Reklama

Reklama

Pád Berlínské zdi

(TV film)
  • Česko Překonání berlínské zdi (více)
Německo, 2009, 94 min (Televizní verze: 2x48 min)

Obsahy(1)

Po dobu 28 let dělila Berlínská zeď město na dvě části svou masou dvou milionů tun betonu, 700 000 tunami oceli a za pomoci hlídacích psů, tanků i ostnatých drátů. Většinu obyvatel NDR držela v pasti, našli se ale tací, kteří byli odhodláni překonat ji za každou cenu. Pokoušeli se podkopat, projet ukryti v kufru aut či přeletět zeď v horkovzdušném balonu... Tento dokument mapuje ty nejodvážnější útěky a přináší zcela jedinečné rozhovory s bývalými členy stráží, politiky, špehy i samotnými uprchlíky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Gothar 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatku musím povedať, že tuzemsk preklad je trochu nešťastný, omnoho viac sedí anglický - Busting the Berlin Wall. Celý dokument sa totiž venuje predovšetkým rôznym útekom z východného Nemecka do západného Berlína. Historických faktov je tu o dosť menej ako v dokumente od Z1 "Mur á Berlin", takže ak chce niekto presnú históriu s kopou faktov bez zjednodušovania, nech si pozrie radšej ten. Ak už históriu poznáte a chcete hlavne zaujímavosti, tak je skvelou voľbou práve tento dokument, ponúka pekné rekonštrukcie jednotlivých útekov a výpovede priamych účastníkov. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Ne tak dokonalý snímek jako francouzský film "Berlínská zeď", ale přesto i zde nalezneme pozoruhodné archivní snímky a rozhovory pamětníků. Příběh berlínské zdi nabízí perfektní příběhy pro filmová zpracování. Dočkáme se někdy? ()

Reklama

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Propracovaný dokument, zachycuje jak se lidem podařilo zajímavě uprchnout z východního bloku. Použité efekty dokreslují vyprávění. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

S trochou nadsázky by se dalo říci, že tento dokument skoro modelově ukazuje všechnu "slávu i bídu" podobných dokumentárních počinů. Nabízí se totiž srovnání s výbornou knihou historika Fredericka Taylora "Berlínská zeď" (vydané v českém překladu nakladatelstvím BB/art v roce 2008). Srovnání o to pozoruhodnější, že Taylor v dokumentu dokonce mnohokrát hovoří... Jednoznačným kladem tohoto dokumentu je možnost vidět množství autentických dobových záběrů. To vám kniha při nejlepší vůli zprostředkovat neumí. Spolu s množstvím dobře zpracovaných počítačových animací a řadě hraných sekvencí vytváří dokument natolik sugestivní a dramatický obraz, že se téměř cítíme být všem popisovaným událostem bezprostředně přítomni. Také v tom má dokument oproti knize rozhodně "navrch". Jednoznačným záporem je ovšem nedostatek patřičných informací, neboť do stopáže 95 minut při nejlepší vůli nedostanete o mnoho víc, než zcela základní fakta, okořeněná střípky jednotlivých pokusů o útěk. Na složité vysvětlování zde prostě není místo. Díky tomu přináší dokument řadu informací, které jsou samy o sobě sice přesné, ale bez znalosti příslušných souvislostí ztrácejí váhu a relevanci. V tomto ohledu vítězí kniha na plné čáře... Dokument se zaměřuje především na dramatické momenty s přídechem romantiky, tedy na jednotlivé pokusy o útěk, zatímco "nudné a nezajímavé" politické otázky vzniku, zániku i samotné existence zdi často odbude několika holými větami. Navíc jsou zásadně představeny pouze příběhy "s dobrým koncem". Ty nezdařené jsou pouze povšechně zmíněny. Ještě navíc, jsou zařazeny i příběhy, které ve skutečnosti nebyly překonáním Berlínské zdi, ale hranic DDR obecně. Člověk se tak neubrání dojmu, že tvůrcům šlo nejen o přesné představení minulosti, ale také o určitou senzačnost a snahu vytvořit "dobře prodejný materiál"... Výsledný obraz "zdi" a jejího překonávání je tudíž daleko romantičtější, jaksi hrdinský a adrenalinový, než jakým byl reálný, šedivý, stereotypní a podivně prázdný život "za dráty" v honeckerovském "ráji pracujících". Suma sumárum, nejlepší je stejně nakonec zkombinovat obojí, tedy přečíst knihu, podívat se na dokument a pochopitelně, používat přitom hlavu. Klady obého se potom sčítají, a to je rozhodně ta nejlepší možnost... Celkový dojem: 70% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silné příběhy...Geniální věta Gorbačova na Německé události "..Ve skutečném nebezpečí jsou jen ti, kteří nedokáží reagovat na to co přináší život.." ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama