Reklama

Reklama

Sherlock - Série 4 (2017) (série)


Poslední případ (S04E03)

(epizoda)
  • Česko Poslední problém (více)

Obsahy(1)

Temné rodinné tajemství vrátí Sherlockovi dávno zapomenuté potlačené vzpomínky. Následuje smrtící závěrečný střet – a setkání se vzkříšeným nepřítelem. (Netflix)

Recenze (120)

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bravúrne skorigované finále, ktoré dokáže roztrieštiť srdce na milión kúskov. Psychologický thriller, ktorý sa s chirurgickou presnosťou zaryje pod kožu a už nepustí. Po celý čas bol vyvíjaný neúprosný emoční nátlak a prostredie stimulovalo až klaustrofobickú úzkosť. Celé je to podnietené emocionálnym rozkolom postáv, dilemou, ťažkopádnosťou a deprimujúcimi rozhodnutiami. Sila tkvela v strhujúcich konverzačných scénach, ktoré boli chytro napísané, oplývali vypoinovaným koncom a určitou vypočítavosťou. Kvitujem takisto aj gradáciu a precízne vybrúsenú dramaturgiu. Taktiež si nemožno nevšimnúť tú navolenú symboliku a presahujúci alegorický význam, ktorý krásne kontrastoval s mysterióznou atmosférou, čo dodávalo celej veci nový rozmer. Táto hra myslí, tento psychologický súboj si neskutočne pohrával s perspektívou a uhlami pohľadov, tým pádom aj psychopata sa dá pochopiť. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Být to zasazeno do lepšího kontextu, který by k tomuhle dílu jednoznačně směřoval a z nějž by doslova nestříkalo, že Moffat s Gatissem měli inspiraci pouze na tuhle jedinou epizodu, mohl se The Final Problem vyrovnat přinejmenším His Last Vow. Coby snad definitivně závěrečný díl celého seriálu si nicméně Poslední případ zvládá zachovat ještě aspoň minimální míru důstojnosti. Plus moje milovaná loď má vítr v plachtách víc než kdy předtím a sektářky z The Johnlock Conspiracy hromadně páchají sebevraždu, vřeštíce cosi o homofobii, takže se zase nedá říct, že by to byl úplně zabitej večer. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle už vlastně není výstřední, narcistní, ani překombinované. Tohle je... prostě stupidní scream fest. Prosím, už žádné další rodinné terapie, zapomenuté členy rodiny nebo čokly, co bývali lidmi. Doufám, že si Gatiss s Moffatem svůj incestní večírek užili a předají tvůrčí otěže někomu, kdo umí kombinovat i víc než dva totožné prvky a twist "já je někdo jiný". ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Problém úpadku tohoto seriálu vidím v tom, že se tvůrci zoufale pokouší, aby každý další díl byl ještě šílenější a ještě úžasnější než ten předchozí. Osobně ovšem vnímám kvalitu tak, že čím více se pokusí díl překombinovat, tím se stává divnějším a hůře stravitelným. Opravdu nevím, co bylo za problém v úvodních dílech, které se zaobíraly klasickými případy. Osobně mě tyto díly bavily nejvíce. Nebylo k tomu rozhodně třeba 10 tajných příbuzných. Dalším obrovským problémem je ta neustálá snaha o polidšťování asociálů aneb sbohem humore. Tohle je obecně problém snad všech seriálů, kde se taková postava objevuje. Jakmile dojde na polidšťování, tak takový seriál míří obvykle do sraček, neboť asociálnost a výstřednost působí právě vtipně a zajímavě. Polidštěný hrdina už tak zajímavý není a působí spíše trapně. Tento díl by měl být pro dobro seriálu dílem posledním. Začínám mít pocit, že tvůrcům už před touto sérií došly nápady. Seriál si vybudoval zvučné jméno a byla by škoda o něj přijít. Stále se jedná o materiál, který převyšuje většinu současné tvorby. Problém je v nárocích diváků, neboť si předchozími díly nastavil laťku brutálně vysoko. Tento díl se i přes neatraktivní a zbytečně šílenou zápletku táhl v poměrně slušném duchu. Dokonce se objevilo několik zajímavých případů. Ovšem vzhledem k tomu, jak dlouho se seriál připravoval, jaké dusno kolem něj autoři budovali a jak dlouho na tuto sérii museli diváci čekat, připravil pro diváky neskutečně trapné a totálně ubohé rozuzlení. Ve finále nešlo o nic většího než o sérii zločinů ze žárlivosti kvůli šrámům z dětství. To od tvůrců vnímám trošku jako ránu pod pás. Vlastně celou čtvrtou sérii vnímám jako takovou ránu pod pás. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím poslední díl Sherlocka Holmese dopadl ve výsledku dobře. Trochu se bojím, že je to úplně poslední díl, což by nebylo zrovna super, jelikož mám Sherlocka v celku rád na to, aby zničeho nic jen tak skončil. Člověk hlavně čeká hodně, protože přeci jen tyhle tři díly je materiály, na který diváci museli čekat téměř tři roky. A to sakra není málo. Celkově vzato se díl minimálně tváří inteligentně a geniálně, a já asi teďka budu jenom další blbec v davu, ale mne to tak nějak i vyhovuje. Já jsem prostě sledoval, koukal a užíval si v celku propracovaných 88 minut a tím to pro mne hasne. Snad není všem dnům konec. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Pevnost na šírém moři, kde se odehrává tato epizoda, je ve skutečnosti na ostrově Svaté Kateřiny ve Walesu u města Tenby, která je v době odlivu přístupná přes pláž suchou nohou. (kowalski)

Reklama

Reklama