Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Parádní film z první světové války o četě australských tunelářů - saperů, kteří se podkopávají pod nepřetálské zákopy, aby je odpálili. Stejný záměr ale mají i Němci. Nastává tak hra na ticho a čekání na chybu nepřítele 25 metrů pod zemí, kde na povrchu řádí zákopová válka. Již od prvních minut filmu jsem byl v napětí, které mě neopustilo po celé 2 hodiny. Film o skutečných lidech a pravdivém příběhu. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Velká válka je v kinematografii oproti té druhé dost přehlížená. A příběh o partě australských tunelářů, kteří si to ve Flandrech rozdají pod zemí s Němci, je opravdu povedený. Klaustrofobické chodby dole, dělostřelba a špinavé zákopy nahoře... není co závidět. Mimochodem, je to natočené podle reálných událostí. Ten výbuch musel být naprosto apokalyptický. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí na velmi málo známý střípek australské válečné historie. Minimálně pro málo známý pro běžného evropana. Naprosto zásadním problémem filmu jsou postavy, z nichž jediná není ani trochu zapamatovatelná. Najednou vidíte pohřeb postavy, kterou jste poprvé uviděli před minutou, tudíž je nomožné si k ní vytvořit jakýkoli vztah a hra na emoce nefunguje. Děj je neuvěřitelně nudný. Po většinu času blábalí v zákopech pár neznámých lidí nesmysly. Absolutně mě snímek nedokázal vtáhnout do děje. Na celém filmu je zajímavá vyloženě jen informace, že existovaly vojenské útvary, které se podkopávaly pod nepřátelé a vyhazovaly je do vzduchu. [20 %] ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)

Reklama

Reklama