Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Ostravšti a i mnozi jini chachaři dulni se můžou jít bodnout. Kam se hrabe plnění Husákova plánu na 150%, na fachu australských wombatů ve flanederském bahně roku 1916. Jejich práce byla korunována úspěchem, v podobě do té doby největšího člověkem vytvořeného výbuchu, když nic netušícím Germánům zmizel pod zadkem onen Hill 60, napěchovaný trhavinou. To, že to byla práce naprosto zbytečná a Hunové zbytky kopce opět brzo dobyli, přesně vystihuje povahu války. ()

Reklama

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Solidní film o sapérech (nebo-li ženistech) z první světové války podle skutečné události o největším uměle vyvolaném výbuchu v dějinách lidstva (kdo by to řekl, že k němu došlo právě už v I. světové válce). O téhle kapitole války jsem toho skutečně moc nevěděl, takže mě v tomhle ohledu Beneath Hill 60 skutečně potěšil a myslím si, že každého koho trochu zajímají válečné filmy tak nebude zcela urcitě zklamán - 7/10. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Australští vombati s rozkazem sfárat tak hluboko pod nepřátelskou linii, aby mohli dostát významu slova „miner“. Mám však za to, že tito hoši by se nejraději prokopali až domů do Queenslandu.. Neotřelý námět o jednotce, která neoperuje v týlu nepřítele, ale pod jeho chodidly, nabízející se srovnání postav důlního inženýra Woodwarda a Hanksova kapitána Millera ze Saving Private Ryan (voják-civilista s lidským přístupem) a tradiční poselství, že válka je děvka, která některým dá a všem sebere. Trochu promazat to soukolí ubráním předválečných flashbacků a udělal bych při hodnocení jedním okem to, co se má dělat při vystřelené světlici na území nikoho.. Při vzpomínce na miliony zbytečně ztracených životů v první velké válce si vždycky vzpomenu na výstižný popis příčiny jejího vzniku od kapitána Černé zmije: „Aby se zabránilo válce v Evropě, vytvořily se dva velikánské bloky. Britové, Frantíci a Rusové na jedné straně, Němci a Rakousko-Uhersko na straně druhé. Smyslem toho bylo, aby proti sobě stály dvě obrovské armády, které se navzájem budou odstrašovat. Aby prostě žádná válka vypuknout nemohla. Jenže se do toho plánu vloudila jedna malinkatá chybička. Byl na hovno...“ ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý edukativní snímek o ne zcela známých aspektech první světové války. Zaujali mě 17letý Harrison Gilbertson (nezletilý kluk Frank Tiffin, trpí posttraumatickým válečným stresem), Kenneth Spiter (Němec Karl Babek, který upozorňuje na blížící se Australany) a Mark Cole Smith (Billy Bacon, umírá při záchraňování druha). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)

Reklama

Reklama