Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zle prekalkulované a s výraznými nedostatkami, čo sa naratívnej logiky týka. Epizóda pomerne dosť hraje na city, ktorým sa však ja niet a niet poddať. Z najväčšej miery za to môže fakt, že postava Mary mi už vážne liezla na nervy. Jej chovanie bola z väčšiny prípadov veľmi iritujúce a miesto sĺz sa mi popravde uľavilo, že skonala. Jediné, koho mi bolo ľúto, je John, ktorý sa práve stal slobodným otcom. Avšak jeho trúchlenie sa mi vďaka nedávnej a pre dej zbytočnej afére nezdalo príliš úprimné. Len škoda, že sa Sherlock a John zase rozhádali, čo celú situáciu náramne skomplikovalo. Žiaľ, epizóda pôsobí veľmi rozpoltene, hoci nám to začne mimoriadne slušnou mysterióznou atmosférou, nakoniec sa to prepadne do predvídateľnej a umelej melodrámy. A akčnejší ráz Sherlockovi ozaj nesedí. ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takže se vracíme k postavě, kterou vlastně nikdo nemá rád, abysme sledovali celej díl jen o ní a její minulosti, která vlastně nikoho nezajímá, abysme se dostali k závěru, který je až moc samoúčelnej a zjevně určenej k tomu poslat nás do další vztahové krize. Což je všechno co dostanete výměnou za to, že tu opět není žádný zajímavý případ k řešení. Upřímně? Autorská ego-masturbace nad postavami a jejich vztahy a totální rezignace na příběh už posunula celý seriál do stavu, kdy mě naprosto nezajímá, co se se kterou z těch postav stane (což je důvod, proč na mě tenhle díl ani nijak nepůsobí, protože je celý zjevně stavěný jako hrozně dramatická "předehra" k hrozně lacině dramaticky pojmenovanému poslednímu dílu). Je to hrozná škoda, protože na začátku byl Sherlock fakt excelenentní záležitost, ale její downtrend jí už poslal do míst, která bych s klidem označil za "podprůměrná". ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidně krůček po krůčku budované ticho před bouří. Jenomže ve finále ani nezahřmí. Co nezahřmí, ono se sotva zablýskne. Ono to v zásadě i tak stačí; zvlášť když se to sympaticky krom několika mála minut drží v seriózní (v moffato-gatissovském smyslu) rovině na úkor komediální (jeden by skoro bál, že to bude sitcom Sherlock a mimísek). Jede se na "bondovské" vlně. Problematické jsou však do určité míry obě stěžejní roviny. Krimi linka se nadějně rozkomíhá do dobře šesti směrů (a se Šesti Napoleony si to pohrává v duchu úvodních sérií), aby vyústila v pointu jasnou od prologu a jakkoli osobní rovina hraje prim, tak tím že je celá z pohledu Sherlocka a čistě o něm, tak se dostatečného prostoru nedostává Watsonovi, který je trestuhodně upozaděn (a přiznejme si, že Holmes je bez svého Watsona poloviční i v předlohách; natož zde). Kvůli čemuž nemá finále ten správný náboj, jaký tvůrci zamýšleli. Má však potenciál, co se zajímavě rozjetých linií pro zbytek sérii týče. Rozhodně tedy zatím nejslabší epizoda, ale nikoli vyloženě slabá či marná, byť možná až moc na hraně toho, kdyby se již měla ozvat paní Hudsonová s "Norbury". ()

Coleator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock je zpátky a už to samo o sobě je veliká událost... Jenže toho, co mám na Sherlockovi asi nejradši, tedy vzájemné špičkování mezi slavným detektivem a jeho parťákem Watsonem, je v tomto díle zatraceně málo a naopak toho, co mi na téhle adaptaci dosud vadilo asi nejvíc - superagentka Mary - tak té je zde zase víc než dost... Sherlock je taková mašina, že na svém iPhonu udílí pokyny několika vyšetřovatelům najednou a řeší jednotlivé záhady na počkání, takže pokud něco řeší delší dobu, je to v podstatě jen návrat Moriartyho - jenže Moriarty bez Moriartyho vlastně ztrácí své kouzlo a tak se tohle téma stává pomalu ale jistě otravným... Závěrečné finále v londýnském mořském světě je jedno velké zklamání, kdy si prostě myslím, že jedna stará bába s pistolkou by proti "SuperMary", Sherlockovi a snad dvěma ozbrojeným strážníkům neměla mít šanci - na druhou stranu tím odpadá výše uvedená neojtravnější stránka celé série... A to je pro dvě následující epizody zatraceně dobře... ()

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock meets Bond meets John le Carré meets Esmeralda. Jedna hvězdička za slibný rozjezd a mínus čtyři za příšerný závěr jak z té nejhorší telenovely. Ono když má něco deset dílů musíte být sakra opatrní s opakováním zápletek, (SPOILER) jakože Johnovi někdo blízký zase znova umře a John je z toho na zhroucení. Dohnat taková herecká esa jako Freeman a Cumberbatch k tomu, aby jejich emocionální projev vypadal nevěrohodně, na to už musí být tvůrce extrémně velký režijní a scénáristický babral. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Ďalším prepojením na Doyleovu "Žltú tvár" je Watsonova veta Mary: "I might not be a very good man, but I am better than you give me credit for." Túto vetu povedal pán Grant Munro jeho manželke Effie, ktorá, podobne ako Mary, pred svojím manželom niečo tajila. (Phosphorus)

Reklama

Reklama