Reklama

Reklama

Univerzální voják 4: Odplata

  • Česko Univerzální voják: Den odplaty (více)
Trailer 2

VOD (1)

John je bývalý voják a žije poklidným životem se svou rodinou. Jednoho dne je však přepaden a jeho rodina nemilosrdně postřílena, sám je těžce raněn. Jediné, co mu zůstane ve vzpomínkách, je, že vrahem je jeho kolega z armády Luc Deveraux. Po několika měsících se John zotaví a jeho jediným hnacím motorem je pomsta. Vše kolem Johna je však velice divné a nepochopitelné. Jakási dívka jménem Sarah tvrdí, že spolu mají poměr, ale John si nic nepamatuje. Postupně si však nějaké okolnosti vybavuje. Vše je ale docela jinak... Kdysi byl vládou vybudován projekt „univerzální voják“, v němž byli všichni účastníci speciálně vylepšeni. Tento projekt se však vymkl kontrole a samotní poloroboti se rozprchli mezi normální lidi. Po nějaké době se Andrew Scott pod vedením Luca Deverauxe snaží shromáždit všechny z programu a zřídit si svou vlastní komunitu. John se postupně dozvídá věci, které nechce slyšet, a v opuštěné chatrči nalezne své „dvojče“, které zabije. Po všemožných útrapách se konečně John dostane do tábora, kde se shromažďují  všichni vojáci z projektu... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (209)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nemám tendenci filmy nedokoukávat a snažim se vydržet i u sebevětší blbosti,ale tohle sem nakonec vzdal (respektive mě to uspalo spánkem více než hlubokým).Psychadelický trip kamsi,který je od původního Univerzálního vojáka na míle vzdálen.Tomu všemu navíc vévodí strýček Jean Claude Van Fester.Akční scény jsou sice poměrně vydařené,bohužel to ale nezachrání ten neskutečně ubíjející zbytek.Jedna hvězda právě za akci...20% ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Naprosto odzbrojující transformace céčkového paskvilu do halucinogenního, psychedelického a velmi pevně režijně uchopeného tvaru. Hyams se po nezvládnuté trojce rozhodl trochu vybočit z řady a pohrát si s konceptem brakového akčního filmu a po tunách břeček, které nám každoročně tento subžánr nabízí, se jej rozhodl ozvláštnit. Výsledek si hodně pomáhá audiovizuální stránkou - hlavně neustávající temnou ambientní hudbou či dynamickým snímáním obrazu (to ani nemluvím o perfektně využitých POV záběrech). Některé stylistické prvky dokonce názorně připomenou postupy Gaspara Noe nebo Davida Lynche, a to už je co říct. Sice jde pořád o přímočarou slátaninu bez hlavy a paty, ale netradiční souhra všech prvků dělá tuhle předvídatelnou bojovku něčím víc, než jen (pod)průměrným žánrovým počinem. Za zmínku také stojí velmi naturalisticky ztvárněné souboje s perfektní choreografií. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Kdyby se to nejmenovalo Universal soldier, tak by to nepotřebovalo pro tenhle film úplně zbytečného Lundgrena a hlavně by to mělo určitě lepší hodnocení, protože by k tomu lidi nepřistupovali s představou, že půjde o nějakou děsně akční vandamovinu :). JCVD tady taky byl asi tak pět minut všehovšudy a ke všemu ještě svou bojovou scénu snad ani netočil, krom detailních záběrů :) ale překvapivě nebyl nějak hroznej a jeho postava měla i smysl narozdíl od té Lundgrenovy. Tahle halucinační parafráze na Heart of darkness není a ani nemá být nějaký osmdesátkový akční film, ale nešťastně se jmenuje Universal soldier a má ještě nešťastnějšího Lundgrena :), jinak to totiž není taková hrůza jak to tu někteří prezentují a dokonce kdyby se to netáhlo jak sopel v druhé půlce, tak bych tomu snad dala i **** :). ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Jak začít? asi takto. První univerzální voják je dnes už kultovním akčním filmem. Myslím, že je tak nějak všeobecné v podvědomí i diváků, které třeba akční žánr nebere. 2ka je spíš blbina pro děti. Oživení projektu UV z roku 2009 a tedy třetí díl s JCVD dobrovolně opouští jakékoliv ambice. Tedy až na jednu. Natočit něco pro ty nejskalnější fans. Luc Deveraux a Dolph byli jediným pojítkem k prvnímu filmu. A podle mého názoru se to povedlo. Sice to nestačilo ani na béčkové vody, ale v těch céčkových 3ka plavala velmi zdatně. Máme tu další počin cílený nejspíš na stejnou skupinu, ale přesto úplně jiný. Tvůrci se do série pokusili přivést jiné žánry, které místy sahají až k hororu. Jenže tu tísnivou atmosféru, kterou to asi mělo vyzařovat, se na mě přenést nepovedlo. Proto některé záběry působili dosti nudně a dlouze. Stejný problém má podle mě celý film. Především první půlka je utahaná a celkově to mělo klidně 20 minut ubrat. Naopak pochválím litry umělé krve, protože k zabarvení filmu se hodila. Pokud mluvím o UV 4ce jako Céčku budu ho tak i hodnotit. 75 procent dávám za hodně dobrý céčko, film pro fanoušky a místy pořádnej masakr. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Tuze bizarní projekt, který je na jedné straně třeba pochválit za snahu přijít s něčím zcela novým v sérii i žánru direct-to-video akčňáků. "New Dimension" (nomen omen) zaujme spoustou prvků, které ne úplně drží pohromadě, ale rozhodně utvářejí zcela ojedinělý příspěvek své kategorii a sérii. Kontinuita vůči předchozím dílům je zde zachovaná pouze obsazením Van Damma s Lundgrenem a základním konceptem zemřelých vojáků resuscitovaných coby ultimativní stroje na zabíjení. Na tom ale John Hyams se svými kolegy vystavěl zcela autonomní vyprávění, které se zjevně inspiruje Coppolovou "Apokalypsou" a současně přichází s pokusy o depresivní existencialismus, byť v duchu rádoby dospěláckých komiksů nasáklých prvoplánovým patosem. Komiksovému rámci se blíží také výprava s výstředně stylizovanými lokalitami i samotné jednotlivé křiklavé figurky, které se v nich promenují. Naštěstí vykazuje produkce ambice nejen v úrovni scénáře a stylu, ale také akčních scén. Plně při tom zúročuje fakt, že namísto obstarožních hvězd, které ze sebe vydaly důstojné maximum v předchozím díle, tentokrát v hlavní roli stojí živý speciální efekt Scott Adkins. Díky němu a aktérům ve vedlejších partech z řad profesionálních zápasníků a kaskadérů dostává akce impozantně fyzický rozměr. "Universal Soldier: A New Dimension" disponuje úchvatně ambiciózní a nápaditou choreografií, která perfektně pracuje s prostředím i samotnou premisou nadlidsky silných a odolných bojovníků. Larnell Stovall tu dostal prostor se vyřádit a navíc jím navržené akční sekvence vznikaly v maximální symbióze s formálním zpracováním a záběrováním. Film, kterým kulminovala éra ambiciózních nízkorozpočtových akčňáků, se ale paradoxně stal také její labutí písní. Ačkoli Scott Adkins nadále usiluje o to, aby divákům přinášel co nejkvalitnější akční bijáky, zůstává už spíše posledním mohykánem zanikajícího druhu produkcí. John Hyams i Larnell Stovall dostali lano do světa žánrových televizních produkcí i do středního proudu Hollywoodu. V návaznosti na kolabující DVD trh se naopak v nízkorozpočtové sféře začaly více utahovat rozpočty, co se nevyhnutelně podepsalo na kvalitách nadcházejících filmů. Poslední "Univerzální voják" vznikl na vrcholu období několika let, kdy se díky souhře řady faktorů (obnovený zájem o staré hvězdy, nové talenty, fungující mezinárodní trh i pozornost kritiky) dostalo americkým video akčňákům na chvíli zasloužené pozornosti, což pozitivně motivovalo jejich tvůrce i producenty. Lukrativnost poctivě realizovaných akčních scén mezitím vycítili jiní, kteří za stejné peníze vystřihli více muziky (jako konkurenční dobový fenomén "Zátah"), nebo naopak koncept fyzické akce a nápadité choreografie přetáhli do sféry s nepoměrně vyššími rozpočty (Chad Stahelski, David Leitch i Tom Cruise). Zatímco svého času "Universal Soldier: A New Dimension" vyvolával velké naděje, kam se ještě dál může americký akční brak vyvinout, dnes zůstává nejokázalejším pomníkem dané kategorie. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (19)

  • Poté, co Magnus (Andrei Arlovski) nastupuje do údržbářského vozu, motor vozu běží, což je poznat podle kouře vycházejícího z výfuku. Po nasednutí do vozu však vozidlo opětovně startuje. (JohnSmith)
  • Keď John (Scott Adkins) sedí v chatke, má ranu na krku a krv mu steká po hrudníku až mu zakrvaví biele tielko, ale keď sa postaví, aby podal dievčaťu kľúče, tak je jeho tielko spredu čisté. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno