nečekaných kousků. A hrozně fajn film. Takhle je to jen připálená voňavá pečínka. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší a nejambicióznější díl celé série - a přitom pořád sprosté béčko. Když nic jiného, tak musím uznat, že takhle brutální a neotřelé souboje jsem v amerických filmech už dlouho neviděl - bitka v koupelně, hodně drsná potyčka v obchodě se sportovními potřebami a vyvražďovačka v podzemí mají opravdu titanové koule. Ale - jak se říká - konec zprasený, všechno zprasené. Příště dejte Hyamsovi víc peněz a lepší námět, něco z něho bude. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tuze bizarní projekt, který je na jedné straně třeba pochválit za snahu přijít s něčím zcela novým v sérii i žánru direct-to-video akčňáků. "New Dimension" (nomen omen) zaujme spoustou prvků, které ne úplně drží pohromadě, ale rozhodně utvářejí zcela ojedinělý příspěvek své kategorii a sérii. Kontinuita vůči předchozím dílům je zde zachovaná pouze obsazením Van Damma s Lundgrenem a základním konceptem zemřelých vojáků resuscitovaných coby ultimativní stroje na zabíjení. Na tom ale John Hyams se svými kolegy vystavěl zcela autonomní vyprávění, které se zjevně inspiruje Coppolovou "Apokalypsou" a současně přichází s pokusy o depresivní existencialismus, byť v duchu rádoby dospěláckých komiksů nasáklých prvoplánovým patosem. Komiksovému rámci se blíží také výprava s výstředně stylizovanými lokalitami i samotné jednotlivé křiklavé figurky, které se v nich promenují. Naštěstí vykazuje produkce ambice nejen v úrovni scénáře a stylu, ale také akčních scén. Plně při tom zúročuje fakt, že namísto obstarožních hvězd, které ze sebe vydaly důstojné maximum v předchozím díle, tentokrát v hlavní roli stojí živý speciální efekt Scott Adkins. Díky němu a aktérům ve vedlejších partech z řad profesionálních zápasníků a kaskadérů dostává akce impozantně fyzický rozměr. "Universal Soldier: A New Dimension" disponuje úchvatně ambiciózní a nápaditou choreografií, která perfektně pracuje s prostředím i samotnou premisou nadlidsky silných a odolných bojovníků. Larnell Stovall tu dostal prostor se vyřádit a navíc jím navržené akční sekvence vznikaly v maximální symbióze s formálním zpracováním a záběrováním. Film, kterým kulminovala éra ambiciózních nízkorozpočtových akčňáků, se ale paradoxně stal také její labutí písní. Ačkoli Scott Adkins nadále usiluje o to, aby divákům přinášel co nejkvalitnější akční bijáky, zůstává už spíše posledním mohykánem zanikajícího druhu produkcí. John Hyams i Larnell Stovall dostali lano do světa žánrových televizních produkcí i do středního proudu Hollywoodu. V návaznosti na kolabující DVD trh se naopak v nízkorozpočtové sféře začaly více utahovat rozpočty, co se nevyhnutelně podepsalo na kvalitách nadcházejících filmů. Poslední "Univerzální voják" vznikl na vrcholu období několika let, kdy se díky souhře řady faktorů (obnovený zájem o staré hvězdy, nové talenty, fungující mezinárodní trh i pozornost kritiky) dostalo americkým video akčňákům na chvíli zasloužené pozornosti, což pozitivně motivovalo jejich tvůrce i producenty. Lukrativnost poctivě realizovaných akčních scén mezitím vycítili jiní, kteří za stejné peníze vystřihli více muziky (jako konkurenční dobový fenomén "Zátah"), nebo naopak koncept fyzické akce a nápadité choreografie přetáhli do sféry s nepoměrně vyššími rozpočty (Chad Stahelski, David Leitch i Tom Cruise). Zatímco svého času "Universal Soldier: A New Dimension" vyvolával velké naděje, kam se ještě dál může americký akční brak vyvinout, dnes zůstává nejokázalejším pomníkem dané kategorie. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Ve scéně, kdy John (Scott Adkins) přijíždí svým Fordem Explorer za mrtvým kamarádem, má ulomený znak na přední masce vozu. V následující scéně, kdy odjíždí, má znak v pořádku. (JohnSmith)

Reklama

Reklama