Reklama

Reklama

Ponorka K-19: Skutečný příběh

  • Rusko К19, неголливудская история
všechny plakáty
Rusko, 2004, 44 min

Obsahy(1)

Tragický příběh o havárii první sovětské jaderné raketové ponorky K-19 posloužil jako námět hollywoodského snímku nazvaného K-19: Stroj na smrt. Zdálo se, že nic horšího už vymyslet snad ani nelze, ale zápletka filmu byla jen střípkem ze skutečného příběhu známé ponorky. Základem tohoto dokumentu o ponorce K-19 jsou dosud nezveřejněné výpovědi svědků o havárii. K tragédii došlo v roce 1972 následkem požáru. Pětadvacet mužů zahynulo okamžitě a dalších patnáct bylo uvězněno v desátém úseku až do samotného konce. Zápasili o život dlouhých dvacet šest dní: v naprosté tmě a řídkém vzduchu, bez jídla a vody i bez jakékoli komunikace s těmi, kdo se je snažili zachránit. Přesto se všem podařilo přežít a zachránit ponorku, která byla opravena a znovu po dlouhá léta brázdila moře a oceány se svou posádkou. Diváci se seznámí s příběhy zajatců desátého úseku, s názory odborníků a autoři dokumentárního filmu se pokusí objasnit, zda bylo či nebylo nutné uchovávat po desetiletí v provozu ponorku, na níž docházelo k opakovaným haváriím a jež pro celý svět představovala hrozbu jaderné katastrofy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Človek by čakal, že sa tu bude rozoberať scéna zo známeho hollywoodskeho filmu Widowmaker, ale nie, oni radšej rozoberajú uväznených členov posádky v nejakom desiatom úseku. Ale aspoň sa človek dozvie o celom živote tejto ponorky veľa zaujímavostí, za čo dávam dve hviezdičky. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktory mapuje osudy ponorky K-19 znamej z filmu s Fordom od vyrobenia az po zosrotovanie. Je zaujimave aka smolna ta ponorka bola a okrem katastrofy v 1961 ju okrem mnoha mensich postihli dalsie 2 velke nehody. Tento dokument sa najviac venuje tej tretej z roku 1972, ked v ponorke vypukol poziar a v zadnej casti na 23 dni uviazlo niekolko namornikov. Bohuzial tato nehoda mi pripadala najnudnejsia a najviac by ma zaujimala druha nehoda, ked sa K-19 zrazila s americkou ponorkou. Holt v mori je asi velka premavka. :) Snad sa raz dockame sfilmovania tejto udalosti. 6/10. ()

Reklama

Reklama