Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 3
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 3

Recenze (184)

togaf 

všechny recenze uživatele

Borgiové mají zásadní nedostatek a tím je absence výrazné postavy a zklamal i Jeremy Irons - i když měl své chvilky. Úžasné jsou kostýmy a kulisy, herecké obsazení už méně, stejně tak děj. Ne že by se v seriálu nic nedělo, ale je to podáno tak sterilně, že po skončení dílu nehrozí netrpělivé čekání na díl další. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak si udržet moc a moc se při tom nezacákat krví - Příručka pro začínající papeže. Stejně jako hrdinové Jordanových filmů, musí také Rodrigo Borgia skrývat, kým ve skutečnosti je. Pod třpytivým povrchem, pod líbivými maskami, skrývá své pravé zájmy. Aby nevypadl z role, nechá sem tam zabít nebožáka, který ho prokouknul. Stejně tak ostatní členové jeho prohnilé, krve a smilstva lačné famílie. Role jsou rozděleny jednoznačně: ženy svádí, muži vraždí. Téma těla a tělesnosti v menší či větší míře zpracovávají všechny epizody. Odosobnění tělesné schránky dosahuje vrcholu v samém závěru, kdy je lord Sforza během neskutečně ponižujícího procesu (spravedlnost v pojetí Borgiů = nástroj osobní msty) přinucen použít vlastního těla coby důkazu. S Tudorovci, jejich seriálovými příbuznými z britských ostrovů, pojí Borgie upovídanost. Postavy promlouvají i tehdy, kdy by neškodilo mlčet, a o tom, co by stačilo vyřknout/vyjevit jednou. Špetka cynismu, vlastní postavám i nakládání s nimi, Borgie nad Tudorovce povyšuje: těžko je vnímat jako rodinné drama, nevyjímaje idylický, ve svém jádru vrcholně cynický poslední záběr. Není-li uším vinou naivity dialogů (a s tím související naivity postav, měnících svá stanoviska s lehkostí, s jakou sfouknete svíci) dopřán dostatek chutné krmě, oči budou díky pompézní výpravě zaručeně nasyceny. Nádherné, vždy, žel bohu, čistočisté kostýmy a vyblýskané podlahy rozlehlých interiérů strhávají pozornost k mizanscéně. Stejně tak figury, jež se v záběr vynořují a ze záběru mizí dle významu, jež jim v zostra rozjeté hře pro pokročilé intrikáře náleží. Zvlášť v kombinaci s náboženskými chorály působí interiérové scény majestátněji než exteriérové boje tisícihlavých, očividně digitálních armád. 75% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Nefarie ()

Reklama

Kangax 

všechny recenze uživatele

Ďalšia digitálna úbohá spatlanina, ktorá má okrem najdôležitejších udalostí a postáv len pramálo spoločného s históriou. Ako niekto môže takto zahodiť taký skvelý námet, to nepochopím. Absolútne bez šťavy, nezmyselne naťahované a so slabými hereckými výkonmi. Irons sa do úlohy pápeža Borgiu nehodí absolútne, nehovoriac o jeho celkovo slabom výkone, kde si vystačí asi troma hereckými grimasami, ktoré dokolečka mení. Dosť sklamanie, hlavne preto že takmer nezlezie so scény a mal by držať seriál nad vodou. Scenár je prešpikovaný klišé až hrôza a vata v ňom je už tradične vyplnená početnými erotickými scénami, ktoré sa časom čoraz odvážnejšie. Keď došlo v druhej sérii dokonca k homosexuálnej scéne skončil som s týmto paškvilom nadobro... ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

V době, kdy Tudorovcům běžela poslední sezóna, se Showtime chopila dalšího kontroverzního "rodinného dramatu" ze středověku. Vzhledem ke své proslulosti, plné nájemných vražd a smilstva, by se dalo říct, že i seriál bude velmi odvážným počinem (jakožto kabelová televize si to mohla plně dovolit). Jenže The Borgias je z většiny času nezáživným politickým pletichařením, kterým sice již oplývali zmiňovaní Tudorovci, ale oproti nim, se zde stále jen mluví a skutek utek.... To se týká první série - druhá série se ale naplno rozjíždí a mě konečně pohltila, že jsem se na nové díly těšila stejně tolik jako na nový Game of thrones. Obzvláště se v druhé sérii mohl konečně více projevit Juan Borgia:) ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Když zvážím fakta, že výborné kostými ještě nedělají výborný seriál a že náboženství, papež, církev apod. jsou témata pro mě dost nezajívamá, tak i přes to, že jsem pro každou špatnost a tady je jich celkem dost - promyšlené intriky, úplatky, vraždy, smilstva atd. a i přes Jeremyho Ironse, který je surpvý se dostávám "jen" na lepší 3 hvězdy. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Giovanni Sforza (Ronan Vibert) ve skutečnosti nebyl zabit Cesarem Borgiou (François Arnaud), jak je tomu v 5. díle 2. série, ale pouze napaden. Zemřel mnohem později až po Cesareho samotné smrti. (Helo)
  • Seriál Borgiové bol natočený v kanadsko-írsko-maďarskej koprodukcii vo filmových štúdiách Korda, v maďarskom Etyeku, asi 30 kilometrov západne od Budapešti. (Drtic)
  • Při scéně společné večeře papeže s kardinály se všichni nápadně posadí do podoby obrazu „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinciho. (Red_Fox)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama