Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Australani nebyli žádní přizdisráči.Hlína (doslova) by byla,kdyby jim to tam práskli na Silvestra.Nepamatuju kdy sem naposled viděl tak dobrý ratatata-bum film.Milostná linie nebyla vůbec otravná,ba naopak působila osvěžujícně a člověk aspon' na chvilku nemusí myslet na tu špínu a dřinu kolem.Plus krásná hudba a příjemné obsazení.Kopem! http://www.youtube.com/watch?v=BMa5SgNza5w ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka čistokrevnej filmařiny... Hnus, smrt a špína zákopový války se tady mísí s radostí z přežití a ze splnění úkolů v zákopový válce :o). Nenápadnej film, kterej asi v telce jen tak nedávaj, ale když člověk hledá, tak najde. Já to našel podle tady toho vyhledávače "1.Světová" a tenhle film se tam ukrejval. Drsný to muselo bejt, to teda jo. Navíc, když skoro celou válku trávíš pod povrchem a kutáš šachty, abys němčourům vpadnul do zad a nebo je i s celým kopcem vyhodil do vzduchu. Atmosféra mě totálně vtáhla do boje a já sem byl na konci filmu fakt hodně sopkojenej... ()

Reklama

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Parádní film z první světové války o četě australských tunelářů - saperů, kteří se podkopávají pod nepřetálské zákopy, aby je odpálili. Stejný záměr ale mají i Němci. Nastává tak hra na ticho a čekání na chybu nepřítele 25 metrů pod zemí, kde na povrchu řádí zákopová válka. Již od prvních minut filmu jsem byl v napětí, které mě neopustilo po celé 2 hodiny. Film o skutečných lidech a pravdivém příběhu. ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý edukativní snímek o ne zcela známých aspektech první světové války. Zaujali mě 17letý Harrison Gilbertson (nezletilý kluk Frank Tiffin, trpí posttraumatickým válečným stresem), Kenneth Spiter (Němec Karl Babek, který upozorňuje na blížící se Australany) a Mark Cole Smith (Billy Bacon, umírá při záchraňování druha). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama