Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

alchac 

všechny recenze uživatele

O tom, že tunelování není žádná prdel, by i dnes mohl zasvěceně povyprávět nejeden bahamský exulant. A co teprv za krajně ztížených pracovních podmínek, kdy se musel zchvácený havíř od protinožců lopotit s krumpáčem a lopatou po pás v bahně v temné, úzké štole a bál se přitom i hlasitěji pšouknout, aby jej naslouchající Jerry výbušně neatomizoval i s věrným přítelem kanárkem a oblíbenou krysí rodinkou na dřevěné uhlí. Celé se to navíc obešlo bez patetického a patriotistického žvanění, salutování rozstříleným vlajkám a obdobných blicích rekvizit, které s takovou oblibou servíruje produkce z jů es ej. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrý film. Prekvapil ma už samotný námet. Ako vojak viem, že pozície môžeme dobýjať po zemi, zo vzduchu alebo z mora, ale že je to možné aj z podzemia a že sa to tak dokonca udialo, to ma prekvapilo. Druhá prekvapujúca vec boli realisticky špinaví, mokrí, vystrašení vojaci, ktorí sa ďaleko od domova váľali v blate, zomierali po zásahu snajpera alebo dobre umiestneného nemeckého guľometu. A treťou bola úsporná scéna, na ktorej sa to odohrávalo, pretože tá kládla veľké nároky na kvalitu scenára a vierohodnosť dialógov. Všetko sa podarilo k mojej spokojnosti a aj keď je zrejmé, že som nevidel žiaden prelomový film, potešilo ma aj zhliadnutie veľmi dobre nakrúteného filmu na zaujímavý námet. ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Ostravšti a i mnozi jini chachaři dulni se můžou jít bodnout. Kam se hrabe plnění Husákova plánu na 150%, na fachu australských wombatů ve flanederském bahně roku 1916. Jejich práce byla korunována úspěchem, v podobě do té doby největšího člověkem vytvořeného výbuchu, když nic netušícím Germánům zmizel pod zadkem onen Hill 60, napěchovaný trhavinou. To, že to byla práce naprosto zbytečná a Hunové zbytky kopce opět brzo dobyli, přesně vystihuje povahu války. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý edukativní snímek o ne zcela známých aspektech první světové války. Zaujali mě 17letý Harrison Gilbertson (nezletilý kluk Frank Tiffin, trpí posttraumatickým válečným stresem), Kenneth Spiter (Němec Karl Babek, který upozorňuje na blížící se Australany) a Mark Cole Smith (Billy Bacon, umírá při záchraňování druha). ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)

Reklama

Reklama