Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku jsem neměl nikdy moc rád v žádné podobě a tahle filmová verze tomu moc nepřidala. Absolutně mi nesedlo obsazení. Nevýrazný princ, nehezká princezna a přímo strašidelný král v podání Jiřího Holého (zahrál to ale skvěle) mě spíše odrazovali. Písničky mně taky moc nebraly, a proto hodnocení skončí u slabých tří hvězd. Alespoň na průměr to vytahuje klasický Erbenův příběh s pěkným poselstvím. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Rybka, mravenci, mouchy nebo ptáčci působí na provázcích hodně neohrabaně, ale jinak je to docela pěkná pohádka, proložená celou řadou písniček, některé z nich stojí za poslechnutí. Petru Štěpánkovi jde zpěv díky příjemnému hlasu velmi dobře, Jitka Molavcová zpívající za Jorgu Kotrbovou se mi už tolik nelíbila, tohle vnímám jako přešlap. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Cením to že je to vlastně neveselá až morbidní pohádka, ale nakonec ze šťastným koncem (tedy pakliže je svatba štěstí:) Poselství je stále stejné "jít za svým srdcem" i když to někdy může dost bolet..."Kotrbové (té dračici) jsem tedy něhu a laskavost nikdy moc nevěřil...Za Michajlovovu hudbu a písničky* navíc... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní pohádka mohla klidně konkurovat svým filmovým kolegyním. Báječné písničky, které prostě miluji, krásná princezna, nechutně zlý král, asi nejhezčí "princ" českých pohádek v podání mladého Štěpánka. Jen ta loutková zvířátka mi docela vadila, ale jako televizní pohádka opravdu nadprůměr. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku chci opakovaně vidět především kvůli jednomu momentu. A tím je písnička "Zlatovlásko...". Její hudební motiv mě vždy dojímá. Ostatní písničky mi pod kůži nepronikly. Jinak tedy ztvárnění mravenečků, kouzelné rybky a umělých vlasů Zlatovlásky je na sedmdesátá léta až příliš dětské. Herecké obsazení je uspokojivé a výprava také moc pěkná, kvituji zvolení filmových exteriérů i skutečné interiéry. Zámky Sychrov a Červená Lhota patří k našim perlám. Překvapuje mě, že takto výpravná pohádka byla ve své době pouze televizním počinem. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Natáčeno na zámcích Červená Lhota a Sychrov. (M.B)
  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama