Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Akademikům na míru šité drama, které nemá nikoho pobouřit ani urazit, ale jen poutavě převyprávět část rozkryté konspirační mozaiky, stojící za vítězstvím spojenců v druhé světové válce. Alan Turing je něco jako modla mého studijního oboru a možná je to i tím, že vím trochu víc než se promítlo do snímku, proč nemůžu jít do plného hodnocení. I přesto, že jde o skvělý a poutavý snímek. Finále ztrácí na zajímavosti, tím že neukazuje pád hvězdy v plné síle a odbude ho textovými vysvětlivkami (kde je fandovství Sněhurky a kyanidové jablko?), nabídne smutné pokroucení hlavou nad tím jak se zacházelo s homosexuály v matičce Anglii po druhé světové válce. Je sympatické že pro mě téměř neznámý režisér Morten Tyldum skrze flashbacky nabízí trochu komplexnější náhled na osamělého podivína, kterého zcivilizovala až úžasně roztomilá Keira Knightley. Cumberbatch je skvělý zase trochu jinak, sympaticky hraje už od začátku nesympatického... heh doktora Spocka minulého století. O šifrování se nedovíme skoro nic a o tom jak to všechno fungovalo taky ne. Od toho tu asi má být Wikipedie nebo co. Ano to mi trochu vadilo. Ale jako drama zvláštního člověka Kód Enigmy, i díky nádherné Desplatově hudbě (letos dvě nominace na zlatého plešouna mluví za vše) funguje přímo nádherně. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Možná šité na míru Akademii, nicméně nesmírně zajímavý Nor Morten Tyldum, pro Zlatého glóba si dnes v noci po zásluze jdoucí Benedict Cumberbatch (alespoň můj soukromý tip stíhaný nemocným fyzikem Eddieho Redmaynea) a skvěle hrající opora hlavního hrdiny Keira Knightley předvádějí v klíčových momentech jistou ruku. Každý jednou zanecháme nějaký odkaz nebo dědictví – někdo třeba šest dětí a spoustu dluhů, jiného si budou pamatovat jako nesnesitelného mrzouta, další jako naivní citlivku; odkaz britského matematika, logika a kryptoanalytika Alana Turinga je naopak úctyhodný. Úspěšně luštil německé tajné kódy, ač byly po další dekády jeho zásluhy pečlivě vymazané a veřejnosti zamlčované. Tyhle bystré mozky (celá parta je obsazená výbornými herci) jsou sice nesmírně soustředěné, ale také nečekaně hodně vtipné a trefné – britská komediální škola v plné síle. Kombinace dramatického lámání kódů, prostupování slupkou asociálního individua a humorných momentů je trefou do černého. A to samozřejmě nelze opomenout, že Turing byl praktikující homosexuál, což v dané době nedělalo dobrotu. Tvůrci nám nabídnou tři vzájemně se prolínající časové roviny – hluboko před kódy, během jejich luštění a několik let poté, kdy je Turing vyšetřovaný ze špionáže. Lákají všechny tři. Osobitý Cumberbatch logika přetavil v traumatizovanou, zranitelnou a neuvěřitelně vrstevnatou postavu, která musí zajímat. A mě těší, že tu mám po dlouhých letech životopis, který bych rád brzy viděl znovu. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

RSWOJ SBELZ LPNFOUBSF WFOVKJ AFKNFOB RPDJUVN, LUFSF WF NOF RSUCFI WZWPMBM, OFA GJMNV KBLP UBLPWFNV. OFLPMJL EFTJUFL NJOVU TF TIMVLMP RSBLUJDLZ EP RBS WUFSJO. EP MVTLOVUJ RSTUV, EP ISULZ TFUJO TFLVOEZ, OFA HPPHMF OBMFAOF IFTMP FOJHNB, LUFSF TJ KJTUF WBMOB DBTU A WBT WZIMFEB RP TLPODFOJ GJMNV, RPLVE UP UFEZ KFTUF OFVEFMBMB ESJWF. ALSBULB UZ OFDFMF EWF IPEJOZ OB RMBUOF TF TOBE BOJ TWPV TUPRBAJ OFEPLBAJ NFSJU WJDF OFA KFEOJN OBEFDIFN B KFEOJN WZEFDIFN, UPMJLP EFMLPV BROPF, KFMJLPA PE RSWOJIP PLBNAJLV WBN TOJNFL WFANF EFDI. TA EMPVIP NF OFDP UPMJL OFWUBIMP EP EFKF B KB NBSOF RSFNJUBN, W DFN ULWJ UB NBHJF, UP VNFOJ WZWPMBU MBDOPTU RP LBAEFN EBMTJN EJBMPHV, RP OBTMFEVKJDJ TDFOF. UMVLPU TSEDF B WASVTFOJ RP USJ DUWSUJOA EFKF W LPNCJOBDJ T IVNPSFN TVDIZN KBLP CSJUTLF NBSUJOJ. LSJTUBMPWB EPLPOBMPTU TOJNLV KF VNPDOFOB OB NJSV TJUPV JVECPV, DIZUSZN DBTUJOHFN, OFPECZUPV WZRSBWPV B DJUMJWPV LBNFSPV. B BCZ UPIP OFCZMP NBMP, TOJNFL WBN OFEB TRBU BOJ RP PRVTUFOJ LJOB B OVUJ L ABNZTMFOJ OBE MJETUWFN, MJETLPTUJ B LPOFDOF J OBE TFCPV TBNZN. TLVUFDOF EFMBNF NBYJNVN WF TWZDI AJWPUFDI, OFCP TF TRPLPKJNF T RPIPEMOPV OPSNBMOPTUJ? 100% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale tenhle flák má tolik kvality, že ji býval mohl celé ty dvě hodinky rozhazovat po Lucerně a ještě by mu zbylo ke snídani. O Mortenu Tyldumovi jsem toho do předvčerejška věděl ještě méně než o čínském pravopisu, jako on mně bych si přál umět se představovat každé nové dívce. Vyprávět vám o hereckých výkonech je ještě zbytečnější než házet kostky cukru do kakaa, tady si musel přijít na své každý, kdo aspoň občas mrknul na plátno. Co bych ale já osobně chtěl vyzdvihnout nad ostatní, je humor. Namontovat vtip do rekonstrukce boje s nacistickým hnojem, udělat z té doby místy až idylku, ale přesto zachovat děsivou přítomnost zla, to chce podle mě talent, jaký by nenašel ani Rytmus s Dejdarem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Někdy jsou to lidé, které nikdo nezná, kteří dokážou věci, které si ostatní nedokážou ani představit. '' Ano, jsou to stovky, možná tisíce osudů vyjímečných lidí, o jejichž přínosu k vyhrání války nikdo ani neví a kteří za svojí práci dokonce ani neberou žádnou zaslouženou rentu, zkrátka jen a jen proto aby tajemství jejich válečného života bylo uchováno. To co znají, nebo lépe řečeno dnes už povětšinou znali mělo takovou zpravodajskou hodnotu, která vysoce převyšovala cenu jejich života a někdy i tisíců dalších. Zemřeli bez zásluh, bez medailí, bez velkých poct a přitom jejich přínos válečnému úsilí často nahradil několik armádních divizí... To byl osud i Alan Mathisona Turinga, génia , který rozluštil kód Enigmy. Závěrečné odsouzení Turinga v padesátých létech je jen smutnou tečkou potvrzující toto pravidlo...Naštěstí i pro všechny ty tajné služby a vlády (dokonce i v ultratajném Rusku) už lecos z Druhé světové přestává být tajné a tak se můžeme těšit třeba i na další bonbónky co archívy doposud ukrývají v obálkách s nápisem Top Seret a Cоверше́нно секретно . Ačkoliv by se mohlo zdát, že film nebude díky šifrám a matematikům pro každého, hned od první minuty se slibně rozjíždí. Ve filmu mi mírně vadilo prolínání tří dějových linií, které sice byly pro film a informovanost diváka důležité, ale byly k sobě sesazovány dosti těžkopádně a mně osobně to rušilo. Aby film byl lehce akční, máme tu i nepravděpodobnou zápletku s rozluštěním čísla konvoje včetně názvů britských plavidel s bratrem jednoho z šifrantů na palubě... Scénka sice vysvětlila, že by byla blbost chytrým Němcům prakticky vyzradit, proč a na základě čeho se jim nezdařil útok na konvoj, ale bylo to znázorněno moc jednoduše... Jinak bych filmu neměl moc co vytknout, snad jen že mohl být kraspet kratší. Ten konec se už mírně táhl. Je velmi dobře, že film vznikl. Alan Turing si ho právem zaslouží a o jeho zatraceně velkém příspěvku k vyhrání války se alespoň s velkým zpožděním dozví široká veřejnost. Bohužel, jemu je to už k ničemu a raději si ani nedomýšlím s jakou hořkostí v srdci nejspíš umíral. Dávám 4 rotory řazené na jedné ose. * * * * ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • John Cairncross, ktorý bol skutočným špiónom pre Sovietsky zväz, je vo filme zobrazený (Allan Leech) ako pracujúci s Alanom Turingom (Benedict Cumberbatch) a vydiera ho. V skutočnosti však obaja pracovali oddelene a počas pobytu v Bletchley Parku sa so sebou nedostali do kontaktu. (Pat.Ko)
  • Ako dátum, označujúci správu o vlámaní do Turingovho (Benedict Cumberbatch) domu, a jeho výsluch políciou, je uvedený rok 1951. Skutočne však k tomuto incidentu došlo vo februári 1952. (Pat.Ko)
  • Keď sa skupina snaží dešifrovať denný Enigma kód, stena hodín odbije polnoc a spustí alarm. Zo zúfalstva Hugh (Matthew Goode) hodí všetku prácu na zem, pretože nemecká armáda denne mení Enigma kód o polnoci (nemeckého času), čo robí ich prácu neužitočnou. Avšak táto práca by sa mohla dokončiť (ako to bolo často zvykom) v skorých ranných hodinách alebo neskôr. Informácie by síce neboli čerstvé, ale zachytené správy a vykonaná práca by neboli zahodené, ale uložené. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama