Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro film i diváky méně atraktivní 1. sv. válka se dočkala jen pár opravdu známých a podařených filmů a i když tento mezi ně patřit nebude, nahlíží na tento konflitkt opravdu netradičně a ze začátku i docela poutavě. Ukazuje nám válku pohledem "tunelářů", kteří "sledují" válku v útrobách klaustrofobických tunelů. Zajímavé téma kazí průměrné zpracování a nevýrazní herci. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

Reklama

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Západní fronta léta páně 1916, Velká válka už trvá dva roky a vybírá si svou krutou daň. Pod zákopy nesmiřitelných soupeřů se vede trochu jiný střet, v podkopech a tunelech zuří tichá válka nervů a nepřítelem všem je i nevyzpytatelná příroda. Film Jeremyho Simse stírá vrstvu prachu, kterou zapadla tato polozapomenutá kapitola tragických lidských dějin, od níž nás už dělí takřka 100 let. Jasně se ukazuje, že našinci nejsou první, kdo se vyznal ve zručném tunelování. Hrdiny příběhu jsou příslušníci první australské tunelářské roty, kterou vede zelenáč demoliční expert důstojník v záloze Oliver Woodward (Brendan Cowell). Nový poručík si musí získat své ostřílené veterány, kteří mu zpočátku nedůvěřují, a času na vzájemné z žití jim neúprosná realita moc nevěnuje. Sapéři jsou totiž převeleni z Francie do Belgie, kde mají za úkol chránit systém tunelů, jenž mají být použity v nadcházející ofenzívě. Zdatným sokem se jim stane důvtipný německý šikovatel Karl Babek (Kenneth Spiteri). Klaustrofobickou tíživou atmosféru zdařile navozují povedené kulisy stísněné temné tunely a všudypřítomné špína a bláto. Děj dobře zvládá střídání tempa, kdy prchlivé momenty klidu a bezpečí jsou střídány vypjatými okamžiky války. Malý film o velkých činech. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Tento film mi na vlastné počudovanie priniesol samé pozitíva. Určite to bola dobre vedená výprava medzi jednotlivé vojenské jednotky a okupované územia ako aj príjemne ponúknutie austrálskeho prostredia. Najviac sa ma však dotkla výborná dramaturgia, ktorou som ostal zaskočený hneď zo začiatku. S obavou som čakal do kedy táto napätá atmosféra vydrží. Ani po ďalších pribúdajúcich minútach nepovolila skôr naopak z klaustroboficky nebezpečných priestorov sa preniesla na ešte nebezpečnejšie vojnové pole. Celkom dobre zapadlo aj odľahčenie situácií prenesením deja do civilného života, ktoré režisér nenechal napospas, ale aj tam zapojil svoju precíznosť. Všetko to do seba zapadalo a aj keď sa tam neobjavili žiadni známi herci, pôsobilo to ozaj reálne. A nakoniec to bolo pre mňa aj zaujímavé poučenie, pretože zákopovej stratégii v prvej svetovej vojne som vôbec nevedel. Takže zaslúžené 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zahnutý klobouky - kiwi - mám rád. A mám rád jejich filmy. Australští vojáci v obou válkách měli koule a bili se opravdu udatně. Filmů z té velké války, jak se občas první světové říká je dnes jako šafránu. Z hlediska výpravy se jedná o nákladné záležitosti ač už se jedná o techniku tak o vybavení a uniformy. U opravdu dobře udělat totálně zabahněnej vyztuženej zákop se systémem střílen, krytů tak aby to vypadalo jako část fronty kdesi ve Flandrech nebo ve Francii není žádná legrace. Tvůrci Hill 60 se s tímhle vším poprali na jedničku včetně štol, krys a dalších libůstek jaké nabízelo často i několika měsíční bydlení v zákopech. Jenže to je tak vše co film nabízí. Z hodně napínavé látky kdy sapéři z obou stran fronty se snaží dostat podkopem na druhou stranu a podminováním vyhodit co nejvíce nepřátel do luftu - šlo dle mého vytřískat více. A to obzvlášť když se ještě štolaři navzájem odposlouchávali stetoskopy či se občas prokopali do štoly nepřítele... Tady jsem moc napětí necítil, což je škoda a za mně to hodně ubralo na hodnocení snímku. Hrdinové byli sympaťáci, ale nějak to všechno nestačilo na těch 122 min stopáže. Mám z toho stejný pocit jako z Roty K (2004). zde je zklamání o chlup větší protože podminování kopce je silné téma a jedná točili to kucí australský... U mně je to jen za tři svíčky. Škoda. * * * ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama