Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný cestopis, který našince potěší svojí proveniencí. Záživnost pak spočívá nejen v samotné cestě po Africe, ale také ve skvělém komentáři hlavních protagonistů. Velikým lákadlem ovšem je vozidlo Trabant, od kterého by asi málokdo čekal obdobnou cestu. Nezbývá než před hrdiny tohoto dokumentu smeknout pro jejich odvahu, dobrodružnou povahu a jejich počin. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film je príkladom nezmyselného spájania dokumentov, kreslených filmov, divadiel a dokonca TV programov s hranými filmami. Pri hodnotení vzniká nedefinovateľný guláš, miznú kritériá a chýba predstava o tom, komu tento stav prospeje. Film som si nezaujato pozrel a ocenil som iba nápad aktérov, ktorý otvoril peňaženky sponzorov. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Moc hezký cestopis plný zajímavých obrázků, napětí i humoru. Klukům (a holkám) od Trabantů fandím teprve krátce a přiznám se, že koncept i profesionální úroveň seriálu z Jižní Ameriky mi sedí více, ale ani film z Afriky není vůbec špatný. Takže ještě Hedvábná stezka a pak už jen zase dlouhé měsíce čekat na další misi. 4* ()

džanik 

všechny recenze uživatele

BBC dokumenty jsou moc fajn. Tady je to jiné, takové "naše". Chtěli byste u toho být a přitom nechtěli. Ve výsledku to vypadá jako pohodový road-etno-mejdan, ale skutečnost musela být často dost drsná (jako nemechanik a pouhý dolívač PHM si to ani nedovedu představit!). Mile překvapila Etiopie, Tanzanie a Namibie. Zklamal Egypt a Keňa. Můj první trabanťácký film... a super! ()

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Afrika nejsou pouze rozlehlé písčité pláně s teplotami přesahujícími několik desítek stupňů Celsia, tento kontinent je rozmanitý, plný kontrastů, nabízející pohled na relativně moderní města, vyasfaltované silnice, ale i na vyprahlé pouště, stále zelené lesy či žebrající děti (jejich první slova od narození musela znít: "Give money.", protože jinak si to neumím vysvětlit). Projet Afriku za pomoci dvou trabantů je jistě smělý nápad, který většina z nás odsoudí k neúspěchu, ale najdou se i tací, kteří svým snům věří a dokážou si za nimi jít stůj co stůj, a pak mohou vznikat dokumenty jako je právě tento. Snímek nabízí možnost prohlédnout si jedenáct zemí černého kontinentu a zjistit, že každá je úplně jiná, každá má svá specifika, klady i zápory. Jednotlivé záběry jsou doplněny trefnými a mnohdy i velmi vtipnými komentáři, které děj příjemně doplňují. Osobně jediné, co bych dokumentu lehce vytkla, je, že se mohl více zaměřit na jednotlivé pamětihodnosti či přírodní krásy jednotlivých zemí, které měli cestovatelé čest během své cesty poznat. Na druhou stranu musím vzít v úvahu, že snímek má omezený čas a nelze do něj vtěsnat vše. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Expedice jela trasu: ČR, Německo, Rakousko, Itálie (nalodění v Janově), Tunis (vylodění), Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a Jihoafrická republika. (heyda)
  • Závady BABU (expediční trabant): rozhozený karburátor, netěsnící hlavní brzdový válec, zlomená příruba výfukového sání, spálené brzdy, křaplý blinkr, utržený šusplech, přeražené výfukové svody, potlučený a proražený zadní tlumič výfuku, zlomený výfuk, ovládání dálkových světel, ohnutá tyč řízení, uvolněná pakna zadní brzdy, spálený drát napájející střešní světla. (heyda)
  • Průměrná spotřeba benzínu se během výpravy vyšplhala na 6,5 l/100 km. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno